Vágólapra másolva!
Megvalósul Romain Grosjean álma és a bahreini horrorbalesete után méltón búcsúzhat a Forma-1-től. Az IndyCarba szerződő pilóta privát tesztre készül egy F1-es csapattal.

Nem az életveszélyes bahreini balesettel ér véget Romain Grosjean pályafutása a Forma-1-ben, a francia pilóta egy privát jutalomteszttel zárja le a szereplését a sportágban. Grosjean már tavaly jelezte, hogy ha az égési sérülései miatt nem tud versenyezni a szezonzárón, akkor is szeretne újra F1-es autóba ülni.

Grosjean az IndyCarban tesztelt már, de hamarosan F1-es autóba is beülhet Forrás: Joe Skibinski - 2021/Joe Skibinski

„Az összes Forma-1-es csapatot fel fogom hívni, hogy kiderüljön, felajánl-e valaki januárban egy privát tesztet egy autóval, hogy mehessek 10-15 kört” – nyilatkozta a francia pilóta. Az gyorsan kiderült, hogy istállója, a Haas ezt nem tudja megtenni, a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff viszont a szezonzárón kilátásba helyezte, hogy vendégül látják Grosjeant egy tesztnapra.

A Mercedesnél előfordulnak hasonló alkalmak,

korábban Jorge Lorenzo és Valentino Rossi is kipróbálhatott korábbi F1-es autókat. Azt egyelőre nem tudni, hogy Grosjeannak ők ajánlottak-e lehetőséget a méltó búcsúra, de ha igen, akkor is csak kétéves autóval, a Pirelli demókerekeivel léphetnek pályára.

Az viszont biztos, hogy a 34 éves pilóta nemrég üléspróbán járt egy csapatnál, ami előfeltétele annak, hogy pályára léphessen egy autóval, és egy online közvetítés során utalt arra, hogy a világbajnoki címvédőről lehet szó. „Volt egy telefonos megbeszélésem Totóval és már véglegesítjük a tervet” – árulta el.

Az üléspróba megtörténtéről James Gay-Rees, a Netflixen bemutatott „Drive to Survive” producere beszélt az In the Fast Lane podcastban. „Forgattunk Grosjeannal az üléspróbán – mondta. – Lesz egy levezető köre egy csapattal” – erősítette meg.

A 2019-es Mercedes rendkívül sikeres versenyautó Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Grosjean balesetének erősen dramatizált feldolgozása a Drive to Survive harmadik évadjában is látható, így nem meglepő, hogy a sorozat producerei azután is követik az eseményeket, hogy a francia pilóta elhagyta a mezőnyt, és idén már az IndyCarban versenyez.