Újabb jelölt indul Jean Todt FIA-elnök posztjáért

Formula One Spygate, McLaren, Ferrari, FIA Paris 2007
Bernie Ecclestone - centre - and Graham Stoker (L) at the 2007 Formula One espionage controversy 'Spygate' and 'Stepneygate' hearings at the Place de la Concorde headquarters of the Fédération Internationale de l'Automobile - FIA - in Paris, France on the 13th September 2009.(Photo by Darren Heath/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Decemberben új elnököt választ a Nemzetközi Automobil Szövetség, a posztért a leköszönő Jean Todt egyik bizalmasa is indul. Mohammed bin Szulajm után Graham Stoker is ringbe száll.

Az iparági pletykákat igazolva kiderült, hogy az FIA egyik alelnöke, a brit Graham Stoker is indul a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöki posztjáért. Stoker 2001-ben csatlakozott az FIA-hoz, amikor beválasztották a Nemzetközi Fellebbviteli Bíróság testületébe, a Motorsport Világtanács munkájában az Egyesült Királyságot képviselve 2004 óta részt vesz.

Stoker (balra) már 2009 óta Todt elnökségének tagja Forrás: AFP/Fred Dufour

Stoker jogász végzettségű, tanulmányait a London School of Economics és a London Institute of Advanced Legal Studies intézményekben végezte, később számos szakmai díjat szerzett és több nagyszabású sportjogi eljárásban részt vett. A motorsportok közegében 1985 óta dolgozik, ekkor önkéntes sportbíró lett a brit túraautó-bajnokságban.

Az FIA elnökségében 2009 óta vesz részt,

Jean Todthoz hasonlóan 2013-ban és 2017-ben is újraválasztották, az év végén pedig az elnöki posztért is elindul, ebben a mobilitásért felelős elnökhelyettes, Thierry Willemarck és az FIA szenátusának elnöke, Brian Gibbons is támogatja őt.

„Mint tudja, Jean Todt elnök úr sikeres vezetésének tagjai voltunk az elmúlt évek során – írta Stoker egy levélben, amit a Racefans szemlézett. – Számos új, innovatív programot indítottunk és forrásokkal segítettük a tagszervezeteinket, valamint támogattuk az elnököt, hogy fejlessze a klubokat és az FIA-t erős, elismert és befolyásos nemzetközi szervezetté formáljuk.”

Stoker szerint a világjárvány közepette kulcsfontosságú lesz a következő négy év a szövetség számára,

úgy véli, ilyenkor stabilitásra és tapasztalatra van szükség, hogy építkezhessenek a múltbéli sikerekre, nem pedig „a bizonytalanságra, amit egy váltás hozhat.” Ez utalás lehet ellenfele, Mohammed bin Szulajm indulásának bejelentésére.

Új elnököt választ az FIA Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla

„Prioritást fogunk adni olyan programoknak, amelyek további forrásokkal, szakértő segítséggel támogatja majd a munkájukat, valamint összeszedett irányítást fogunk nyújtani. Noha az óvatos optimizmus indokolt a Covid-helyzettel kapcsolatban, a szakértők szerint még évekbe telhet, mire visszakapjuk a régi életünket. Bízunk abban, hogy támogatni fogja az erőfeszítéseinket, hogy visszaállítsuk az önbizalmunkat és újra létrehozzunk valami jobbat.”