Veszélyben a Kanadai Nagydíj az egészségügyi kockázat miatt

Forma-1, Kanadai Nagydíj 2019, rajt
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 09: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 and Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 battle for position at the start during the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 09, 2019 in Montreal, Canada. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tavalyi szezon után 2021-ben is elmaradhat az F1-es Kanadai Nagydíj. Quebec tartomány engedne zárt kapus versenyt, Montrealnak viszont ez is soknak tűnik. A Forma-1 jogtulajdonosa még tárgyal.

Veszélybe került a 2021-es Kanadai Nagydíj megrendezése, számolt be a Radio-Canada csütörtökön. Az első híradás a verseny törléséről szólt, később pontosítottak, miután kiderült, hogy Quebec tartomány vezetői engednék, hogy zárt kapuk mögött megrendezzék a futamot, Montrealban viszont úgy vélik, kockázatos lenne a paddock körülbelül 2500 fős stábját összezsúfolni a pályán.

Legutóbb 2019-ben rendezték meg az F1-es Kanadai Nagydíjat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Quebec egészségügyi szakembereit meggyőzte, hogy a Forma-1 tavaly július óta hétről hétre bizonyítja, a szigorúan betartott „buborékok”, a gondosan megtervezett utazások és a lezárt szállodák révén képesek elzárni a cirkusz utazó tagjait a lakosságtól és csekély a pozitív koronavírusos esetek száma. A Bahreinben elvégzett 8150 tesztből mindössze 12 bizonyult pozitívnak.

A quebeci és a montreali szakemberek folytatják az egyeztetéseket

annak érdekében, hogy megoldást találjanak, de a helyzetet az is bonyolítja, hogy a beutazás szabályozása szövetségi szintű ügy, ebben Ottawa illetékes. A quebeci turisztikai miniszter, Caroline Proulx elmondta, várja a szövetségi egészségügyi miniszter állásfoglalását.

A szövetségi kormányzat egyelőre nem biztosított felmentést a Forma-1-nek a beutazáskor kötelező karantén alól, ez már önmagában ellehetetlenítené a verseny megtartását, mert a mezőny közvetlenül Azerbajdzsánból utazna a tengerentúlra. A 2021. június 13-án esedékes verseny előtt egy héttel még Bakuban szerepel a mezőny, így nincs idő kivárni a karantént.

Felmerült az anyagiak kérdése is, az F1 jogtulajdonosa állítólag hatmillió dollárt kér a zártkapus versenyért is.

A promóter a tavaly elmaradt rendezvény után sem térítette még vissza a jegyek árát, egy újabb zártkapus esemény valószínűleg nehezen lenne finanszírozható. A Radio-Canada is felveti, hogy bár Montrealnak 2029-ig szerződése van a nagydíj megrendezésére, felmerülhet, hogy az egymás után kétszer is lefújt verseny miatt szerződésszegés áll fenn.

A rádió szerint Quebec kormányzata tárgyalásokat folytat a verseny jövőjéről, lehetséges, hogy ezzel is összefüggésben van az, hogy a Forma-1 jogtulajdonosa a Racefans megkeresésére nem kommentálta a fejleményeket, a szóvivőjük szerint folytatják az egyeztetéseket a montreali promóterrel.

Montrealban mindig teltházas a verseny, nézők most biztosan nem lesznek a helyszínen, ha lesz egyáltalán Kanadai Nagydíj Forrás: Mark Thompson/Getty Images

Amennyiben a Kanadai Nagydíj idén valóban elmarad, valószínűleg a Török Nagydíj ugrik be a helyére: az isztambuli helyszín logisztikai szempontból kézenfekvő választás, hiszen Bakutól 2160 km-re fekszik, de ez légi úton könnyedén leküzdhető. Tavaly az újraaszfaltozott pályának és az esőnek köszönhetően a Török Nagydíj a szezon egyik legizgalmasabb versenye volt.