Hamilton tudja, hogy szerencsés volt, de számított egy újabb balesetre

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Lewis Hamilton
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton számára úgy tűnt, minden elveszett, amikor kicsúszott az Emilia Romagna Nagydíjon, de perceken belül rámosolygott a szerencse azzal, hogy Valtteri Bottas és George Russell összeütközött. A Mercedes pilótája elismerte, nagyon kedvező volt az időzítés.

Néhány perc leforgása alatt teljesen felborult a verseny a Mercedes szempontjából az Emilia Romagna Nagydíjon. A 31. körben nem sokkal a kerékcseréje után, közepes keverékű slick gumikkal Lewis Hamilton a kavicságyba csúszott, eltörte az autója első szárnyát és csak jelentős időveszteséggel tudta folytatni a versenyt.

Hamilton nagyot mentett a kicsúszása után, de ehhez kellett az is, hogy Russell és Bottas összeütközzön Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Ekkor úgy tűnt, Hamiltonnak minden esélye elszállt, hiszen bokszkiállásra is szüksége volt és körhátrányba került, de alig ért vissza a pályára, George Russell kiütötte a versenyből a másik Mercedest vezető Valtteri Bottast. A romeltakarítás miatt leállították a versenyt, így Hamilton visszavehette a körét, ráadásul az autóját is teljesen megjavíthatták a szerelők.

– nyilatkozta Hamilton a futam után. – Amikor kiderült, hogy tényleg körhátrányban vagyok, nem tudtam, hogy mire leszek képes, de ilyen nehéz körülmények közepette elkerülhetetlen volt, hogy történjen valami a verseny későbbi szakaszában, hiszen mindenki kezdett száraz pályás gumikra váltani.”

„Mondhatjuk, hogy egy igen szerencsés pillanat tette lehetővé a számunkra, hogy visszavegyük a kört és újra beszálljunk a versenybe. Nagyon hálás vagyok ezért” – ismerte el Hamilton, aki a 9. helyről egészen a 2. helyig jutott, ráadásul a leggyorsabb versenykört is megfutotta, így

összeomlás helyett a pontverseny éllovasaként várhatja a jövő hétvégi Portugál Nagydíjat.

„Kétségtelen, hogy nagyon értékes lesz majd a szezon során az, hogy felzárkóztam a 2. helyre és megszereztem ezeket a pontokat – utalt a 2. helyért járó 18 egységre. – Ha ma elvesztettem volna 25 pontot, azt nagyon nehéz lenne behozni, tekintettel arra, hogy a Red Bullnak [a közelmúltban] most először van világbajnoki győzelemre képes autója, ami hihetetlenül gyors.”

Russell benne volt Hamilton kicsúszásában is

A vasárnapi futam negatív hőse Russell volt azzal, hogy nekiment Bottas autójának, de nem sokkal korábban Hamilton kicsúszásánál is jelen volt, lekörözöttként. „Lewis kicsúszott a pályáról, George próbált segíteni neki, de igazából pont az ellenkezője történt” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a futam utáni online sajtóbeszélgetésen.

Wolff arra utalt, hogy Russell bár igyekezett elengedni Hamiltont, a Mercedes pilótája kénytelen volt ugyanúgy a pálya nedves részére hajtani, ahogy később Russell is tette Bottas támadásakor, de a hideg slick gumikkal nem volt elég jó a tapadása ahhoz, hogy be tudja venni az éles balkanyart.

„Lewis nagyon ritkán követ el hibákat, egyszerűen balszerencsés volt. Nem magától követett el vezetői hibát, hanem a nedves íven előzött, mert George próbált segíteni neki. Hirtelen zajlottak az események. Jó érzés a csapatnak, hogy Lewis ül az autóban és nem nagyon szokott hibázni.”