Társoldalunk:

Norris szerint idén már nincs él- és középmezőny a Forma-1-ben

2021.03.26. 15:25

Lando Norris úgy véli, tavalyhoz képest közeledtek a Mercedeshez és a Red Bullhoz, és bízik benne, hogy időnként lesz lehetőségük legyőzni őket. A McLaren pilótája szerint ezúttal a nyers tempó alapján is övék lehet a 3. hely az erősorrendben.

Tavaly rendkívül izgalmasnak bizonyult a középmezőnyben található istállók csatája, és csupán az utolsó futamon dőlt el, hogy a McLaren szerzi meg a konstruktőri dobogó alsó fokát. Idén is hasonló küzdelem várható, és a tesztek alapján megjósolhatatlan a pontos sorrend, ami a semleges szurkolók szempontjából mindenképpen jó hír. 

Norris úgy véli, néhányszor akár le is győzhetik az élcsapatokat - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Ugyanakkor sokak szerint a McLaren valamelyest kiemelkedik a többiek közül, ugyanis a Mercedes és a Red Bull után egyértelműen a wokingiak tűntek a legjobbnak. Minderre csak ráerősít Lando Norris megszólalása, aki úgy véli, közeledtek a tavalyi év két kiemelkedő istállójához.

Remélem, az idei évben már nem esik annyi szó a középmezőnyről, mert már nem vagyunk középmezőny – nyilatkozta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. – Szerintem a tavalyi szezon vége felé egy kicsit csökkentettük a távolságot [az élcsapatokhoz képest]. Még mindig a Mercedes volt a nyerő, a Red Bull pedig nem sokkal maradt el tőlük, de voltak versenyek, amikor jobban szenvedtek.”

Ennek fényében nem meglepő, hogy a brit pilóta bízik benne, hogy néhány alkalommal akár le is győzhetik azt a két alakulatot, amely vélhetően a világbajnoki címért fog harcolni. Tavaly ez leginkább az Osztrák és az Olasz Nagydíjon sikerült, és Norris reméli, hogy idén több hasonló futamuk is lesz. A 21 esztendős versenyző hozzátette, szerinte többé nincs értelme középcsapatokról beszélni.

Reméljük, hogy egy kicsit közelebb leszünk, ugyanakkor azt gondolom, hogy többé nincs él- és középmezőny. Van két rendkívül gyors csapat, őket üldözzük és próbáljuk elkapni, utánuk pedig jön mindenki más. Mindenesetre vasárnap meglátjuk, hogy mi lesz az eredmény.”

A tesztek után Marcin Budkowski, az Alpine technikai igazgatója nagyon hasonló kijelentést tett, és már akkor is igyekeztünk árnyalni a megszólalást, hiszen nem csupán felfelé, hanem lefelé is kilóg néhány istálló a mezőnyből. Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy a távolság valóban csökkent, de azt is hozzá kell tenni, hogy az új szabályoknak köszönhetően jövőre vélhetően teljesen felborul a sorrend.

A tesztek alapján a McLaren ezúttal tempóban is felveszi a versenyt az Aston MartinnalForrás: AFP/Mazen Mahdi

2020-ban a McLaren részben a szerencsének is köszönhette a konstruktőri 3. helyet, hiszen az akkor még Racing Point néven induló Aston Martintól levontak 15 pontot, a szezon végén pedig Sergio Pérez autója kétszer is meghibásodott, Bahreinben ráadásul a 3. pozícióból kellett feladnia a küzdelmet. Ezzel alighanem Norris is tisztában van.

Tavaly úgy gondoltuk, hogy a Racing Point pályázik a legnagyobb eséllyel a harmadik helyre. Bizonyos szempontból ott is kellett volna végezniük, de az idény során mi jobb munkát végeztünk, azonban az esetek többségében nekik jóval gyorsabb volt az autójuk. Néhányszor mi rendelkeztünk a jobb kocsival, de általában ők. Úgy vélem, csapatként nagyszerűen teljesítettünk azzal, hogy a harmadik pozícióban zártunk.”

A tesztek alapján viszont úgy tűnik, hogy idén a McLarennek már nem lesz szüksége szerencsére ahhoz, hogy megtartsa a konstruktőri dobogót, hiszen tempóból is legyőzhetik a többieket. Ezt a wokingiak versenyzője is érzi, azonban leszögezte, ha lesz rá alkalom, akkor egy-egy futamon ennél feljebb is szeretnének tekinteni.

„Úgy érzem, idén jobban felvehetjük velük a harcot, [a teszteken] nem volt akkora az előnyük, mint korábban. Szóval úgy érzem, ezúttal még inkább ott leszünk a harmadik helyért folytatott küzdelemben. Ezzel együtt, ha lesz lehetőség az első vagy a második pozícióért csatázni, akkor biztosan élni fogunk vele. Még van némi tennivalónk annak érdekében, hogy utolérjük az elöl autózókat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK