Leclerc: Sokat tanultam Vetteltől, de Sainz lendületet hozott a Ferrarihoz

Forma-1, Sebastian Vettel, sisak, Belga Nagydíj, 2019
SPA, BELGIUM - AUGUST 31: Pole position qualifier Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and second place qualifier Sebastian Vettel of Germany and Ferrari celebrate in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 31, 2019 in Spa, Belgium. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc elárulta, korábbi kijelentésével szemben nem tölt több időt Maranellóban, mint az elmúlt években, Carlos Sainzcal viszont gyakrabban találkozik, mint anno Sebastian Vettellel. A Ferrari pilótája egykori és jelenlegi csapattársát is méltatta.

A Ferrarinál idén új korszak kezdődött, hiszen a tavalyi év végén Sebastian Vettel távozott a maranellóiaktól, helyére pedig Carlos Sainz érkezett. Mindez természetesen az istálló másik pilótájára, Charles Leclerc-re is hatással volt, aki kijelentette, több időt tölt új csapattársával, mint a régivel. Igaz, elmondása alapján ennek oka nem az, hogy a spanyol pilótát jobban kedvelné.

Leclerc idén többször találkozik Sainzcal, mint az elmúlt években Vettellel Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Sainznak természetesen a lehető leghamarabb hozzá kellett szoknia az új közeghez, és minél inkább fel kellett vennie a ritmust, így érthető módon rengetegszer ellátogatott a Ferrari maranellói gyárába. Persze Leclerc sem tétlenkedett, és a monacói versenyző március elején kijelentette, korábban még soha nem töltött ennyi időt a központban, legalábbis ami a holtszezont illeti. Most azonban leszögezte, ezen a téren semmi nem változott az előző évekhez képest, más szempontból viszont van különbség.

– nyilatkozta a Motorsport.com olasz kiadásának adott interjújában. – Talán kívülről azért tűnik most többnek, mert több képet osztok meg a közösségi médiában. A csapattársammal eltöltött idő viszont változott, mivel Sebbel gyakran egymást váltottuk, én megérkeztem, ő pedig távozott, vagy fordítva. Most azonban sokszor ugyanazokon a napokon vagyunk ott, amiből következik, hogy [Sainzcal] hosszabb ideig vagyunk egymás társaságában.”

Egy pilóta érkezése gyakran új lendületet adhat a csapatnak, hiszen amellett, hogy más szemléletet hozhat be az istálló életébe, a versenyzők ilyenkor még inkább bizonyítani szeretnének. Nincs ez másképp Sainz esetében sem, és Leclerc szerint ez minden alkalmazottra pozitív hatással lehet.

– magyarázta. – Rögtön észrevettem, hogy hatalmas motiváció munkálkodik benne, hiszen ez az első éve a Ferrarival, látszik, hogy azonnal jól akar teljesíteni, ez pedig ragályos és az egész csapat profitál belőle. Úgy vélem, egy istálló számára mindig jó, ha két olyan versenyzővel rendelkezik, akik egymást hajtják a győzelemhez való visszatérés felé vezető úton.”

Mindez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy Sainz minden téren jobb lenne elődjénél. Leclerc előző csapattársát is méltatta, és kiemelte, hogy a két együtt töltött év alatt ellesett tőle néhány apróságot.

Leclerc rengeteget tanult Vetteltől Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Egyértelműen, kezdve a tapasztalatával – válaszolta arra a kérdésre, hogy van-e valami, ami hiányozni fog neki a négyszeres világbajnokból. – Bizonyos helyzetekben nagyszerű analitikus képességekkel rendelkezett, és azt hiszem, ebből a szempontból sokat tanultam Sebtől. Rájöttem, hogy a pályán hatalmas különbséget jelentett, hogy néhány részletnek mekkora jelentőséget tulajdonított, és ez nagyon érdekes volt számomra. Emellett Seb remek ember, aki mindig lenyűgöz az egyszerűségével."

Villeneuve: Sainz felbosszanthatja Leclerc-t

Sokan arra számítottak, hogy a Ferrari pilótáinak párharcából Leclerc kerül ki győztesen, ami a Bahreini Nagydíj hétvégéjén be is jött. Azonban az időmérő második szakaszáig a spanyol versenyző rendre gyorsabb volt csapattársánál, ami utóbbi számára akár intő jel is lehet. Hasonlóan gondolkodik az 50. születésnapját pénteken ünneplő Jacques Villeneuve is, aki szerint a kétszeres dobogós okozhat fejfájást a kétszeres futamgyőztesnek.

– mondta az 1997-es világbajnok a Corriere della Serának. – Az évek során felépítette magát, határozottsággal és tapasztalattal felvértezve érkezik, hiszen hozzászokott ahhoz, hogy gyors csapattársa van. Egy hidegfejű pilótáról van szó, aki rengeteget elemez, így nagyon idegesítheti [majd] Charles-t.”