Társoldalunk:
Hírlevél

A Honda többet kockáztatna a Mercedes elleni küzdelemben

2021.04.02. 12:19

A Honda F1-es technikai igazgatója elárulta, a bahreini adatok kielemzése után elképzelhető, hogy a következő futamokon jobban kihasználják a motor teljesítményét. A japán szakember látja a pozitívumokat, de nem elégedett az eredménnyel.

A Bahreini Nagydíj hétvégéje alapján a Red Bull összességében jobbnak tűnik a Mercedesnél, ami nagyban köszönhető a Hondának. Az időmérőn a japánok motorja sokkal hatékonyabban működött, mint a Brixworth-ben készült erőforrás, ami a hibrid korszakban először fordult elő. 

A Honda az időmérőn már a Mercedes előtt van, a futamra viszont eltűnt az előnyForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

A futamra ugyanakkor lényegében eltűnt ez a különbség, aminek köszönhetően a címvédő egy bátor taktikai húzásnak, valamint a szabályok körül kialakult zűrzavarnak köszönhetően végül felül tudott kerekedni riválisán, így Lewis Hamilton nyerte a futamot Max Verstappen előtt. A Honda technikai igazgatója elárulta, a következő napokban kiderítik, hogy az általuk alkalmazott motorüzemmód mennyire volt közel az ideálishoz.

Felülvizsgáljuk [a történteket] és figyelembe vesszük az adatokat – idézi Tanabe Tojoharut az Autosport. – Látnunk kell, hogy az erőforrás milyen mértékben használódott el a verseny során, a jövőben pedig az adott pálya jellegzetességei alapján fogjuk igénybe venni. Terveik szerint megnézzük, hogy a mostani alkalommal ez optimális volt-e. Véleményem szerint gond nélkül tudjuk használni, de a magam részéről gondolkozni fogok, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy a későbbiekben mindez még jobb legyen.”

A gyártók mozgásterét szűkíti, hogy a tavalyi idény második része óta az időmérőtől kezdve nem lehet változtatni a motorüzemmódon, ugyanakkor az energia-visszanyeréssel például lehet taktikázni. Persze minél agresszívebbek a beállítások, annál nagyobb az esély arra, hogy valami elromlik, amit a Honda is szeretne elkerülni, így nem feltétlenül érdemes kihasználniuk a maximális teljesítmény száz százalékát.

Ami magát a futamot illeti, a Red Bull soha nem kezdett ennyire jól a hibrid korszakban, akár a teljesítményt, akár a puszta számokat vesszük figyelembe. Ezt Tanabe is látja, ugyanakkor az elmaradt futamgyőzelem miatt van hiányérzete.

Csalódást keltő eredmény volt, de Max képes volt harcolni a győzelemért az év első futamán, és szerintem pozitív, hogy ilyen teljesítményt láthattunk – magyarázta. – Úgy vélem, szezonnyitónak jó volt ez, megtettünk mindent, amit tudtunk, és úgy gondolom, a csapat stratégiája is optimális volt. Ugyanakkor az eredmények elmaradása azt jelenti, hogy ez még mindig nem elég. Ha valaki megkérdezné, hogy száz százalékig elégedett vagyok-e, azt mondanám, hogy nem.”

Tanabe csalódott az eredmény miatt, de látja a fejlődéstForrás: Steven Tee

Ezzel együtt a japán szakember is látja, hogy nagy előrelépést tettek 2020-hoz képest, amikor a futamok többségén nem tudtak mit kezdeni a címvédő alakulattal, vagy legalábbis Hamiltonnal. „Tavaly csak akkor tudtunk nyerni, ha minden jól alakult – mondta. – A Mercedesszel való összehasonlítást tekintve idén szerintem jobb pozícióban vagyunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK