A Mercedes-uralomra és a kétnapos versenyhétvégékre is nemet mondott az F1 vezére

Forma-1, Magyar Nagydíj, Robert Kubica, Williams, szurkolók
Robert Kubica (POL) Williams Racing FW42. Hungarian Grand Prix, Saturday 3rd August 2019. Budapest, Hungary.
Vágólapra másolva!
Örülhetnek azok, akik a járványhelyzet után rendszeresen szeretnének Forma-1-es versenyekre látogatni nézőként, a jövőben sem kell ugyanis lemondaniuk arról, hogy három napon át élvezhessék az autók látványát.

Stefano Domenicali, a Forma-1 idén munkába állt elnök-vezérigazgatója kizárta, hogy a jövőben bevezetik a háromról kétnaposra zsugorított F1-es versenyhétvégéket. Az olasz szakember az F1.comon megjelent videóban azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Államokban két futam is lehet, valamint az Afrikába való visszatérést sem vetette el, miközben úgy gondolja, már nem tart sokáig a Mercedes dominanciája.

Továbbra is három napon át élvezhetik majd a helyszínről a nagydíjhétvégéket a kilátogató nézők Forrás: Williams Racing

A videóban kérdéseket tettek fel az F1 első emberének, amelyekre csak igennel vagy nemmel válaszolhatott. Így került szóba a korábban komolyan fontolóra vett kétnapos versenyhétvégék kérdése. Eszerint a pénteki napot törölnék a programból és szombaton lépnének először autók a pályára. A tavalyi, eredetileg is kétnaposra tervezett Emilia Romagna Nagydíj után csak felerősödtek a kétnapos hétvégéket támogató hangok, a csapatok és a pilóták sem vennék rossz néven, ha egy nappal később érkezhetnének meg a versenyek helyszínére, a kevesebb gyakorlási lehetőség pedig kiszámíthatatlanabb futamokat eredményezne. A promótereknek azonban nem tetszett az ötlet.

Mindez persze érthető, hiszen a kétnapos hétvégék kevesebb jegybevételt jelentenének a pályáknak. Ezt Domenicali is tudja, éppen ezért jelentette ki, hogy nem lesznek rövidebben a versenyhétvégék.

– mondta.

Lewis Hamilton tavaly szintén támogatta a pénteki nap eltörlését, aminek szerinte a környezetvédelem miatt is jó üzenete lenne, valamint számukra is növelné a kihívást. „22 (az idén 23 - a szerk.) olyan nappal kevesebb lenne, amikor 20 autó megy körbe-körbe és szennyezi a levegőt, a bolygót, úgyhogy ez pozitív változás lenne. Valamint sokkal nehezebbé tenné a mi dolgunkat. Normális esetben van két szabadedzés pénteken, amelyek során rengeteg változtatást el lehet végezni, és ha valaki hátrányba kerül, van lehetősége visszazárkózni. Viszont ha szombaton kezdődik a hétvége, erre nincs idő. Egyetlen szabadedzés alatt kell mindent megtanulni és megtalálni a megfelelő beállítást."

Austinban 2012 óta rendezik az USA Nagydíjat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A kétnapos hétvégék mellett Domenicalit arról is kérdezték, hogy folytatódni fog-e a Mercedes 2014 óta tartó egyeduralma, mire az olasz „mindent tisztelettel Toto Wolff és a csapata iránt" a vörös "StefaNO" jelet emelte fel.

Arra viszont már igennel jelzett, hogy a közeljövőben, egészen pontosan három éven belül az austini futam mellett még egy helyszínen versenyezhetnek majd az Egyesült Államokban (akár a Miami Nagydíj terve is új lendületet kaphat), illetve öt éven belül Afrikába is visszatérhetnek. Utóbbi kontinensen 1993-ban versenyeztek legutóbb, akkor a szezonnyitó futamot Dél-Afrikában, Kyalamiban rendezték.