Vágólapra másolva!
Az ő és Valtteri Bottas Emilia Romagna Nagydíjon történt balesetéről készült felvételek megnézése után George Russell már nem szidta olyan keményen a finn pilótát, de továbbra is úgy vélte, hogy ő semmi rosszat nem tett, és Bottasnak kellett volna elkerülnie a csattanást.

A futam utáni kirohanását követően George Russell érezhetően lenyugodott egy kicsit, miután megnézte az ő és Valtteri Bottas imolai balesetéről készült felvételeket, de higgadtan is úgy vélte, hogy bár a Mercedes versenyzője nem kapott büntetést, akkor is viselkedhetett volna másként vele. Russell a körülményeket hozta fel, amelyeket szerinte a finn nem vett figyelembe, eközben pedig azt bizonygatta, hogy nem volt semmi vakmerő az előzésében.

Russell finomított, de továbbra is kitart az igaza mellett Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Amikor az ember mindent vissza tud nézni, meg tudja tekinteni lassítva, különböző kameraállásból meg minden, akkor az egész nagyon-nagyon másként néz ki. Az egyik kameraszögből így néz ki, a másikból meg úgy. Amikor megnéztem hátulról a zárt láncú kamerarendszeren, akkor elég világosan látszott minden" – nyilatkozta Russell a futam után.

A briten érezhető volt, hogy sokkolta a baleset nagysága, és egy kicsit talán meg is ijedt tőle, ami közrejátszott a feldúltságában. „Leginkább a tempó miatt voltam frusztrált, aminél a baleset történt. Soha de soha nem volt még balesetem egy egyenes végén, miközben padlógázzal megyünk. Az utóbbi időben mindannyian közelről láttuk a motorsport veszélyeit és hogy őszinte legyek, pontosan ugyanígy reagáltam volna akkor is, ha a győzelemért vagy az utolsó helyért megy a csata, mert úgy gondoltam, hogy szükségtelen és elkerülhető volt ez az egész."

Az autóból kiszállva lehordta Bottast Forrás: F1 TV

Miután a felügyelők nem találták vétkesnek egyik felet sem és versenybalesetnek minősítették a történteket, Russell is elmondta, hogy Bottas valóban nem volt szabálytalan, de kitartott amellett, hogy nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. „Valtteri semmi szabálytalant nem követett el, de a körülmények miatt felelősen kell viselkednünk. Bizonyos dolgokat meg lehet tenni bizonyos módon, amikor állandóak a körülmények, de amikor nedves a pálya, jön egy törés az egyenesben és valakit a fűsáv felé terelsz a vizes részre 320 km/h-s tempónál, abban benne van a baleset kockázata.

A Mercedes tehetsége Toto Wolff szerint túl nagy kockázatot vállalt a rizikós manőverrel, Russell azonban utólag sem gondolta ezt, sőt szerinte bolondság lett volna, ha abban a helyzetben nem megy be Bottas mellé. „Elkerülhető lett volna? Igen. Valtteri rosszat tett? Valószínűleg nem.

Bolondnak kell lenni, hogy valaki abban a helyzetben elemelje a lábát a gázról."

Russell szerint semmi vakmerőség nem volt a manőverében

A Williams versenyzőjét szembesítették Wolff azon szavaival, amelyek szerint Russellnek figyelembe kellett volna vennie, hogy egy Mercedes halad előtte.

Neki azonban meg sem fordult a fejében, hogy emiatt másképp kellene viselkednie.

„Soha nem voltam még olyan helyzetben, hogy egy Mercedes ellen harcoljak. A Williams úgy öt éve nem tudott csatázni a Mercedesszel, úgyhogy még csak át sem futott az agyamon, hogy miként viselkednék egy Mercedes-pilótával szemben.

Valtteri keményen védekezett, ami jogában állt, de az úgynevezett célegyenes háromnegyedénél jártunk. Nem az történt, hogy húsz méteres hátrányból bevetődtem mellé és nekimentem az autója oldalának. Sajnálatos baleset volt, ami nem történt volna meg, ha nem nedves az aszfalt és nincs nyitva a DRS-em. A körülmények szerencsétlen összjátékára volt szükség."