Arab ralis veterán lenne Jean Todt utódja az FIA élén

Mohammed bin Szulajm
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - SEPTEMBER 02: His Excellency Mohammed Ben Sulayem, President of the Automobile & Touring Club of the UAE (ATCUAE) and Vice-President of the Federation Internationale de l'Automobile (FIA) at the first edition of the Emirates Motorsport Expo 2016 on September 2, 2016 in Dubai, United Arab Emirates. (Photo by Rubina A. Khan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elnökválasztásra készül a Nemzetközi Automobil Szövetség, decemberben 12 év után leköszön posztjáról Jean Todt, a testület jelenlegi vezetője. A Bahreini Nagydíj alkalmával az egyesült arab emírségekbeli Mohammed bin Szulajm bejelentette, hogy indul az elnöki posztért.

Megindult a verseny a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki posztjáért, a tisztújítást 2021 decemberében tartják, amikor Jean Todt, a szövetség 2009 óta hivatalban lévő elnöke biztosan átadja a szervezet vezetését. Az arab világban és a nemzetközi sportdiplomáciában is nagyra tartott Mohammed bin Szulajm a Bahreini Nagydíj előtt bejelentette, hogy indul az elnöki megbízatásért.

Mohammed bin Szulajm az FIA következő elnöke lehet Forrás: Getty Images/Rubina A. Khan/Rubina A. Khan

Az egyesült arab emírségekbeli Dubajból származó szakember 1961. november 12-én született, 1988 és 1995 között összesen 14 alkalommal rajthoz állt a rali-világbajnokság mezőnyében, 1991-ben az argentin ralin a 7. helyezett lett, ezzel világbajnoki pontokat szerzett, valamint 1986 és 2002 között 14 alkalommal megnyerte a közel-keleti ralibajnokságot is.

A versenyzés mellett üzleti tanulmányokat folytatott

Washingtonban és Észak-Írországban, már 2013-ban is felmerült, hogy indul az FIA-elnökségért, végül a szövetségen belül létrehoztak egy tízéves fejlesztési programot, amelynek ő lett a vezetője, emellett 2008-ban megválasztották az FIA alelnökének és a Motorsport Világtanács első arab származású tagja is.

Az elnökjelölteknek a saját indulásuk mellett a stábjuk tagjait is be kell mutatniuk, bin Szulajm a 2001-es rali-világbajnok navigátort, a brit Robert Reidet jelölte motorsportokért felelős elnökhelyettesnek, a mobilitással kapcsolatos területet a kanadai Tim Shearmanre bízná, a spanyol Carmelo Sanz de Barros pedig az FIA szenátusának vezetője lehetne.

Mohammed bin Szulajm azt ígérte, „új megközelítéssel” dolgozna a tagszervezetek érdekében, és kiemelte, hogy „az FIA-nak támogatnia kell a demokratikus és átlátható irányítás kultúráját.” Hozzátette, hogy reméli, a mobilitás és a sportszakmai területen szerzett „alelnöki, versenyzői és üzleti tapasztalataim, valamint az autózás iránti szenvedélyem értéket teremt.”

Már régóta részt vesz az FIA és az Emírségek autósport-szövetségének munkájában is Forrás: Getty Images/Warren Little

Az elnöki tisztséggel korábban szóba hozták a Formula E promóterét, Alejandro Agagot és a brit motorsport-szövetség elnökét, David Richardsot, de sajtóértesülés szerint ők várhatóan nem indulnak a versenyben, ellentétben az FIA alelnökével, Graham Stokerrel, aki közelebb áll Todthoz, így a jelenlegi elnök várhatóan az ő kampányát támogatja majd.