Társoldalunk:

Hamilton és Bottas lelkes, de gyorsabb Red Bullt várnak szombatra

2021.04.16. 16:56

Feledtették a Mercedes pilótái az idei autójuk előszezoni problémáit, Valtteri Bottas és Lewis Hamilton az élen zárta az Emilia Romagna Nagydíj második szabadedzését, és úgy tűnt, még gyorsabbak is lehettek volna. Ők ugyanerre számítanak a Red Bulltól.

A második felvonásához érkezett az idei F1-es világbajnokság, az Emilia Romagna Nagydíj egyik nagy kérdése, hogy a Red Bull vissza tud-e vágni a Mercedesnek az idénynyitón elszenvedett vereségért vagy a világbajnoki címvédő növeli-e az előnyét az összetettben. A pénteken látottak egyértelműen a Mercedes pilótáinak kedveztek.

Bottas egyelőre gyorsabb Hamiltonnál - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Jól indult a hétvégénk, a beállítások sincsenek nagyon távol [az elvárttól]. Szükség van még finomhangolásra, de sokkal elégedettebb vagyok az autóval, mint korábban – mondta Valtteri Bottas, miután mindkét tréninget az élen zárta. – A pálya állapota elég sokat javult, és egyébként is jó a tapadása, legalábbis az előző helyszínhez képest. Meglátjuk, hogy fog-e esni az eső.”

A Mercedes küszködött az autó vezethetőségével a bahreini teszten és az idénynyitón is, Martin Brundle, a Sky Sports szakértője viszont arról számolt be, hogy a W12 Imolában már kezes, és ezt a pilóták is megerősítették. Bottas nem tagadta, hogy előrelépést tettek az autó beállításaival és szerinte még a további versenyeken is van tér a fejlődésre.

„Az autó jobbnak tűnik, megvannak még a problémáink, de ezek kevésbé jelentkeznek. Még nem tökéletes, de ez még csak a második hétvége a 23-ból, van még időnk megoldani a gondokat, és tényleg úgy érzem, hogy előreléptünk, ami jó hír – összegzett. – A gumikeverékek között nincs nagy különbség, még el kell döntenünk, hogy melyikkel akarunk menni az időmérőn [a Q2-ben]. A lágy gumikból még többet ki kell hoznunk, mert az időmérőn mindenki ezt fogja használni.”

Bottas a második szabadedzésen közepes keverékű gumikkal futotta a leggyorsabb körét, úgy tűnt, hogy ő és Lewis Hamilton sem adott bele mindent az időmérős etapokon, de a Red Bull sem fedte fel a lapjait, részben azért, mert az első szabadedzésen Sergio Pérez balesetbe keveredett, Max Verstappen pedig már a második elején lerobbant.

Hamilton is kezesebbnek találta a Mercedest Imolában - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Az egész mezőny, a sűrűje is nagyon közel van hozzánk – felelte, amikor arról kérdezték, hogy a 3. helyezett Pierre Gasly tempóját figyelik-e. – Az biztos, hogy a Red Bull legjobb formáját ma még nem láttuk, csak a Q3-ban fogjuk majd. Kétségtelen, hogy gyorsak lesznek. Még mindig nem hisszük, hogy a miénk a leggyorsabb autó, szombaton bizonyítanunk kell.”

Hamiltonnak akadtak kisebb-nagyobb gondjai az autó irányításával elsősorban az első szabadedzésen, de ő is elégedetten nyilatkozott a Mercedes imolai formája láttán. Toto Wolffhoz hasonlóan megjegyezte, hogy a világbajnok istállónak a hűvösebb időjárás is kedvez, úgyhogy az autó, a pálya jellege és a körülmények is jobbak ezúttal.

„A csapat nagyon keményen dolgozott, hogy megértsük az előző versenyen történteket, hogy mik a gyengeségeink és tudunk-e alakítani az autón a beállítások révén, de szerintem a pálya is kedvezőbb nekünk – mondta Hamilton. – Nagyon jó alapbeállítással kezdtünk, csak apró finomításokra volt szükség, de semmi jelentős. Eddig jó a tempónk is.”

„Nem hiszem, hogy láttuk a Red Bull legjobb formáját, elég zűrös edzéseik voltak a forgalommal meg egyebekkel, érdekes lesz látni, hogy holnap milyen gyorsak lesznek – vélte. – Nem igazán tudom, de úgy éreztem, hogy van különbség a [lágy és a közepes] gumik teljesítménye között. Biztos, hogy még nagyobb teljesítményt ki tudunk majd sajtolni, de lehet, hogy már nem sokkal.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK