Vágólapra másolva!
Sajtóértesülés szerint az idei Forma-1-es szezon harmadik versenye, a Portugál Nagydíj lehet az első olyan európai futam, amelyet nézők előtt rendeznek meg.

Miután a tavalyi, 17 futamosra kurtított és március helyett júliusban kezdődő F1-es szezon nagy része zárt kapuk mögött zajlott, és mindössze négy európai futamon, az Orosz, a Toszkán, a Portugál és az Eifel Nagydíjon ülhettek fizető nézők (korlátozott számban) a lelátókon, a sportág vezetői mindennél jobban szeretnék, ha a 2021-es idényben már a nagydíjak nagy részét helyszíni nézők előtt rendezhetnék.

Természetesen egyelőre nagy a bizonytalanság ezzel kapcsolatban – többek között az augusztusi Magyar Nagydíj szervezői sem tudják, hogy zárt kapus lesz-e az idei hungaroringi verseny vagy sem – és az F1 feltehetően mindig csak a soron következő versenyekkel kapcsolatban hoz majd döntést a promóterrel és az adott kormánnyal együttműködve, de már a szezon elején lehetnek olyan európai helyszínek, amelyeken nem fognak kongani a lelátók az ürességtől.

Bahreinben az idén már ülhettek nézők a lelátókon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A szezonnyitó bahreini versenyt már nézők előtt rendezték, jóllehet, a szigorú korlátozások miatt mindössze 4500-an figyelhették a helyszínről az eseményeket, jegyet pedig csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett, 18 év feletti helyi lakosok kaphattak a szahíri futamra, ami jócskán lekorlátozta azok körét, akik beléphettek a pályára.

A Racefans úgy tudja, hogy szintén korlátozások mellett, de a szezon harmadik versenyén, egyben második európai futamán, a május 2-i Portugál Nagydíjon is lehetnek nézők,

akiknek a helyszínen kell majd gyorsteszten átesnie, illetve személyes adatokkal szolgálnia az esetleges pozitív teszt utáni kontaktkutatás céljára. A szaklap értesülései szerint az egy héttel későbbi, május 9-i Spanyol Nagydíj is nézők előtt kerülhet megrendezésre (tavaly ez a verseny a portugáliaival ellentétben zárt kapus volt), mivel a promóter bizakodik benne, hogy a spanyol kormány engedélyezi majd ezt.

A tavalyihoz hasonlóan az idei Portugál Nagydíjat is nézők előtt rendezhetik Forrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

Az európai szezon valamivel több mint két hét múlva, Imolában veszi kezdetét, ezt a versenyt azonban még az idén is biztosan nézők nélkül tartják meg. Így tesznek majd a június 6-i Azerbajdzsáni Nagydíjjal is, amelynek szervezői már bejelentették, hogy a tavalyi versenynaptárból kimaradó futam az idén zárt kapus lesz.