Társoldalunk:
Hírlevél

Újabb korlátozás jön az F1-ben, ami Hamiltonnak árt a leginkább

2021.04.07. 20:34

A csapatok költségvetéseinek korlátozása után a Forma-1-es pilóták fizetését is maximalizálhatják. Ez az idei mezőnyben Lewis Hamiltonnak a legrosszabb hír, de Charles Leclerc sem akart állást foglalni.

Újabb szigorítás várható a Forma-1-ben, a csapatok működésére vonatkozó költségplafon után a pilóták fizetéseit is korlátozhatják. Az istállók idén egyenként 145 millió dollárt költhetnek el, kivéve néhány tételt, köztük a versenyzők és a csúcsvezetők javadalmazását. Már tavaly felmerült, hogy ezt is korlátozni kellene, és a La Gazzetta dello Sport szerint ez hamarosan meg is történet.

Szabály tilthatja meg, hogy Hamilton egy vagyont keressen az F1-benForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az olasz sportlap úgy értesült, az FIA és a Liberty Media hamarosan körbe küld egy javaslatot, amely szerint gátat szabnának a versenyzők olykor tízmillió dolláros nagyságrendre rúgó fizetéseinek. Ez újabb lépés lenne afelé, hogy az élcsapatok és a kisebb, független istállók között csökkenjen a különbség.

A lap által idézett pletyka szerint a következő szezonok során a csapatok egyenként maximum 30 millió dollárt költhetnének a két versenyzőjük, plusz a tartalékpilóták fizetésére. Ebben viszont a győzelmekért és az összetett helyezésekért járó bónuszok, valamint az arculatátvitelre vonatkozó plusz tételek nincsenek benne.

A lépés egyértelműen a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnak a legrosszabb, hiszen a brit pilóta több forrás szerint is évi 40 millió dollár körül keres a Mercedesnél, csapattársa, Valtteri Bottas fizetését iparági források 10 millió dollárra becsülték, vagyis Hamiltonnak le kellene mondania az alapfizetése nagy részéről, bár az elmúlt évek alapján bőséges bónuszokra így is számíthatna.

Előzmények

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff tavaly támogatta a korlátozást, de felhívta a figyelmet arra is, hogy anyagilag is el kell ismerni a versenyzők erőfeszítéseit és a kockázatvállalásukat. Charles Leclerc, a Ferrari pilótája a Motorsport.com olasz kiadásának lényegében nem kommentálta a felvetést, de valószínűleg nem ért vele egyet.

„Ez olyan ügy, amit a pilótáknak egymás között kell megbeszélnünk, aztán az FIA-val is. Van erről véleményem, de először az FIA-val beszélném meg. Emlékeztetnék arra, hogy milyen kockázatot vállalunk a pályán.”

Hamilton egyes becslések szerint nyolcvanszor annyit keres, mint egy újoncForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Bár a pilóták fizetéseit csak megbecsülni lehet, feltehetőleg Hamilton és a Mercedes az egyetlen, ahol a tervezett szabályozás rövid távon is problémát okozna, a többi csapat e téren a határ alatt marad és az elmúlt évek alapján úgy tűnik, csak Max Verstappen lehet esélyes arra, hogy hasonlóan kiemelkedő javadalmazást kapjon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK