Webber: Vettelnek hat-hét versenyen belül bizonyítania kell

Forma-1, Sebastian Vettel, Aston Martin, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 25: Sebastian Vettel of Germany and Aston Martin F1 Team looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 25, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel számára jobb környezet az Aston Martin a Ferrarinál, vélte korábbi csapattársa, Mark Webber, de az ausztrál pilóta szerint eredményekre van szükség ahhoz, hogy a négyszeres világbajnok kilábaljon a nehéz időszakából.

A kálváriába forduló ferraris időszak után Sebastian Vettel az Aston Martinnál sem nyert azonnal megváltást, a Bahreini Nagydíjon lassabb volt Lance Strollnál, két büntetést is kapott, balesetet okozott és végül pont nélkül maradt, ezért a közvélemény rögtön arról kezdett spekulálni, hogy Vettel problémáit a csapatváltás sem oldotta meg.

Vettel számára nem a várakozások szerint indult a szezon Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Az Aston Martin vezetése kiáll a német pilóta mögött, és korábbi csapattársa, Mark Webber is úgy véli, hogy új istállójánál Vettel jobb környezetbe kerül. Webber felidézte, hogy a Drive to Survive harmadik évadjában milyen kínos jelenetek zajlottak le Vettel és a Ferrari tagjai között, szerinte a briteknél jobb lesz a helyzet.

„Szerintem boldogabb lesz az Aston Martinnál, hétfőtől péntekig biztosan, de mit mond a stopper? Az a legfontosabb mérőeszköz és ezt ő mindenkinél jobban tudja – mondta a Racefans.com-nak adott interjúban. – Ő saját maga legnagyobb kritikusa, nagyon szigorú lesz saját magával. Az ilyen dolgok könnyen elszabadulnak, akár egy hólabda.”

Webber szerint Vettel idei legfontosabb feladata, hogy a problémái ne hatalmasodjanak el és ne nőjenek hólabdaként még nagyobbra, így aztán „visszaülhet a lóra és összeszokhat az autójával.” Az expilóta úgy véli, jelenleg nem számít, hogy Vettel eddig mekkora sikereket ért el, az viszont jól jöhet neki, hogy már tapasztalt versenyző.

„Mindegy, hogy hívják az embert vagy mekkora a trófea gyűjteménye, a Forma-1-ben minden évben hozni kell az eredményeket, ezt ő is tudja. A következő hat-hét verseny kulcsfontosságú lesz a számára. Ő már hihetetlenül öreg róka, nehéz neki új trükköket mutatni. Sok múlik majd rajta” – összegzett Webber.

Webber és Vettel évekkel ezelőtt elásta a csatabárdot Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Az ausztrál veterán jól ismeri a német pilóta erősségeit és gyengeségeit, hiszen 2019 és 2013 között csapattársak voltak, közben Vettel négy világbajnoki címet nyert, de előfordult, hogy a nála rutinosabb csapattárs kihozta őt a sodrából vagy gyorsabbnak bizonyult nála. Webber szerint az Aston Martinnál mindent megtesznek majd Vettel sikeréért, de az végtére is rajta áll majd.

„A következő néhány versenyen a stopper révén meg kell állítania ezt a romlást, ő is arra fog vágyakozni, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjen.”

Vettel örül a hosszabb szünetnek

Az idénynyitó Bahreini Nagydíj után szokatlanul hosszú, háromhetes szünet zajlik a hétvégén esedékes Emilia-Romagna Nagydíj előtt. Ennek a versenynaptár átszervezése az oka, de Vettel elmondta, neki ezúttal különösen jól jöttek az extra napok.

„Izgatottan várom, hogy ismét mehessünk a hétvégén. Jó volt, hogy egy kis extra szünet volt az első két verseny között. Az idei menetrend nem lesz mindig ilyen nagyvonalú, de ez most további lehetőséget nyújtott a számunkra, hogy átnézzük az adatokat és rájöjjünk, milyen téren kell javítani az AMR21-est” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok.