Társoldalunk:

Vettel ideges és dühös, ráadásul még büntetést is kaphat

2021.03.27. 21:15

Sebastian Vettel elsősorban a Q1 végén tapasztalható káoszt és a két sárga zászlót emelte ki, miután már a Bahreini Nagydíj időmérőjének első szakaszában elvérzett, és még az is elképzelhető, hogy megbüntetik. Fernando Alonso nem számított ennyire jó szereplésre.

Rémálomszerűen indult Sebastian Vettel számára az Aston Martinnál töltött időszak érdemi része, ugyanis a szezonnyitó Bahreini Nagydíj időmérőjén még a Q2-ig sem jutott el. A négyszeres világbajnokot két sárga zászló is hátráltatta, és elképzelhető, hogy nem lassított le eléggé, ami miatt még hátrébb sorolhatják. 

Vettel már a Q1-ben kiesett - GalériaForrás: Aston Martin

A német pilóta előtt előbb Nyikita Mazepin pördült meg, majd Carlos Sainz állt meg a pályán, így nem volt esélye arra, hogy javítson addigi legjobb idején. Ennek következtében csalódottan értékelt, de ő is tudja, hogy a kudarc nem csak rajta vagy az autón múlott.

Ha most pánikba esnék, az nem segítene, de egyértelműen ideges és dühös vagyok, hogy nem jutottunk tovább, ugyanakkor részben nem a saját hibánkból – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – El kell fogadnunk, és fel kell készülnünk holnapra, amennyire csak tudunk.”

Vettelnek holnap kell megjelennie a sportfelügyelők előtt, ugyanis beidézték meghallgatásra, miután nem biztos, hogy Mazepin incidense után megfelelő mértékben lassított. Ha megbüntetik, akkor mindenképpen a mezőny végéről kell rajtolnia, hacsak mást nem szankcionálnak.

Vettelt az is megzavarhatta, hogy a felvezető kör végén, az utolsó kanyar előtti egyenesben az orosz pilóta – mérnöke utasítására – többek között őt is megelőzte, megszegve ezzel a versenyzők közötti íratlan szabályt. Az Aston Martin pilótája azonban inkább annak tulajdonítja a történteket, hogy a gumimelegítés miatt mindenki lassan haladt.

„A felvezető kör alatt hatalmas volt a felfordulás az utolsó szektorban, kevesebb mint egy másodperccel a vége előtt szeltem át a célvonalat, utána kétszer is sárga zászló volt, szóval akkor már nem sokat tudtunk tenni” – magyarázta.

Vettel az első körében hibázottForrás: Aston Martin

Vettel később elárulta, hogy az első körében hibát követett el a 11-es kanyarnál, így abban sok idő maradt. Összességében viszont az időmérőn jobban érezte magát az autóban, ugyanakkor még mindig az ismerkedés fázisában van.

„A szabadedzésen nem voltam elégedett, az időmérőn már sokkal inkább, de nem sikerült összeraknom a kört. Nem tartunk ott, ahol szeretnénk, ráadásul én még mindig tanulok, mi még mindig tanulunk. Sok mindent kipróbálunk annak érdekében, hogy jobban kiismerjük az autót.”

Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke érthető módon szintén csalódottan vette tudomásul az eseményeket. A román származású amerikai szakember úgy véli, pilótája közel fél másodpercet bukott a két incidens miatt. A későbbieket illetően viszont továbbra is bizakodó.

„Két sárga zászló volt, az egyes, illetve a nyolcas kanyarban, ő pedig elemelte [a lábát a gázról], és több mint négy tizedmásodpercet veszített. Hosszú a szezon, és még sokat leszünk a pályán, szóval rendben lesz, [Vettel] pedig még mindig lelkesen várja a holnapi futamot.”

Alonso nem számított ilyen eredményre

Alonso, vagyis a másik világbajnok, aki nem ugyanannál a csapatnál szerepel, mint legutóbb, sokkal jobban örülhet. A spanyol pilóta a 9. helyet szerezte meg a kvalifikáción, aminek kifejezetten örül, mert az eddigiek alapján nem ezt várta.

Igen, mivel nem számítottam rá, ugyanis a hétvége nagyon nehéz volt – válaszolta a Sky Sportsnak arra a kérdésre, hogy elégedett-e az eredménnyel. – Az autó hátulját illetően nem voltam annyira magabiztos, a fékezés pedig teljesen másmilyen volt, mint a teszteken. Ez az év első kvalifikációja, szóval soha nem lehet tudni, hogy az ember mit várjon, de elégedett vagyok a kilencedik pozícióval.”

Alonso nem számított a 9. helyreForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Alonso elárulta, hogy az időmérő elején már bizakodó volt, ugyanis a szélirány megváltozott, a hőmérséklet csökkenése pedig szerinte kedvezett a vezetési stílusának. A futammal kapcsolatban viszont megjegyezte, hogy számos tekintetben régen volt része hasonlóban.

Először fogok rajtolni, először fogom bevenni az első kanyart, amikor próbálom majd elkerülni a bajt, aztán ott lesznek a bokszkiállások. A két másodpercig tartó kerékcserék ismét újszerűek lesznek. Szóval holnap rengeteg olyan dolog lesz, amelyen hosszú idő után először kell átesnem, de már nagyon várom. Ugyancsak először fogok megtenni 57 kört egyhuzamban, hiszen a teszten erre nem került sor.”

Alonsónak nem egyszerű pontot szereznie, ugyanis Sergio Pérez és Cunoda Juki is mögüle rajtol, ráadásul vélhetően közepes gumikon. A kétszeres F1-es világbajnok vélhetően elsősorban rájuk utalt, amikor ezt fejtegette.

Tisztában vagyok vele, hogy a mögülem indulók közül néhány srác jobb tempóval rendelkezik nálunk. Megpróbáltak a közepeseken bejutni [a Q3-ba], de nem jött össze, ugyanakkor vélhetően gyorsabbak. Azonban jó rajt és megfelelő stratégia esetén a legjobb tíz elérhető.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK