Társoldalunk:

Leclerc magát okolta, amiért az időmérő végéig csak szenvedett

2021.03.27. 19:17

Mindkét Ferrari-pilóta elégedetten nyilatkozott a Bahreini Nagydíj időmérő edzése után, noha egyikük számára sem alakult zökkenőmentesen az idény első kvalifikációja. 

Charles Leclerc az egész hétvége során nem igazán találta az összhangot a Ferrarijával, az időmérő edzés harmadik szakaszára azonban összekapta magát és az előkelő negyedik helyre hozta be az SF21-est. A monacói pilóta a második és a harmadik szabadedzésen, valamint az időmérő edzés második szakaszában is alulmaradt Carlos Sainz-al szemben, de amikor kellett, villantott egyet, és még a szél sem tudta megállítani.

Leclerc akkor volt gyors, amikor igazán számított - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Nem tudom, hogy kívülről milyen volt, de nagyon szenvedtem ezen a hétvégén. Ez volt a helyzet a második és a harmadik szabadedzésen is. Küszködtem az autóval, egy kicsit túl is vezettem és összességében nem teljesítettem valami jól"– vallotta be Leclerc a Sky Sportsnak. A mindent eldöntő Q3-as körére azonban nem hibázott, és a negyedik helyre hozta be az autót úgy, hogy 6 tizedmásodpercet adott a nyolcadik helyen végző spanyolnak.

„Belül tudtam, hogy képes vagyok egy jó körre, de amíg az ember meg nem csinálja, addig sosem lehet teljesen biztos benne. Aztán jött az időmérő, ahol az elejétől kezdve jól éreztem magam az autóban és folyamatosan építettem fel a tempómat, a Q3-ban pedig sikerült a kör, ami miatt nagyon boldog vagyok."

Az utolsó szektorban a szél is hátráltatta Leclerc-t - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Leclerc belső kamerás körét nézve látszik, hogy a köre második felében idegesebben viselkedett alatta a Ferrari, ami a szélnek volt betudható. „A tizenhármas kanyarban küszködtem egy kicsit a szél miatt az autó hátuljával, de így is sikerült túl nagy időveszteség nélkül bevenni. A kör első felében nem változott a széljárás, ott sikerült időt nyernem, majd a második felében már egy kicsit jobban fújt, de sikerült ott hoznom az előző köridőmet" – magyarázta.

Ami a versenyt illeti, Leclerc optimista a Ferrari esélyeit illetően. Miközben tavaly többször nyilatkozott óvatosan egy-egy jó időmérős szereplés után, mondván a versenyen nagyon nehéz dolguk lesz megtartani az elért helyet, most magabiztosan kijelentette, hogy a negyedik pozíció megtartása a cél. „Szerintem igen, versenyképesek vagyunk a közvetlen riválisainkhoz képest. Ma nagyon lenyűgözött az Alpha Tauri, akik nagyon gyorsak a versenyen és közepeseken is rajtolnak, úgyhogy nehéz lesz, de a célunk, hogy megtartsuk a jelenlegi helyünket, mivel a top három reálisan nézve még nincs lőtávolban. Ezzel elégedettek lennénk."

A cél, hogy a Red Bull és a Mercedes mögött végezzenek - Galéria!Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Leclerc dicsérte az idei autót is, amelyről ma is bebizonyosodott, hogy minden téren előrelépés a tavalyi modellhez képest. „Sokkal jobb az autónk, mint a tavalyi. Könnyebb vezetni, erősebb is, ezt érezzük, de továbbra is korán van. Jelentős lépést tettünk a szabályváltozások ellenére, elégedettek vagyunk az elvégzett munkával, de ez csak az első időmérő volt, két lábbal a földön kell maradnunk. Ezzel együtt ígéretes nap volt."

Sainz azt hitte, a Q1-ben vége az időmérőjének

A másik Ferrarival a nyolcadik helyet megszerző Carlos Sainz alatt az időmérő első szakaszában megállt, az autó, miután a spanyol pilóta eltalálta az egyik kerékvetőt. A kormányán az "Engine Stop" felirat jelent meg, majd minden elsötétült. Végül az SF21-es újraindult, Sainz pedig a Q3-ig jutott. Örülök, hogy eljutottam a Q3-ba, mert miután az egész autó lekapcsolt, azt hittem, hogy ott vége is az időmérőmnek. Mit ne mondjak, stresszes volt, de szerintem jól reagáltunk és összeszedtük magunkat a sokk után."

Sainz sokáig tartotta a lépést Leclerc-rel - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Lágy gumikon ugyan, de a második szakaszt a két Ferrari zárta az élen Sainz-Leclerc sorrendben, a lendületet azonban csak utóbbi tudta átmenteni a Q3-ra. Annak ellenére, hogy a spanyol nem tudott jó kört összerakni a hajrában, elégedett az eddigiekkel. „Nagyon jó volt a Q2, nagyon boldog voltam, amikor láttam a nevem az első helyen. A Q3-as köröm azonban nem a tervek szerint alakult, egyszerűen nem tudtam, hogy pontosan miként sajtoljam ki az utolsó tizedeket az autóból. De nem hagyom, hogy mindez elrontsa az eddig nagyon jól alakuló hétvégémet. Nagyon boldog vagyok a dolgok alakulásával."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK