Társoldalunk:
Hírlevél

Hiába nyertek meg vele mindent, a Mercedesnél nem Hamilton, hanem Schumacher a kedvenc

2021.04.11. 08:46

Meglepő módon az F1-es Mercedes-istálló négy kulcsembere közül egyik sem Lewis Hamiltont tartja a kedvencének azok közül a pilóták közül, akikkel valaha együtt dolgozott. Négyből hárman ugyanakkor így is egy hétszeres világbajnok nevét mondták.

Kétségtelen, hogy Lewis Hamilton mostanra a Forma-1 legnagyobbjai közé emelkedett, csak az eredményeit nézve pedig ő minden idők legsikeresebb versenyzője a királykategóriában, hiszen ugyanannyi világbajnoki címe, de több futamgyőzelme és pole pozíciója van, mint Michael Schumachernek. A Mercedes kulcsfiguráinak azonban mégsem a 36 esztendős brit a kedvence.

Hamiltonnak többek szívébe sem sikerült annyira belopnia magát, mint SchumachernekForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A Beyond the Grid podcastban Tom Clarkson vendége volt a Mercedes jelenlegi gárdájának négy kiemelkedő alakja: Andrew Shovlin mérnökigazgató, James Vowles vezető stratéga, Simon Cole vezető versenymérnök és Ron Meadows sportigazgató. A négyes tagjai többek között felelevenítették, hogy milyen volt együtt dolgozni a csapatnál 2010 és 2012 között versenyző Michael Schumacherrel, majd a beszélgetés végén arra a kérdésre is válaszoltak, hogy ki a kedvenc pilótájuk azok közül a versenyzők közül, akikkel valaha együtt dolgoztak.

Hiába van mindegyikük már legalább a 2000-es évek eleje óta az akkor még BAR néven futó istállónál, és hiába nyert az utóbbi években hat világbajnoki címet Lewis Hamiltonnal, a jelenleg is a csapatnál versenyző britet egyikük sem nevezte meg.

„Michael Schumacher – vágta rá egyből a kérdésre Ron Meadows. – Főként azért, mert áhítattal viseltettem iránta, mielőtt megérkezett, azután pedig, hogy elhagyta a csapatot, még inkább így éreztem csupán amiatt, hogy miként viselkedett és kezelte az összes csapattagot."

„Lewis hallgat minket? Hallgatja a podcastodat? – kérdezett vissza először viccesen Simon Cole, majd ő is a német hétszeres világbajnok nevét mondta. – Én is Michael Schumachert mondanám. Nem azért, mert ez a szokás, hanem mert őszintén lenyűgöző volt vele dolgozni."

Hiába nem nyert velük semmit, Schumachert imádták a MercedesnélForrás: Getty Images/Peter J Fox Photography/Peter J Fox

James Vowles szintén próbált belevinni egy kis humort a válaszába, és Toto Wolffot, az istálló versenyzői múlttal rendelkező csapatfőnökét mondta, majd komolyra fordítva a szót ő is Michael Schumachert jelölte meg, mint mindenkori kedvencét. „Én is Michaelt választanám, mert teljesen tévesen ítéltem őt meg, mielőtt csatlakozott hozzánk. Azt gondoltam róla, hogy arrogáns és rideg, mert az embereknek ez volt róla a benyomása. Csupán percekbe telt rájönnöm, hogy ez nem igaz. A nagysága igazán megmutatkozott abban az időszakban, amikor velünk volt, és sokat tanultunk tőle."

Egyedül Andrew Shovlinnak nem Schumacherre esett a választása, ám ő sem Hamiltont nevezte meg, hanem azt a Jenson Buttont, akinek a versenymérnökeként pályafutása során először nyert világbajnoki címet még a Brawn GP-vel 2009-ben. „Nem hagyhatom ki Jensont, igaz? Mérnökként nagyon sokat tanultam vele erről a munkáról és rengeteg boldog emlék és vicces pillanat fűz hozzá. Hosszú kapcsolat volt a miénk, amit igazán élveztem, 2009-ben pedig óriási volt végignézni, ahogy világbajnok lesz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK