Társoldalunk:

Marko szerint egyértelműen Pérez hibázott, amikor ütközött Oconnal

2021.04.17. 10:05

Annak ellenére, hogy a két érintett megegyezett abban, hogy egyikük sem tehető felelőssé az Emilia Romagna Nagydíj első szabadedzésén történt ütközésért, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója úgy véli, a csapat pilótája, Sergio Pérez hibázott, amikor összeért Esteban Oconnal.

Több szempontból is furcsa jelenet borzolta a kedélyeket 20 perccel az Emilia Romagna Nagydíj péntek délelőtti gyakorlásának végén. A televíziós közvetítésben csupán annyi látszott, hogy a 6-os kanyarba Sergio Pérez és Esteban Ocon is sérült autóval érkezik meg, majd előbbi megforgott, utóbbi pedig pár méterrel arrébb leparkolta a kocsit.

Végül Pérez és Ocon is megúszta büntetés nélkül az ütközést

Mivel az első szabadedzésen a közvetítést illetően voltak technikai problémák, magát az esetet azóta sem tudták megmutatni, de már akkor sejthető volt, hogy a két autó korábban összeért. Később ezt megerősítették, és az is kiderült, hogy a mexikói pilóta gyors-, míg az Alpine versenyzője hűtőkörön volt, amikor találkoztak a pályán.

A sportfelügyelők meghallgatták a két érintettet, akik megegyeztek abban, hogy egyikük sem tekinthető vétkesnek, így a második szabadedzés kezdetére már le is zárult az ügy. A közlemény arra is kitért, hogy a technikai problémák a rádióforgalmazást is érintették, így a versenymérnökök csak korlátozottan tudtak kommunikálni a pilótákkal.

Azonban Helmut Marko véleménye eltér a versenyzőkétől, vagy legalábbis attól, ami a közleményből kiderült. A Red Bull tanácsadója szerint ugyanis van felelőse a balesetnek, ami az osztrák szakembert ismerve nem meglepő. Az már inkább, hogy saját pilótája ellen szólalt fel nyilvánosan.

„Az volt a gond, hogy a bokszutcai rádiózás nem működött rendesen, és ez a jelek szerint a legtöbb pilótát megzavarta – nyilatkozta az osztrák ORF-nek még a második szabadedzés előtt. – Nem tudom, hogy akkor a tükrök mire vannak.

Ez az eset egyértelműen Pérez hibája, aki megelőzte Ocont, majd megtörtént a baleset.”  

Az ütközéssel mindkét versenyző számára véget ért az első szabadedzés, de délután már Pérez és Ocon is ott volt a pályán. Ami előbbit illeti, a sérülés nem volt jelentős, de fontos köröket bukott. „A kár helyrehozható, de nyilván pályaidőt vesztett, mindenekelőtt a lágy gumikon nem ment ki – magyarázta Marko. – Összességében nehéz szituáció volt.”

Marko egyértelműen Pérezt hibáztattaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Függetlenül attól, hogy a nemsokára a 78. életévét is betöltő tanácsadónak igaza van-e, Pérez legalább egyszer mindenképpen hibázott a délelőtt folyamán. A közvetítésből ugyanis szintén kimaradt az a felvétel, amikor a kivezető körén, rögtön az első sikán kijáratánál megforgott, amivel pár másodperc erejéig dupla sárga zászlót idézett elő.

A felvétel alapján inkább Ocon a hibás

Időközben nyilvánosságra került a felvétel, ami más megvilágításba helyezi a történteket. Ocon fedélzeti kamerájából ugyanis látható, hogy a két pilóta szinte egyszerre ér oda a kanyarcsúcsponthoz, és Pérez már nem tudta elkerülni az ütközést.

Előkerült Ocon belső kamerás felvétele

A mexikói versenyző alighanem arra számított, hogy ellenfele megvárja, amíg ő beveszi a kanyart, és csak utána fordul el. Ami pedig Marko szavait illeti, a képek tanúsága alapján inkább Oconnál vetődhet fel a kérdés, hogy mire való a visszapillantó tükör.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK