Társoldalunk:

A Mercedes csapatfőnöke reagált a csalódott Bottas kritikájára

2021.03.30. 18:20

Valtteri Bottas többször is bírálta a Mercedest az F1-es Bahreini Nagydíj hétvégéjén, Toto Wolff csapatfőnök a futam után a finn pilótát hibáztatta azért, mert nem tudtak segíteni neki.

Nagy tervekkel várta az idei F1-es szezont Valtteri Bottas, mivel lehetséges, hogy az idei szezon lesz az utolsó esélye, hogy legyőzze a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont, Bahreinben viszont ismét a brit pilóta győzött, míg csapattársa csak a 3. helyezett lett, és a futamon egy pillanatig sem volt reális esélye a fordításra.

Wolff szerint az volt a gond, hogy Bottas beszorult Leclerc mögé a rajt utánForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Bottas esélyét az vette el végképp, hogy rosszul sikerült a második kerékcseréje, a jobb első gumi leszerelésével a szerelők túl sokáig bíbelődtek, ezért jelentős időkülönbség alakult ki, de a Mercedes pilótája így is csalódott volt, és azt mondta, defenzívnek érezte a csapat versenystratégiáját, szerinte a kerékcserék időzítésével többet kihozhattak volna a versenyéből. 

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke viszont kijelentette, szerinte nem tudtak alternatív stratégiát alkalmazni,  pedig a finn pilótával is megjátszották volna az elévágást, ami végül Hamiltonnak a győzelmet jelentette a futamot a pole pozícióból kezdő Max Verstappen ellen. „Ez szerintem megváltoztatta volna számára a versenyt” – utalt Bottasra a csapatfőnök.

„A helyzet viszont úgy alakult, hogy a rajtnál elvesztett egy pozíciót, és utána nem igazán tudta ledolgozni a hátrányát az élen álló srácokhoz képest – utalt Wolff arra, hogy Bottas rövid időre beragadt Charles Leclerc autója mögé. – A kerékcsere lehetőséget adott volna, hogy Max elé vágjon, szerintem sikerült is volna, de aztán gondunk akadt a jobb első légkulccsal.”

A 3. hely jutott Bottasnak az idénynyitónForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Bottas 2017-es szerződtetése óta nem jellemző, hogy a pilóták nyilvánosan bírálják a Mercedes működését, még Bottas sem szokta kritizálni a döntéseket, pedig jellemzően alulmarad Hamiltonnal szemben. Ezen a hétvégén az időmérő és a verseny után is úgy vélte, többet is kihozhattak volna a lehetőségből, de Wolff nem neheztel a versenyzőjére.

„Teljesen megértem, hogy az autóban ülve frusztrált lesz, és kevés információra alapozva azt mondja, hogy valami mást is megpróbálhattunk volna. Nem tudom, hogy milyen más lehetőségeink lettek volna a stratégia terén. Az egykiállásos taktika láthatóan nem volt lehetséges, a közepessel nem ért volna célba. A középső etap során a kemény teljesítménye is visszaesett. Nem volt más megoldás.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK