Társoldalunk:

Bottas értetlenül áll autója rejtélyes viselkedése előtt

2021.04.17. 18:33

Az Emilia Romagna Nagydíj időmérő edzésén csupán a nyolcadik helyen záró Valtteri Bottas értetlenül áll azelőtt, hogy miért nem tudott az első helyért csatázni. A finn versenyző szerint az autójával kellett történjen valami.

Felemás időmérőn van túl a Mercedes-istálló az Emilia Romagna Nagydíjon, mert bár Lewis Hamilton pályafutása 99. pole pozíciójával megszerezte az első rajtkockát a futamra, Valtteri Bottas csak a nyolcadik lett, amivel nemcsak magát, hanem a csapatot is hátrányba hozta a versenyre a második és harmadik helyről rajtoló Red Bullokkal szemben. A finn pilóta nem igazán értette, hogy a Q3-ra miért tűnt el a tempója.

Bottas alatt furcsán kezdett viselkedni a W12-es - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Bottas a Q1-ben és a Q2-ben is esélyesnek tűnt a pole-ra, előbbi szakaszban két és fél tizedet adott Hamiltonnak, majd a másodikban is tapadt csapattársára és Max Verstappenre, a Q3-ban azonban közel fél másodperccel elmaradt a hétszeres világbajnoktól. Elmondása szerint mindkét gyorskörében ugyanazzal a problémával szembesült.

„Egyértelműen nem a nyolcadik hely volt ma a célom, különösen annak tükrében, hogy milyen érzés volt vezetni az autót az időmérő elején” – nyilatkozta a csalódott finn.Az első Q3-as körömben belementem a kettes kanyarba, amikor hirtelen kitört az autó hátulja, majd az egész első szektorban ideges volt, ami miatt rengeteg időt veszítettem. Majd ugyanez történt a második gyorskörömben is. Nem tudtam megbízni az autó hátuljában, ami azelőtt a teljes időmérőn jól viselkedett. Nem tudom, hogy mi történt, ki kell vizsgálnunk. Mindenesetre csalódástkeltő."

Az első versenyhétvégével szemben, ahol az autó ideges hátulja jelentette a fejtörést, most a kanyarok bejáratán nem viselkedett jól a W12-es Bottas kezei között. „Más volt, mint Bahreinben. Most inkább a kanyarbejáratokon éreztem, ami korábban soha nem volt jellemző. Először meg kell nézzük, hogy minden rendben volt-e az autóval, mert a viselkedése nem volt ideális."

Ki kell vizsgálniuk, hogy mi történhetett - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Peter Fox

Hamiltont ezek a problémák nem hátráltatták, de így is csak hajszálon múlt az első helye, és ha nem hibázik bele mindkét Red Bull az utolsó gyorskörébe, nem biztos, hogy a hétszeres világbajnoké lenne a pole. „Le vagyok nyűgözve, hogy milyen szoros és izgalmas a csata. Ez igazán tűzbe hoz és adrenalinlöketet ad. Természetesen jó ideig nem tudtam, hogy ez a két srác javít-e az utolsó körében, úgyhogy egyértelműen ideges voltam, de ez a szoros versenyzés izgalma" – lelkendezett a Mercedes világbajnoka.

Hamilton nagyon hálás a csapatnak, amiért már a pénteki első körétől kezdve sokkal jobb érzés volt vezetni az autót, mint Bahreinben, ugyanakkor elmondta, hogy az időjárás és a szélvédett aszfaltcsík is a segítségükre van.

Hamiltonnak nem voltak problémái - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

„Nagyon hálás vagyok a csapatnak. Idejöttünk, és az autó már az első körtől fogva jobb volt, mint Bahreinben. Ez persze valószínűleg pályafüggő, de előre is léptünk. Bahreinben nyilván más volt a hőmérséklet és a pálya felülete, úgyhogy ott mindig küszködünk a túlmelegedéssel és a keresztszéllel. Ez itt a jelek szerint nincs, és sokkal hűvösebb van, úgyhogy ritkán melegítjük túl a gumikat. Ez közelebb hozott minket a Red Bullhoz. Az egyensúlyra és annak finomhangolására koncentráltunk, mert a gumik nagyon kis tartományban működnek a legjobban. Az idei autónk jobban pengeélen táncol ebből a szempontból, mint a korábbi években."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK