Társoldalunk:

Leclerc: Nem számítottunk arra, hogy a Ferrari ilyen versenyképes lesz

2021.03.26. 21:16

Az eredmények terén a Ferrari nem szerepelt kiemelkedően a Bahreini Nagydíj első szabadedzésén, de Carlos Sainz révén a köridő tekintetében közel kerültek az élmezőnyhöz és Charles Leclerc is optimista a Scuderia formája láttán.

A tavalyi küszködés után a vártnál erősebb teljesítménnyel kezdett a Ferrari a Bahreini Nagydíj szabadedzésein, az estébe nyúló második tréningen Carlos Sainz a 4. helyezett lett, Charles Leclerc pedig a 12. helyen zárt, de a monacói pilóta a leggyorsabb köre során többször is hibázott, így valószínűleg ő is képes lett volna jobb eredményre.

Leclerc nem hozott ki mindent az autóból, de így is optimista maradt - GalériaForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

A pozícióknál is fontosabb a Ferrari szempontjából, hogy az autóval még csak ismerkedő Sainz 0,3 másodpercen belül zárt a listavezető Max Verstappenhez képest, Leclerc erre gondolhatott, amikor a nap végén azt mondta, a Ferrarinál nem várták, hogy ennyire versenyképesek lesznek a bahreini idénynyitó hétvégén.

„Még mindig nagyon korai erről beszélni, de az első szabadedzés részemről jól alakult, a második kevésbé. Kissé küszködtem az autó hátuljával, és nem tudtam úgy befejezni a kört, ahogy szerettem volna. Noha még sok teendőnk van, úgy érzem, a csapat nagyon motivált, és látom a tavalyi év óta elért fejlődést. Ez egyelőre jó hír.”

„Holnap derül ki, hogy pontosan hol tartunk az ellenfelekhez képest, mivel mindenki a határokat fogja feszegetni. Az időmérőn minden letisztul. Arra számítunk, hogy a megszokott autók még mindig az élen lesznek, de nagyon szoros a mezőny és szerintem az időmérő sorrendje is az lesz. Ez izgalmas, mi, pilóták ilyenkor próbálunk döntő tényezővé válni.”

Sainz az újonc Cunoda Juki mellett az egyetlen olyan pilóta lett a mezőnyben, aki a második szabadedzésen gyorsabb volt a csapattársánál úgy, hogy új istállóhoz szerződött a télen. A spanyol pilóta a tesztelésen még többször kicsúszott, a szabadedzéseken már magabiztosabbnak tűnt, de így sem tagadta, hogy még ismerkedik az SF21-essel.

Sainz szereplésén nem látszott, hogy mindössze másfél napig vezethette az új Ferrarit - GalériaForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„Nagyon eltérő körülmények jellemezték a mai első és a második szabadedzést. Az elsőn minden egész normálisnak tűnt, a második előtt viszont eléggé megváltozott a széljárás és nyilvánvalóan a pálya hőmérséklete is. Az autó és a balansz is trükkösebb lett, összerázódott a mezőny. Meglepett minket, hogy mennyire közel jártunk egymáshoz a teljesítmény terén a rövid etapokon.”

„Minden egyes kör után egyre jobban kiismerem az autót, a viselkedését és azt, hogy miként alkalmazkodik a változó körülményekhez. Ehhez időre van szükség, ezért fontos volt a számomra, hog a péntek simán menjen, és befejezhessük a programunkat. Holnap ismét változhat a helyzet, különösen a széljárás, lépésről lépésre kell haladnunk az időmérő felé.”

Méltatta a csapat új versenyzőjét Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke is. A Scuderia a tavalyi év végén, hat szezon után köszönt el a négyszeres világbajnok Sebastian Vetteltől, a svájci szakember úgy véli, jót tett a csapatnak a váltás.

„Kellemesen csalódtunk. Tudtuk, hogy erős versenyző, gyors lesz, a hosszú etapokon is – mondta a Sky Sportsnak. – Tapasztalatot hoz magával, mert bár még nagyon fiatal, már rutinos pilóta az F1-ben. Szerintem nagyon jól kijön Charles-lal, remekül mennek a dolgok a csapatával, jól beilleszkedett és pozitív a hangulat. Néha szükség van egy kis friss levegőre, ezt kerestük és e téren elégedettek vagyunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK