Társoldalunk:

Verstappent sokkolta saját szereplése, Pérez a győzelmet vette célba

2021.04.17. 18:58

Max Verstappen önkritikusan nyilatkozott az Emilia Romagna Nagydíj időmérője után, saját bevallása szerint régen nem érzett olyasmit egy kvalifikációt követően, mint most. Sergio Pérez a kettőjük közötti stratégiai különbséget emelte ki.

Ugyan a pole pozíció ezúttal nem jött össze, de a Red Bull pilótái a 2. és a 3. helyet szerezték meg az Emilia Romagna Nagydíj kvalifikációján. Az energiaitalosok ezzel a 2018-as Mexikói Nagydíj óta a legjobb szombati eredményüket érték el, ugyanis ezelőtt akkor volt utoljára példa ara, hogy mindkét autó a legjobb három hely egyikéről indulhatott. 

Pérez meglepetésre legyőzte Verstappent - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Meglepetésre azonban nem Max Verstappen, hanem Sergio Pérez végzett előrébb, így a holland pilóta a 2018-as Abu-dzabi Nagydíj után kapott ki először időmérőn aktuális csapattársától úgy, hogy technikai hiba és rosszkor jött piros zászló sem hátráltatta. A holland pilóta rendkívül önkritikusan beszélt saját teljesítményéről.

A Q3-ban nem volt tiszta a köröm, ugyanis volt néhány rontásom, és ilyen esetben az időmérős kör már biztosan nem lesz jó – értékelt. – Az első köröm első szektora szintén nem sikerült jól, mivel közel voltam egy másik autóhoz, szóval tudtam, hogy még rengeteg idő van benne. A második köröm során egy kicsit jobban nyomtam, de a 3-as kanyar kijáratánál rámentem a fűre, ami nem igazán tett jót a köridőnek. Valamit mindig lehet jobban csinálni, még akkor is, amikor az ember tökéletesnek érzi a körét, de a mai messze volt ettől. Valósággal sokkolt, hogy ilyen kört futottam, régen éreztem ehhez hasonlót időmérő után.”

Verstappen gratulált az őt legyőző csapattársának, majd hozzátette, a futammal kapcsolatban továbbra is optimista. Kiemelte, hogy számos ismeretlen van az egyenletben, ugyanakkor jó helyzetben vannak ahhoz, hogy megkeserítsék a Mercedes életét.

„Versenyképes autóval rendelkezünk, a pontokat pedig holnap osztják – sütötte el a jól ismert közhelyet. – Rengeteg tényező befolyásolhatja a versenyt, mint például az időjárás és a rajt, de a csapatnak mindig jó, hogy két autója van elöl. Remélem, Checo és én meg tudjuk nehezíteni a Mercedes dolgát a stratégiai kérdésekben.”

Verstappen nem volt elégedett saját teljesítményével, de a futamon lát esélyt a javításraForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Pérez már a leintés utáni interjúk során elárulta, hogy akár Lewis Hamiltont is megelőzhette volna, ám ez végül nem jött össze neki. A mexikói pilóta a hibájával együtt is úgy véli, hogy remek napot zártak, és ebből a pozícióból a győzelmet sem tartja elérhetetlennek.

Nagyon erős eredmény ez számunkra, és jó érzés tudni, hogy holnap megnyerhetem a futamot – kezdte. – Rengeteg pozitívum volt a mai napban, nagyon közel voltam a pole-hoz, de az utolsó kanyarban elkövettem egy apró hibát. Alig hiszem el, hogy az első sorból indulhatok az első olyan futamomon a Red Bull színeiben, amikor a rajtrácson kezdek, hiszen Bahreinben a bokszutcából rajtoltam. Mindez megmutatja, hogy a csapat által befektetett munka kifizetődik.”

Persze azért várjuk meg hogy a technika is úgy akarja-e, hogy Pérez valóban az első sorból induljon, de ha egyiküket sem sújtja műszaki probléma, akkor kemény ellenfelei lehetnek Hamiltonnak. Úgy pedig pláne, hogy taktikailag már most szét vannak választva.

Ami a futamot illeti, Maxszal nyilván különböző stratégián leszünk, hiszen én a lágyakon fogok indulni, ő pedig a közepeseken – hívta fel a figyelmet erre a részletre. –Szóval jó versenynek nézünk elébe, hiszen eddig képesek voltunk nyomást helyezni a Mercedesre. Ma remek eredményt értünk el, de nem szállhatunk el, és tudom, hogy még rengeteg elvégzendő munka vár ránk. Fontos, hogy továbbra is fejlődünk.”

Christian Horner csapatfőnöknek az elmúlt két évben lényegében folyamatosan azt kellett néznie, hogy Verstappen aktuális csapattársa messze elmarad a holland pilóta teljesítményétől. Ehhez képest Pérez szereplése bizonyára felüdülés számára, ugyanakkor Verstappen rontását sem felejtette el megemlíteni.

Az élete legjobb kvalifikációs eredményét elérő Pérezt főnöke is méltattaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Csapatként remekül szerepeltünk, Olaszországban 2013 óta ez volt a legjobb eredményünk a kvalifikáción – mondta. – Sergio nagyszerű munkát végzett a második időmérőjén, amit nálunk teljesített, Max esetében pedig kár a rá nem jellemző hibáért. Hihetetlenül jó érzés mindkét versenyzőt elöl látni úgy, hogy a pole-ra is van esélyük, főleg egy ilyen körömlerágós kvalifikáción, amikor  a legjobb hármat kevesebb mint egy tized választja el.”

A brit szakember tovább méltatta Pérezt, aki ezzel eddigi pályafutása legjobb időmérős eredményét érte el. A brit szakember úgy véli, a 31 éves versenyző annak ellenére teljesít nagyszerűen, hogy relatíve keveset ült az autóban. Horner hozzátette, stratégiai szempontból van néhány lehetőségük, és meg fogják vizsgálni, melyik működhet a legjobban a futam során.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK