Lendületbe jött, de ez nem befolyásolja a Honda F1-es jövőjét

Forma-1, Sergio Pérez, Red Bull Racing, Bahrein teszt 2. nap, Honda logo
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 13: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda during Day Two of F1 Testing at Bahrain International Circuit on March 13, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Joe Portlock - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Visszatérése óta először az élmezőnyben küzdhet a Honda a Forma-1-ben, a japán gyártó mégis elhagyja a sportágat. A technikai igazgató szerint az új motor a Red Bull mérnökeinek is segített.

Az idénynyitón ugyan nem jött össze a győzelem, de úgy tűnik, a 2015-ös visszatérése óta először a Honda-motor a Forma-1 élmezőnyében küzdhet. A Red Bull és az Alpha Tauri gyári partnere az idei szezonra új erőforrást épített, ami Tanabe Tojoharu, a gyártó technikai igazgatója szerint kompaktabb lett a korábbiaknál.

A Honda az év végén elhagyja a Forma-1-et Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

„Az előző erőforrás minden egyes alkatrészét megvizsgáltuk és áttekintettük a koncepciót is, aztán tiszta lappal megterveztük az ideit – nyilatkozta. – Az erőforrás fejlesztésével kapcsolatos céljaink a belsőégésű motor és az energia-visszanyerő rendszer teljesítményére vonatkoznak. Az új megoldással az erőforrás kompaktabb is lett, szerintem ez az autó egészének teljesítményéhez is hozzájárul.”

A Bahreini Nagydíj után Tanabe részletesebben is kifejtette, hogy lejjebb került a vezérműtengely és az egész erőforrást kompaktabbra tervezték, ez nagyobb szabadságot adott a karosszéria tervezőinek a légáramlatok optimalizálása terén. „Nehéz számszerűsíteni, hogy ettől mennyit javult a leszorítóerő vagy a köridő, de [Adrian] Newey hálás volt azért, mert a kompaktabb motort jobban beépíthették.”

A Honda tavaly bejelentette, hogy az idei szezon végén a gyártó elhagyja a Forma-1-et és a kapacitásaikat más mobilitási megoldások kifejlesztésére fordítják. Tanabe leszögezte, hogy a Honda döntése „nincs összefüggésben az eredményekkel. Az idei eredményektől függetlenül távozunk. Ennek nincs befolyása.”

A gyártó technológiája ettől függetlenül a mezőnyben marad, a Honda és a Red Bull megállapodása révén a versenycsapat új motorüzemet hoz létre, ami képes lesz fenntartani az erőforrásokat a várhatóan 2025-ben esedékes új motorformula bevezetéséig. Tanabe viszont ezzel kapcsolatban nem tudott részleteket elárulni.

Tanabe csak a műszaki kérdésekkel foglalkozik Forrás: Steven Tee

„Nem igazán avattak be ebbe a projektbe. Csak annyit hallottam, hogy a Honda és a Red Bull megállapodott a fő irányvonalról és most azzal foglalkoznak, hogy a projekt jövőbeli kezelésének részletes folyamatait is kidolgozzák” – mondta a japán szakember, aki hozzátette, arról is zajlanak az egyeztetések, hogy a mérnöki gárda tagjai hol folytatják a munkát.