Társoldalunk:

Mérnökei vallottak arról, hogy mi teszi Hamiltont az F1 egyik legjobbjává

2021.04.02. 09:14

Egykori és jelenlegi mérnöke is kiemelte, hogy Lewis Hamilton az évek során minden szituációhoz megtanult alkalmazkodni. Andrew Shovlin azt is elárulta, hogy a hétszeres világbajnoknak nem tetszik az a kép, ami a közvélemény egy részében kialakult róla.

Lewis Hamilton idén megszerezheti nyolcadik világbajnoki címét, amivel megdöntené Michael Schumacher korszakos rekordját, és minden fontos statisztikai mutatóban egyedül állna az élen. A brit pilóta ráadásul vélhetően pole pozíciókban és futamgyőzelmekben is el fogja érni a százat, ami szintén komoly mérföldkő. 

Hamiltonnak sokat kellett fejlődnie, hogy eljusson idáigForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Pool

Kimagasló eredményeihez nyilvánvalóan szüksége volt az elmúlt években általában domináló autóra, ám a Mercedes versenyzője maga is sokat fejlődött az elmúlt közel másfél évtizedben. Első éveiben például jó néhány alkalommal technikai hiba vetett véget a versenyének, mostanában viszont mindig csak annyit hoz ki az autójából, amennyi feltétlenül szükséges, emellett ráadásul ő maga is alig ront.

Szerintem a legszembetűnőbb az alkalmazkodóképessége, hogy a lehető legjobban teljesít, bármilyen kihívással is néz szembe – nyilatkozta a Wirednek Phil Prew, aki 2007-től 2009-ig volt Hamilton versenymérnöke a McLarennél. – Nem meglepő, hogy akkor ragyog a legfényesebben, amikor a körülmények kiszámíthatatlanok.”

Az egyik legjobb példa erre a tavalyi Brit Nagydíj, amikor vezető helyen állva, az utolsó körben kapott defektet. Hamiltonnak csupán pár pillanatra volt szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a helyzethez, és végül csak 23 másodperccel volt lassabb, mint előző körében. Mindez nagyban annak köszönhető, hogy versenyzés közben is sokat használja a fejét.

„Elképesztő az az energia, ami még akkor is benne van, amikor a határon autózik – mondta Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke. – Lewis még akkor is rengeteget gondolkozik a gumikon vagy a stratégián, amikor mindent belead.”

A 36 esztendős pilóta kritikusai leginkább azt róják fel neki, hogy néhány futamtól eltekintve az elmúlt hét év során folyamatosan a mezőny egyértelműen legjobb autójában ült. Ross Brawn, a Mercedes egykori csapatfőnöke, valamint az F1 jelenlegi sportigazgatója azonban rámutatott, hogy Hamiltonnak is fontos szerepe volt a világverő kocsi megépítésében. Shovlin pedig szintén arra célzott, hogy a versenyzők szerepe elengedhetetlen ebben a folyamatban. „Bizonyos értelemben ők az autó legkifinomultabb műszerei” – mondta.

Az évek során Hamilton egyre inkább magáénak érezte a csapatotForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamiltonnal kapcsolatban már rengeteg alkalommal elhangzott, hogy folyamatosan tanulni akar, amit most Prew is megemlített. Ráadásul a Mercedesnél eltöltött időszaka alatt egyre inkább a csapat részévé vált, ami ugyancsak hozzájárult a sikerekhez.

Lewis egy eléggé magába forduló ember, de az évek alatt eljutott oda, hogy magáénak érezze a csapatot – magyarázta Shovlin. – Együtt javultunk és fejlődtünk, Lewis pedig mindig azt keresi, hogy hol tud segíteni az istállónak az előrelépésben. Egy normális évben sokkal több időt töltene a gyárban.”

Annak ellenére, hogy Hamilton minden tőle telhetőt megtesz a saját maga és az istálló sikeréért, a szurkolók jelentős hányadának nem ez jut eszébe róla először. Shovlin elmondta, hogy ezen a brit pilóta szeretne változtatni.

„Lewis nagyon keményen dolgozik, és az ellen is próbál küzdeni, hogy a világ egy zavarodott versenyzőként könyvelje őt el, aki körbeutazza a világot, érdeklődik a zene és a divat iránt, valamint számos mozgalomban vesz részt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK