Társoldalunk:

A csapatjátékos Schumacher után Hamilton zsoldosként érkezett a Mercedeshez

2021.04.12. 07:45

Michael Schumacher 2012-es visszavonulása után a Mercedes teljesen más világbajnokot kapott a 2013-ra a csapathoz szerződő Lewis Hamilton személyében, akinek hozzáállása elmaradt elődjétől.

Noha hatévnyi Forma-1-es tapasztalattal és egy világbajnoki címmel a háta mögött érkezett meg 2013-ban a McLarentől a Mercedeshez, az azóta hét egyéni és hét konstruktőri világbajnoki címet nyerő istálló vezető stratégájának és sportigazgatójának elmondása szerint Lewis Hamilton egyáltalán nem volt az a fajta csapatjátékos, aki ma. A másodszor (ezúttal végleg) visszavonuló Michael Schumachert váltó brit pilóta az elmúlt évek során azonban rengeteget fejlődött ezen a téren.

Schumacher helyére jött, de teljesen más volt, mint amilyen elődjeForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Mark Thompson

A Schumacherről szuperlatívuszokban beszélő, a sportág első hétszeres világbajnokának csapathoz és az alkalmazottakhoz való hozzáállását az egekig magasztaló Mercedes-kulcsfiguráknak, köztük James Vowles vezető stratégának és Ron Meadows sportigazgatónak bizonyára éles volt a kontraszt a távozó német és a helyére érkező Hamilton hozzáállásában, utóbbi kezdetben ugyanis egyáltalán nem úgy viszonyult hozzájuk, ahogy nagynevű elődje tette.

Amikor csatlakozott hozzánk, egy zsoldos volt. Saját maga miatt volt itt, hogy versenyeket nyerjen – nyilatkozta Vowles a Beyond the Grid podcastban, majd elmondta, hogy ez idővel megváltozott. – Ez a vágy a győzelem iránt később sem veszett ki belőle, de rájött, hogy az ember a csapattal együtt, a csapat részeként nyer, aminek eredményeként a valaha élt legnagyobb sportember válik belőle. Az egyén önmagában nem tudja ezt megcsinálni. Nagyon más a jelleme most ahhoz képest, amilyen akkor volt, amikor csatlakozott hozzánk."

Hamilton eleinte nem csapatban gondolkodott a MercedesnélForrás: Getty Images/2013 Getty Images/Mark Thompson

Mindezt megerősítette a Vowles és a mérnökigazgató Simon Cole mellett kedvenc pilótájának szintén Schumachert, és nem Hamiltont megnevező Ron Meadows is, aki szerint utóbbi versenyző akkoriban mindig csak arra fókuszált, hogy a lehető leggyorsabban vezessen, mostanra azonban érettebbé vált, és már nagyobb távlatokban gondolkodik. „Korábban a könyörtelen nyerni akarása minden versenyen megmutatkozott a vezetésében – mondta Meadows. – Szerintem mostanra sokkal számítóbb versenyző lett. Az első futam első körétől kezdve a bajnokságot tartja szem előtt, sokkal többet gondol arra, hogy miként vigyázzon a gumikra és az autóra. A hétvégékhez való hozzáállása, a gondolkodása az autóban, és minden egyéb sokkal számítóbbá, tisztává és klinikai pontosságúvá vált. A célja a tökéletesség, amit nem könnyű elérni, de ő minden alkalommal erre törekszik."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK