Társoldalunk:

Fia és Ocon Schumacher kiesésén kesergett, Ricciardo a rajtrácson aludt

2021.04.05. 13:05

Legkorábbi Forma-1-gyel kapcsolatos emlékeiket osztották meg a jelenlegi F1-es mezőny tagjai. Ki a tévé előtt, ki már gyerekként a helyszínen figyelte a kor sztárjait.

Ma már azon húsz kiváltságos közé tartoznak, akik hétről hétre a Forma-1-ben versenyezhetnek, egykor azonban ők is csak szájtátva bámulták ezt az akkor még elérhetetlennek tűnő világot. A 2021-es mezőny tagjai meséltek első F1-el kapcsolatos élményükről.

Mivel a mezőny korelnökének számító 41 éves Kimi Räikkönen és a legfiatalabb Lando Norris között 20 év a korkülönbség, az F1 által közzétett videóban megszólalók első élményei igen nagy időszakot ölelnek fel. Míg például Lewis Hamilton vagy Fernando Alonso még az Ayrton Senna és Alain Prost nevével fémjelzett korszakban szeretett bele a sportágba, addig többen már pont, hogy rajtuk nőttek fel.

Hamilton emlékezetében élénken él az 1990-es Japán NagydíjForrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

„Emlékszem, hogy az apámmal ültünk a kanapén és néztük a versenyeket. Az olyan futamokat, mint például [az 1990-es] Japán Nagydíj, amelyen Ayrton és Alain egymásnak ment" – idézte fel Hamilton a két rivális vitatott ütközését a rajt után. A hétszeres világbajnoknak emellett az 1993-as doningtoni versenyről a főszponzor játékgyártó cég egyik játékfigurája is élénken él az emlékezetében, de Michael Schumacher 1999-es silverstone-i lábtörését is megemlítette, mint korai F1-es emléket.

Hamiltonnal ellentétben Fernando Alonso nem élvezhette teljes egészében az F1-es futamokat gyerekként, de azért ő is látta Sennát és Prostot versenyezni. Az első emlékeim hat-hét éves koromból vannak, ahogy nézem az esti híreket. Akkoriban Spanyolországban még nem közvetítették a Forma-1-et, úgyhogy csak a hírekből lehetett megtudni róla valamit. Azt hiszem, éppen a Spanyol Nagydíj volt, amelyen Senna és Prost csatázott az első helyért. Az erről szóló 15 másodperc volt a nap legjobb pillanata."

Senna és Prost csatáira Alonso is emlékszikForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az Alonsónál két évvel idősebb Räikkönen első emléke még ennél is korábbról, 1986-ból való, noha a finn versenyző nem tudta megmondani az évszámot. Szavaiból azonban kiderül, hogy az 1986-os Ausztrál Nagydíjra gondolt. „Keke Rosberg az utolsó szezonját teljesítette a Forma-1-ben, az lehetett az egyik utolsó versenye, amikor a hátsó gumija felrobbant, miközben vezetett. Fogalmam sincs, hogy melyik évben volt."

Furcsa belegondolni, hogy miközben Räikkönen, Hamilton és Alonso nem versenyezhetett Senna és Prost ellen, a mostani mezőnyben vannak olyanok, akiknek már ők jelentették a példaképeket, és most a pályán is megmérkőzhetnek velük. „A 2007-es szezon. Hét éves voltam, Lewis harcolt Fernandóval a McLarennél – nevezte meg legkorábbi emlékeit a 21 esztendős Lando Norris. – Nagy rajongója voltam a csapatnak, és ezt nem azért mondom, mert most itt versenyzem. Tetszett a festésük, a króm és a narancs jól passzolt, gyerekként pedig ez tetszett. Az volt az első év, amikor rendesen néztem a Forma-1-et és láttam, ahogy megküzdenek egymással. Valószínűleg akkor először néztem meg az összes versenyt."

Hamilton és Alonso nagy csatája a 2007-es USA NagydíjonForrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Clive Mason

Az Aston Martinnál versenyző Lance Stroll Alonso legutóbbi világbajnok címének évében, 2006-ban vált igazán az F1 rabjává. „Emlékszem arra az évre, amikor Alonso és Schumacher csatázott a vb-címért. Korán keltem, hogy nézzem a versenyeket. Emlékszem arra is, hogy milyen volt gyerekként ellátogatni a Kanadai Nagydíjra. Mindig az volt az év legizgalmasabb hétvégéje, amelyen annyira vártam, hogy kiérjünk a pályára és nézhessem az autókat."

Nem lehetett valami felemelő a 2006-os év a közismerten Schumacher-rajongóként felnövő Esteban Oconnak, valamint a hétszeres világbajnok F1-ben idén bemutatkozó fiának sem. Ocon első F1-es emléke is Schumacherhez köthető. „A legkorábbi emlékem Michaelről nem egy jó emlék, hanem egy olyan, amely sokkolt. A 2004-es Monacói Nagydíjról való, amelyen vezetett, minden jónak tűnt, de aztán balesetet szenvedett az alagútban” – idézte fel Schumacher és Montoya biztonsági autó mögött történt ütközését az Alpine pilótája. Egyszer csak három kerékkel tűnt elő az alagútból, mert a kamera nem követte őt az alagútban. Senki nem értette, hogy mi történt. Én a kisautómmal ültem a tévé előtt és be kell vallanom, sírtam, mert már nem ő vezetett."

Mick Schumacher is hasonlóan lehangoló futamra emlékszik, mint legkorábbi versenyre édesapja pályafutásából. „Az első futam, amire emlékszem, a 2006-os Japán Nagydíj. Az volt az a futam, amelyen az édesapám autójának elfüstölt a motorja az [akkori állás szerint] utolsó szezonjában. Emlékszem, hogy a nappaliban mindenki nagyon szomorú volt, ahogyan én is" – idézte fel Mick a szuzukai fordulót, amelyen Schumacher az élről esett ki, gyakorlatilag elbukva a világbajnoki címet Alonsóval szemben.

Schumacher a 2006-os szuzukai kieséses után - ez a momentum a hétszeres világbajnok F1-es pályafutásának keserű pillanatai közé tartozikForrás: Getty Images/2006 Getty Images/Paul Gilham

Strollhoz hasonlóan mások is akadtak, akik már kisgyerekként a helyszínről is megcsodálhatták a kor nagy sztárjait. Ilyen volt Sebastian Vettel is, aki öt évesen már ott volt a Német Nagydíj szabadedzésén. „Édesapámmal elmentünk Hockenheimbe, azt hiszem 1992-ben. Szabadedzés volt, a jegyünk eléggé olcsó helyre szólt és ráadásul az eső is zuhogott. De amikor megjelentek az autók, remegett a talaj. Nagyon gyorsnak tűntek, de persze a mai fejemmel már tudom, hogy ezek még csak bemelegítő körök voltak. De hallani az üvöltést az erdőben, érezni a talajban és látni, ahogy fékeznek a sikán előtt, majd vízfüggönyt húzva maguk után kigyorsítanak, a mai napig lenyűgöző emlék" – mesélte mosolyogva Vettelt.

Vettel az 1992-es esős hockenheimi pénteken látott először élőben F1-es autókat

Nagy mosollyal az arcán idézte fel a múltat az ausztrál Daniel Ricciardo is, aki alighanem az 1992-es Ausztrál Nagydíjra emlékezett. „Az első emlékem az Ausztrál Nagydíjról, Adelaide-ből való még azelőttről, hogy a versenyt átköltöztették Melbourne-be. Az apukámmal voltam ott, a verseny után pedig bementünk a pályára, és miután feloszlott a tömeg, leültünk a rajtrácsra, ahol az ölében elaludtam. Nagyjából három éves lehettem."

És persze ott van Max Verstappen, aki elmondása szerint még arra is emlékszik, hogy 2000-ben vagy 2001-ben elkísérte apját, Jost egy egyenesfutási tesztre, amikor az Arrowsnál versenyzett. A fiatal Max több futamon is ott volt, egészen kicsi korától magába szívva az F1 légkörét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK