Vágólapra másolva!
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy véli, Sebastian Vettel jobban járt volna, ha kihagyja az idei szezont, Max Verstappent már Lewis Hamilton szintjére taksálja, de van, amiben még mindig a hétszeres világbajnokot tartja jobbnak.

A múlt hétvégén elindult az idei F1-es szezon és kiderültek az első tanulságok az erőviszonyok láttán. Max Verstappen és Lewis Hamilton régóta várt csatája mellett Sebastian Vettel átigazolása is nagy hullámokat kavart, miután a négyszeres világbajnok egyelőre az Aston Martinnál sem tudott rátalálni régi önmagára: halmozta a büntetőpontokat és a tempója is elmaradt a várttól.

Marko szerint Vettelnek vissza kellett volna vonulnia Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Vettel kapcsán tavaly felmerült, hogy kihagyja az idei szezont, mentora, Helmut Marko is ezt javasolta neki, mielőtt a német pilóta elfogadta az Aston Martin ajánlatát. A Red Bull tanácsadója a Formel1.de kérdésére megismételte, hogy szerinte Vettel jobban járt volna, ha az idén nem ül F1-es autóba.

„A pilótapiac a jövő évi visszatérést sokkal inkább segítette volna, de nem hallgatott rám” – nyilatkozta a veterán szakember. Marko álláspontját az nem igazán támasztja alá, hogy idén a tízből hat csapat pilótát cserélt és az új igazolások várhatóan jövőre sem lépnek tovább.

„Most az Aston Martinnál szerepel, ami ugyanúgy küszködik, mint a Mercedes. Hasonló a két autó és a [bahreini] verseny megmutatta, hogy az elvárásaik közelében sincsenek. Jobban járt volna a szünettel, ami felébreszthetett volna benne valamit, és talán szebb jövő várt volna rá” – nyilatkozta Marko.

A Red Bull tanácsadója kifejtette a véleményét Verstappen és Hamilton csatájáról is,

ami ezúttal a hétszeres világbajnok javára dőlt el. Bár az energiaitalos csapatnál gyakran hangoztatják, hogy a holland fiatal már felnőtt Hamilton szintjére, Marko lát még teret a fejlődésre, elsősorban a Mercedes-pilóta „hihetetlen rutinját” emelte ki.

Hamilton rutinja segített Verstappen ellen Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Nem tudom, hogy hány versenyt teljesített már és hányat nyert meg, de láthatták, milyen taktikusan váltogatta az íveit. Maxnak nagyon nehéz versenye volt – mondta. – Már többé kevésbé egy szinten vannak. Egyszer majd Max is támaszkodhat olyan nagy tapasztalatra, mint Hamilton.”