Társoldalunk:
Hírlevél

Arab ralis veterán lenne Jean Todt utódja az FIA élén

2021.03.26. 11:57

Elnökválasztásra készül a Nemzetközi Automobil Szövetség, decemberben 12 év után leköszön posztjáról Jean Todt, a testület jelenlegi vezetője. A Bahreini Nagydíj alkalmával az egyesült arab emírségekbeli Mohammed bin Szulajm bejelentette, hogy indul az elnöki posztért.

Megindult a verseny a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki posztjáért, a tisztújítást 2021 decemberében tartják, amikor Jean Todt, a szövetség 2009 óta hivatalban lévő elnöke biztosan átadja a szervezet vezetését. Az arab világban és a nemzetközi sportdiplomáciában is nagyra tartott Mohammed bin Szulajm a Bahreini Nagydíj előtt bejelentette, hogy indul az elnöki megbízatásért.

Mohammed bin Szulajm az FIA következő elnöke lehetForrás: Getty Images/Rubina A. Khan/Rubina A. Khan

Az egyesült arab emírségekbeli Dubajból származó szakember 1961. november 12-én született, 1988 és 1995 között összesen 14 alkalommal rajthoz állt a rali-világbajnokság mezőnyében, 1991-ben az argentin ralin a 7. helyezett lett, ezzel világbajnoki pontokat szerzett, valamint 1986 és 2002 között 14 alkalommal megnyerte a közel-keleti ralibajnokságot is.

A versenyzés mellett üzleti tanulmányokat folytatott Washingtonban és Észak-Írországban, már 2013-ban is felmerült, hogy indul az FIA-elnökségért, végül a szövetségen belül létrehoztak egy tízéves fejlesztési programot, amelynek ő lett a vezetője, emellett 2008-ban megválasztották az FIA alelnökének és a Motorsport Világtanács első arab származású tagja is.

Az elnökjelölteknek a saját indulásuk mellett a stábjuk tagjait is be kell mutatniuk, bin Szulajm a 2001-es rali-világbajnok navigátort, a brit Robert Reidet jelölte motorsportokért felelős elnökhelyettesnek, a mobilitással kapcsolatos területet a kanadai Tim Shearmanre bízná, a spanyol Carmelo Sanz de Barros pedig az FIA szenátusának vezetője lehetne.

Mohammed bin Szulajm azt ígérte, „új megközelítéssel” dolgozna a tagszervezetek érdekében, és kiemelte, hogy „az FIA-nak támogatnia kell a demokratikus és átlátható irányítás kultúráját.” Hozzátette, hogy reméli, a mobilitás és a sportszakmai területen szerzett „alelnöki, versenyzői és üzleti tapasztalataim, valamint az autózás iránti szenvedélyem értéket teremt.”  

Már régóta részt vesz az FIA és az Emírségek autósport-szövetségének munkájában isForrás: Getty Images/Warren Little

Az elnöki tisztséggel korábban szóba hozták a Formula E promóterét, Alejandro Agagot és a brit motorsport-szövetség elnökét, David Richardsot, de sajtóértesülés szerint ők várhatóan nem indulnak a versenyben, ellentétben az FIA alelnökével, Graham Stokerrel, aki közelebb áll Todthoz, így a jelenlegi elnök várhatóan az ő kampányát támogatja majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK