Fia és Ocon Schumacher kiesésén kesergett, Ricciardo a rajtrácson aludt

Forma-1, Monacói Nagydíj, 2004, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari
German Ferrari driver Michael Schumacher arrives in the pits of the Monte Carlo racetrack after he crashed during the Monaco Grand Prix, 23 May 2004 in Monaco. Italian Renault Jarno Trulli won the race ahead of English BAR-Honda driver Jenson Button and Brazilian Ferrari driver Rubens Barrichello. POOL AFP PHOTO JEAN-LOUP GAUTREAU (Photo by JEAN-LOUP GAUTREAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Legkorábbi Forma-1-gyel kapcsolatos emlékeiket osztották meg a jelenlegi F1-es mezőny tagjai. Ki a tévé előtt, ki már gyerekként a helyszínen figyelte a kor sztárjait.

Ma már azon húsz kiváltságos közé tartoznak, akik hétről hétre a Forma-1-ben versenyezhetnek, egykor azonban ők is csak szájtátva bámulták ezt az akkor még elérhetetlennek tűnő világot. A 2021-es mezőny tagjai meséltek első F1-el kapcsolatos élményükről.

Mivel a mezőny korelnökének számító 41 éves Kimi Räikkönen és a legfiatalabb Lando Norris között 20 év a korkülönbség, az F1 által közzétett videóban megszólalók első élményei igen nagy időszakot ölelnek fel. Míg például Lewis Hamilton vagy Fernando Alonso még az Ayrton Senna és Alain Prost nevével fémjelzett korszakban szeretett bele a sportágba, addig többen már pont, hogy rajtuk nőttek fel.

Hamilton emlékezetében élénken él az 1990-es Japán Nagydíj Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

„Emlékszem, hogy az apámmal ültünk a kanapén és néztük a versenyeket. Az olyan futamokat, mint például [az 1990-es] Japán Nagydíj, amelyen Ayrton és Alain egymásnak ment" – idézte fel Hamilton a két rivális vitatott ütközését a rajt után. A hétszeres világbajnoknak emellett az 1993-as doningtoni versenyről a főszponzor játékgyártó cég egyik játékfigurája is élénken él az emlékezetében, de Michael Schumacher 1999-es silverstone-i lábtörését is megemlítette, mint korai F1-es emléket.

Hamiltonnal ellentétben Fernando Alonso nem élvezhette teljes egészében az F1-es futamokat gyerekként, de azért ő is látta Sennát és Prostot versenyezni.

Azt hiszem, éppen a Spanyol Nagydíj volt, amelyen Senna és Prost csatázott az első helyért. Az erről szóló 15 másodperc volt a nap legjobb pillanata."

Senna és Prost csatáira Alonso is emlékszik Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az Alonsónál két évvel idősebb Räikkönen első emléke még ennél is korábbról, 1986-ból való, noha a finn versenyző nem tudta megmondani az évszámot. Szavaiból azonban kiderül, hogy az 1986-os Ausztrál Nagydíjra gondolt. „Keke Rosberg az utolsó szezonját teljesítette a Forma-1-ben, az lehetett az egyik utolsó versenye, amikor a hátsó gumija felrobbant, miközben vezetett. Fogalmam sincs, hogy melyik évben volt."

Furcsa belegondolni, hogy miközben Räikkönen, Hamilton és Alonso nem versenyezhetett Senna és Prost ellen, a mostani mezőnyben vannak olyanok, akiknek már ők jelentették a példaképeket, és most a pályán is megmérkőzhetnek velük. „A 2007-es szezon. Hét éves voltam, Lewis harcolt Fernandóval a McLarennél – nevezte meg legkorábbi emlékeit a 21 esztendős Lando Norris. – Nagy rajongója voltam a csapatnak, és ezt nem azért mondom, mert most itt versenyzem. Tetszett a festésük, a króm és a narancs jól passzolt, gyerekként pedig ez tetszett. Az volt az első év, amikor rendesen néztem a Forma-1-et és láttam, ahogy megküzdenek egymással. Valószínűleg akkor először néztem meg az összes versenyt."

Hamilton és Alonso nagy csatája a 2007-es USA Nagydíjon Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Clive Mason

Az Aston Martinnál versenyző Lance Stroll Alonso legutóbbi világbajnok címének évében, 2006-ban vált igazán az F1 rabjává. „Emlékszem arra az évre, amikor Alonso és Schumacher csatázott a vb-címért. Korán keltem, hogy nézzem a versenyeket. Emlékszem arra is, hogy milyen volt gyerekként ellátogatni a Kanadai Nagydíjra. Mindig az volt az év legizgalmasabb hétvégéje, amelyen annyira vártam, hogy kiérjünk a pályára és nézhessem az autókat."

Nem lehetett valami felemelő a 2006-os év a közismerten Schumacher-rajongóként felnövő Esteban Oconnak, valamint a hétszeres világbajnok F1-ben idén bemutatkozó fiának sem. Ocon első F1-es emléke is Schumacherhez köthető. „A legkorábbi emlékem Michaelről nem egy jó emlék, hanem egy olyan, amely sokkolt. A 2004-es Monacói Nagydíjról való, amelyen vezetett, minden jónak tűnt, de aztán balesetet szenvedett az alagútban” – idézte fel Schumacher és Montoya biztonsági autó mögött történt ütközését az Alpine pilótája.

Mick Schumacher is hasonlóan lehangoló futamra emlékszik, mint legkorábbi versenyre édesapja pályafutásából. „Az első futam, amire emlékszem, a 2006-os Japán Nagydíj. Az volt az a futam, amelyen az édesapám autójának elfüstölt a motorja az [akkori állás szerint] utolsó szezonjában. Emlékszem, hogy a nappaliban mindenki nagyon szomorú volt, ahogyan én is" – idézte fel Mick a szuzukai fordulót, amelyen Schumacher az élről esett ki, gyakorlatilag elbukva a világbajnoki címet Alonsóval szemben.

Schumacher a 2006-os szuzukai kieséses után - ez a momentum a hétszeres világbajnok F1-es pályafutásának keserű pillanatai közé tartozik Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Paul Gilham

Strollhoz hasonlóan mások is akadtak, akik már kisgyerekként a helyszínről is megcsodálhatták a kor nagy sztárjait. Ilyen volt Sebastian Vettel is, aki öt évesen már ott volt a Német Nagydíj szabadedzésén. „Édesapámmal elmentünk Hockenheimbe, azt hiszem 1992-ben. Szabadedzés volt, a jegyünk eléggé olcsó helyre szólt és ráadásul az eső is zuhogott. De amikor megjelentek az autók, remegett a talaj. Nagyon gyorsnak tűntek, de persze a mai fejemmel már tudom, hogy ezek még csak bemelegítő körök voltak.

– mesélte mosolyogva Vettelt.

Vettel az 1992-es esős hockenheimi pénteken látott először élőben F1-es autókat

Nagy mosollyal az arcán idézte fel a múltat az ausztrál Daniel Ricciardo is, aki alighanem az 1992-es Ausztrál Nagydíjra emlékezett. „Az első emlékem az Ausztrál Nagydíjról, Adelaide-ből való még azelőttről, hogy a versenyt átköltöztették Melbourne-be. Az apukámmal voltam ott, a verseny után pedig bementünk a pályára, és miután feloszlott a tömeg, leültünk a rajtrácsra, ahol az ölében elaludtam. Nagyjából három éves lehettem."

És persze ott van Max Verstappen, aki elmondása szerint még arra is emlékszik, hogy 2000-ben vagy 2001-ben elkísérte apját, Jost egy egyenesfutási tesztre, amikor az Arrowsnál versenyzett. A fiatal Max több futamon is ott volt, egészen kicsi korától magába szívva az F1 légkörét.