Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kijelentette, nagyon bízik benne, hogy Lewis Hamilton a következő idényben is az istálló tagja lesz. A McLaren vezérigazgatója árnyalta korábbi, a címvédő 2022-es felállásával kapcsolatos kijelentését.

Jóformán még el sem kezdődött az idei szezon, de sokan már a jövő évi pilótapiac alakulásáról beszélnek. A csapatok közül jelenleg egyértelműen a Mercedes körül van a legnagyobb kérdőjel, hiszen mind Lewis Hamilton, mind Valtteri Bottas szerződése lejár az idei év végén.

Hamilton jövője vélhetően még sokáig téma lesz Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A finn pilótánál már megszokott, hogy rendre csak egy évvel hosszabbítja meg a csapattal kötött megállapodását, ám a hétszeres világbajnok esetében ezúttal szintén csak 2021-ig hivatalos az együttműködés. Ebből többen is arra következtettek, hogy a brit versenyzőnek ez lesz az utolsó szezonja a Forma-1-ben, ám ő kijelentette, hogy jelenleg nem így látja a helyzetet. Ami a Mercedes csapatfőnökét, Toto Wolffot illeti, az osztrák üzletember bízik benne, hogy versenyzője jövőre is marad a brackley-i alakulatnál.

– válaszolta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy szerinte Hamilton a csapat tagja lesz-e. – Gokartos kora óta Mercedes-pilóta, a Forma-1-ben pedig egyetlen hétvégét sem teljesített úgy, hogy az [autójában lévő] erőforrás ne Mercedes lett volna, szóval ez lenne a logikus folytatása a történetnek.

A Mercedes jövő évi felállásával kapcsolatban Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója nemrég kijelentette, hogy véleménye szerint év végén mindkét pilóta távozik, helyükre pedig George Russell és Max Verstappen érkezik. Utóbbi szerződése tartalmaz olyan záradékokat, amelyek adott esetben lehetővé tennék a váltást, Christian Horner azonban nem kívánt belemenni a találgatásokba.

– utalt a wokingi istállóra a Red Bull csapatfőnöke. – Az első versenyhétvégénél tartunk, nyilván pontosan tudjuk, hogy mi áll a pilótáink szerződésében, de most még korai ezen elmélkedni.”

Wolff ennél is rövidebben zárta le a kérdést, miután kijelentette, nem kívánja beavatni a két oldalán ülő Hornert, illetve Brownt a Mercedes jövő évi felállásába. Utóbbinak aztán feltették a kézenfekvő kérdést, hogy mégis mi alapján tette ezt a kijelentését, az amerikai üzletember pedig igyekezett tompítani megszólalásának jelentőségét.

Brown igyekezett árnyalni korábbi kijelentését Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

„Nem feltétlenül gondolom ezt, csak valaki megkérdezte, mi a véleményem a jövő évi pilótapiac alakulásáról. Azt hiszem, George-nak lejár a szerződése, és nyilván van kötődése a Mercedeshez, itt Bahreinben pedig kiváló munkát végzett – utalt a tavalyi Szahíri Nagydíjon történő beugrására. – Max szerződését nem láttam, de úgy tudom, valószínűleg van arra lehetősége, hogy máshol vezessen, a Mercedes és Toto pedig képes lehet egy remek felállással előrukkolni. Szóval amennyiben ez a két srác felmerül lehetőségként, akkor attól függően, hogy Toto milyen döntést hoz a jelenlegi pilótáit illetően, mindez megtörténhet.

A Mercedes 2022-es pilótáinak személyét még valószínűleg hónapokig nem fogjuk ismerni, ugyanakkor Wolff leszögezte, ezúttal nyáron szeretnének pontot tenni az ügy végére, és nem szeretnék a téli szünetig húzni, mint ahogyan azt Hamilton esetében tették legutóbb.

Valtterivel ez normálisan lezajlott a nyáron, és [idén is] ennek kellene történnie, már csak azért is, hogy a versenyzők megnyugodjanak és a munkájukra koncentrálhassanak. A következő szezont illetően rengeteg a lehetőség, mi pedig mindig a csapat hosszú távú érdekei alapján cselekszünk, amellett, hogy teljes mértékben lojálisak vagyunk a jelenlegi versenyzőinkhez. Valtteriben és Lewisban sem kételkedünk, ezzel együtt nyilván lesznek tárgyalások, de nem jövő januárban.”