Vágólapra másolva!
A Williams tehetsége, George Russell szerint áldatlan állapot, hogy az F1 egyik patinás csapata évek óta technikai igazgató nélkül versenyez, de ennek hamarosan vége. A VW egykori vezetői elindíthatják az istállót a fejlődés útján.

Ismét a sereghajtók között kezdte a szezont a Williams, de van fény az alagút végén: az istálló fiatal tehetsége, George Russell méltatta a nemrég kinevezett vezérigazgatót, a VW-től érkező Jost Capitót, aki „motivációt és jó hangulatot hozott a csapathoz” és szerinte „pozitív hatása lesz a Williamsre a következő néhány év során.”

A Williams helyzete nem annyira reménytelen, mint korábban volt, de ráfér a csapatra az erősítés Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Capito egyik első látványos lépése, hogy leigazolta a VW Motorsporttól korábbi munkatársát, Francois-Xavier Demaisont, aki nagy hírnevet szerzett magának a ralizás világában és a talajkölcsönhatás kihasználása terén értékes tapasztalatot szerzett a rekorddöntő ID.R versenyautó kifejlesztése alkalmával.

Ez a 2022-es F1-es autóknál nagyon hasznos lehet, de Russell szerint már az is hasznos, hogy Paddy Lowe menesztése után végre ismét lesz gazdája a műszaki területnek.

„Mióta a Williamsnél vagyok, nem volt technikai igazgatónk, ami elég őrületes, ha belegondolnak. Sokan olyan munkát is végeztek, ami nem az ő feladatuk volt. Ha a technikai igazgató jól dolgozik, a szerelők és mérnökök ismét a saját dolgukkal foglalkozhatnak” – nyilatkozta a brit pilóta, aki azt is megértette, hogy az alapító Williams-család tagja, Claire Williams a tulajdonosváltás előtt inkább a csapat fenntartásával törődött.

Capito a Bahreini Nagydíj során elmondta, nagyon örül, hogy leigazolhatta Demaisont, akit az iparágban mindenki csak FX-nek becéz. Előnyösnek tartja, hogy a szakember az F1-en kívülről érkezik, de eddig együtt dolgozott Willy Rampffal, aki korábban a Sauber technikai igazgatója is volt. A Williamshez tökéletesen passzoló igazolásnak tartja a húsvét után kezdő Demaisont.

„A brexit óta munkavízum kell azoknak, akik az EU-ból az Egyesült Királyságba érkeznek, ennek része egy háromórás angol teszt is, ezt nekem is meg kellett csinálnom, de szerencsére átmentem. FX-nek is megvan már, megkapta a papírokat, úgyhogy valamikor április első két hetében munkába áll” – nyilatkozta a német szakember.

Demaison és a VW pilótája, Romain Dumas az ID.R nürburgringi tesztjén Forrás: Volkswagen AG/Sebastian Koch

„A Williamsnél elég jól működik a technikai stáb, nem azért jön, mert valami elromlott és meg kell javítani. Azt is tudom, hogy FX fáradhatatlan dolgozó, munkamániás, és miután meglátta az esélyt, hogy a Williams technikai igazgatója lehet, biztos vagyok benne, hogy az összes szabadidejét arra fordította, hogy teljesen átlássa a Forma-1 szabályait. Szoros kapcsolatban van Willy Rampffal is, úgyhogy szerintem felkészült lesz, amikor megérkezik.”