Hamiltonnak nincs nehéz dolga a Mercedesnél, de nem szabad lebecsülni

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Bahreini Nagydíj 2021, szombat
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 27: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 27, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo úgy véli, más is képes lenne futamokat nyerni a Mercedesben, csapattársa pedig nem állítja a lehető legnagyobb kihívás elé Lewis Hamiltont. Ugyanakkor egyvalamit az ausztrál pilóta is elismer a hétszeres világbajnokkal kapcsolatban.

Az elmúlt években Lewis Hamilton szinte minden rekordot megdöntött vagy beállított a Forma-1-ben, ugyanakkor a közvélemény egy része folyamatosan azt hangoztatja, hogy győzelmei inkább a sokszor verhetetlen Mercedesnek voltak köszönhetőek, mintsem vezetői képességeinek. A Bahreini Nagydíj után a brit pilóta kijelentette, szerinte bizonyított kritikusainak, ám a vita ezzel nem zárult le, és vélhetően még egy jó ideig nem is fog.

Bottas nem jelent elég nagy kihívást Hamiltonnak, véli Ricciardo Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Ezzel kapcsolatban Daniel Ricciardót is megkérdezték, aki a Red Bullnál töltött időszaka alatt párszor közvetlenül is megtapasztalhatta, milyen a most 36 esztendős versenyző ellen harcolni. A McLaren pilótája úgy véli, a remek autó mellett csapaton belül sem nehezítik meg Hamilton dolgát, amire a közelmúltbeli események is rávilágítottak.

– nyilatkozta a Squaremile.com-nak. – Ez nyilván az én véleményem, és úgy gondolom, George Russell megmutatta, hogy van erre lehetőség, hiszen első [Mercedesszel teljesített] versenyén nagyon megverte Valtteri [Bottast]. Szóval ki lehet mondani, hogy Lewis ellenfele talán nem a legerősebb.”

Ricciardo a tavalyi Szahíri Nagydíjra utalt, amit Hamilton koronavírus-fertőzés miatt kénytelen volt kihagyni, helyére pedig a Williams pilótája ugrott be. Utóbbinak számos kihívással meg kellett küzdenie, többek között a szokásosnál egy számmal kisebb cipőt kellett viselnie. Ennek ellenére már az időmérőn is nagyon közel volt Bottashoz, a futamon pedig lerajtolta, és egészen addig magabiztosan vezetett, amíg nem kapott rossz gumikat a csapattól.

Ráadásul ezután is visszaelőzte ideiglenes csapattársát, igaz, ekkor már sokkal frissebb abroncsokat használt.

Ezzel együtt, az élmezőny pilótáit figyelembe véve Hamilton bárkivel szemben rendelkezik azzal az előnnyel, hogy tudja, milyen az, amikor valódi, kiélezett csatát kell vívni a végső győzelemért. Ricciardo hangsúlyozta, hogy ezt az egyet semmi esetre sem lehet elvenni tőle.

Az élmezőnyből Hamilton az egyetlen, aki igazán harcolt a világbajnoki címért pályafutása során Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Egyvalamit mindenképpen tisztelnünk kell Lewis esetében – szögezte le. – Néhányan közülünk azt hiszik, hogy le tudnák győzni? Igen, ebben biztos vagyok. Ugyanakkor egyikünk sem harcolt még a világbajnoki címért, egyikünk sem küzdött meg akkora nyomással, és egyikünk sem tapasztalta ezt meg évről évre. Majdnem minden futamon az élen van. Igen, övé a legjobb autó, de tőle azt várják, hogy mindig nyerjen. Ha pedig ez nem jön össze neki, akkor felteszik a kérdést, hogy mi történt Lewis-zal.”