Társoldalunk:

Verstappen úgy érzi, hiba volt hagyni, hogy Hamilton eléjük kerüljön

2021.03.28. 22:32

A pályán elfoglalt pozíció fontosságát hangsúlyozta a Bahreini Nagydíjat esélyesként kezdő, végül Lewis Hamiltonnal szemben alulmaradó Max Verstappen, aki szerint a stratégiával jobb munkát is végezhettek volna.

Max Verstappen az utolsó méterekig üldözte Lewis Hamiltont a Bahreini Nagydíjon és nem sokon múlt, hogy nem az övé lett a győzelem. A verseny utáni nyilatkozataiban a pole pozícióból induló holland többször is utalt rá, hogy talán nem az volt a megfelelő taktika, amit alkalmaztak, mivel ismét bebizonyosodott, hogy a pályán elfoglalt helyezés fontosabb, mint az, hogy a végén kinek frissebb a gumija.

Verstappen az első kerékcseréje után elveszítette a pályaelőnyét, amit később sem tudott visszaszerezni - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Verstappennek a teljes futam során kompenzálnia kellett egy differenciálművel kapcsolatos problémát, a tempója azonban ennek ellenére megvolt, és a hajrában úgy tűnt, nemcsak utolérheti, hanem meg is előzheti a 10 körrel régebbi kemény gumikon haladó Hamiltont. Ez sikerült is neki, de a 4-es kanyar kiszélesítése miatt vissza kellett adnia a pozíciót, ezután pedig már nem volt újabb sansza, elmondása szerint a gumijai már nem voltak jó állapotban.

Utólag vizsgálva a dolgokat Verstappen úgy véli, nem biztos, hogy okos dolog volt feláldozni a pályán elfoglalt pozíciót és arra játszani, hogy a végén friss gumikkal úgyis elkapja Hamiltont.

„Ez a verseny megmutatta, hogy mennyire fontos a pályán elfoglalt helyezés, még akkor is, ha azt gondolod, hogy neked vannak a jobb gumijaid. Kényelmesen csökkentettem a különbséget, de amikor utolértem, a lassú kanyarokban a szél miatt egyszerűen nem volt tapadásom. Persze még úgy is több volt, mint Lewisnak, de nem annyival, hogy az különbséget jelentsen. Egyetlen körben volt esélyem, de ott egy lekörözött is hátráltatta őt, majd szélesre futottam a négyes kanyarban és vissza kellett adnom a pozíciót, ezután pedig már túl messze voltam. Ki fogjuk elemezni, hogy mit tehettünk volna jobban, de a mai nap ismét bizonyította, hogy a pályán elfoglalt pozíció a kulcs."

Verstappen az utolsó körben is másodpercen belülre került Hamiltonhoz képest, de előzni már nem tudott - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Azt ugyanakkor Verstappen is megjegyezte, hogy nekik csak egy kemény gumiszettjük maradt a versenyre, míg Hamiltonnak kettő, így ha akarták volna sem tudták volna másolni a Mercedes taktikáját. A hétvégének azonban ők is két szettel vágtak neki, csak az egyiket elhasználták a harmadik szabadedzésen. „Sok a pozitívum, de vannak dolgok, amikben fejlődnünk kell. Ki kell elemeznünk, hogy stratégiailag mit csinálhattunk volna jobban. Ugyanakkor nem volt akkora rugalmasságunk ezen a téren, mivel nem voltak meg azok a gumijaink, amik nekik igen. Úgyhogy talán a szabadedzéseken a gumiválasztás terén is lehettünk volna jobbak. Tavaly nagyon boldogok lettünk volna ezzel az eredménnyel, míg most csalódottak vagyunk, ami azt jelenti, hogy előreléptünk. Hosszú még a szezon, most ezt el kell fogadni, legközelebb pedig jobbra törekedni."

Hamilton egészen a végéig nem hitte el, hogy nyerhet

Amikor a második kerékcseréje után Verstappen visszajött a pályára és körönként egy másodpercet kezdett lefaragni a Hamiltonhoz képesti hátrányából, maga a hétszeres világbajnok is lehetetlennek gondolta, hogy maga mögött fogja tudni tartani a Red Bullt, árulta el a futam után.

Az utolsó méterekig nyomás volt Hamiltonon - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Meg voltam rémülve. Nem volt jó érzés – mondta nevetve az első három helyezett sajtótájékoztatóján. – Szenvedtem a végén az autó hátuljával, a hátsó gumik elkoptak. Tudtam, hogy utol fog érni tíz körrel a vége előtt és arra gondoltam, hogy szinte lehetetlen lesz magam mögött tartanom. És a négyes kanyarban történt incidensig az is volt. Utána nem hittem el, hogy magam mögött tudtam tartani, szerintem a turbulens levegőben nehezen tudott követni és egyes helyeken szélesre futott, ami egy kis lélegzethez juttatott engem. Ezen a pályán nehéz követni a másikat."

A címvédő elárulta, még azután sem hitte, hogy nyerhet, miután Verstappen visszaadta neki a pozíciót, és csak az utolsó kör második felében kezdte érezni, hogy meglehet neki a verseny, de még akkor is akadt egy-két meleg pillanata. „Talán két körrel a vége előtt gondoltam rá, hogy meglehet, de inkább csak az utolsó körben. Amint átmentünk a négyes kanyaron, tudtam, hogy jó helyzetben vagyok, de túlkormányzott volt az autó a tízes kanyarban, ideges a tizenegyesben és megcsúszott a tizenhármasban, ami egy igazán nehéz kanyar. Ott azt hittem, hogy ennyi volt, most el fog kapni, de talán ő is ugyanezzel küzdött."

„De minden percét imádtam, ahogy az egész hétvégének. Az egész csapat tudta, hogy rosszabb a teljesítményünk, és hogy ezek a srácok eddig jobb munkát végeztek. Nagyon jó eredmény ez annak tükrében, hogy nem mi voltunk a leggyorsabbak ezen a hétvégén."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK