Társoldalunk:

Leclerc megcélozta a dobogót a Ferrarival

2021.04.16. 09:59

Charles Leclerc elárulta, az idei évben szeretné elérni a konstruktőri harmadik helyet csapatával. A Ferrari pilótája ugyanakkor hozzátette, nem fektethetnek túlságosan nagy hangsúlyt a 2021-es szezonra.

A Ferrari biztatóan kezdte az évet, hiszen a Bahreini Nagydíjon Charles Leclerc a 6., míg Carlos Sainz a 8. helyen ért célba, ráadásul az időmérőn is mindkét versenyző a legjobb tízben végzett. Az idénynyitón látottak alapján a középmezőny istállói közül a McLarennel és az Alpha Taurival lehetnek harcban, ellenben jelenleg úgy tűnik, hogy legalább egy lépéssel az Aston Martin és az Alpine előtt járnak. 

A Ferrari biztatóan kezdett BahreinbenForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ennek tudatában könnyen lehet, hogy a Ferrari simán túlszárnyalja a tavalyi kilátástalan idényét, ami persze a minimális elvárás volt erre a szezonra. Azzal Leclerc is tisztában van, hogy a két élcsapatot ebben az évben sem közelítik meg, ugyanakkor azt kivitelezhetőnek tartja, hogy a zárófutam után ott legyenek a konstruktőri dobogón.

Erre az évre reálisan azt a célt tűzhetjük ki, hogy a Red Bull és a Mercedes mögött végezzünk – nyilatkozta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. – Velük nehéz lesz felvenni a versenyt, hiszen jelenleg túl messze vagyunk tőlük. Ugyanakkor másik négy-öt csapattal harcban vagyunk a konstruktőri harmadik helyért, szóval szoros lesz, de ha mindent tökéletesen csinálunk, akkor szerintem elérhető.”

Ami a csapat körül uralkodó hangulatot illeti, ég és föld a különbség az előző idényhez képest, amikor még a monacói pilóta néhány kiugró eredménye ellenére is tudták, hogy az autó legtöbbször a középmezőny második felére jó. Leclerc elismerte, nehéz volt elfogadni a valóságot, de a legmélyebb válságból már sikerült kilábalniuk.

Úgy vélem, [a csapaton belül] megfelelő a mentalitás, efelől nincs kétségem, és emellett a munka is jól halad – jelentette ki. – 2020 elején nehéz volt szembesülni a realitással, és felismerni, hogy 2019-hez képest visszaléptünk egyet. Ugyanakkor sikeresen letudtuk ezt a folyamatot, utána pedig azon kezdtünk el dolgozni, hogy az egész projektet újjáépítsük.”

Leclerc tudja, hogy nem tehetnek fel mindent erre a szezonra - GalériaForrás: Getty Images/Xpb Images

Ennek pedig már idén is látszik az eredménye, még ha a Ferrari ezúttal sem harcolhat győzelmekért, illetve a világbajnoki címért. Erre legkorábban jövőre lesz lehetőségük, éppen ezért nem eshetnek abba a hibába, hogy túlságosan ragaszkodnak a konstruktőri dobogóhoz, és ezt Leclerc is tudja.

Nem hiszem, hogy a jelenlegi vagy a jövőbeli csaták elvinnének minket abba az irányba, hogy [túlzott mértékben] harcoljunk a harmadik pozícióért. Mindenki tökéletesen tisztában van vele, hogy a 2022-re történő megfelelő felkészüléssel sokkal többet lehet nyerni, mivel azok az autók jóval tovább, 2022 után még évekig jelen lesznek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK