Társoldalunk:

Hamilton úgy érzi, még nem áll készen a visszavonulásra

2021.03.26. 06:01

Egyelőre nem pályafutása utolsó szezonjaként tekint a Forma-1 idei világbajnokságára a sportág történetének legsikeresebb versenyzője, Lewis Hamilton. A Mercedes pilótája szerint az idei és a következő szezon is érdekes lesz, és most úgy véli, még nem kész hátat fordítani a sportágnak.

Lewis Hamilton jövője a Forma-1 egyik központi kérdése az idén, hiszen a Mercedes hétszeres világbajnoka meglepetésre csak egyéves szerződéshosszabbítást írt alá a csapattal, azt is szokatlanul későn, idén januárban. A brit pilóta idén minden fontos mutatóban a sportág legsikeresebb tagja lehet, nyolcadik világbajnoki címével abszolút egyeduralkodó lenne a rekordok könyvében.

Hamilton most úgy érzi, még maradna a Forma-1-ben - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„A döntésemnek semmi köze nem lesz ahhoz, hogy megnyerjük-e a világbajnokságot vagy sem. Nem adom fel akkor, amikor a dolgok rosszra fordulnak – reagált arra, hogy mi lesz, ha a Red Bull idén legyőzi a Mercedest. – Egyéves szerződést akartam, és valóban azt mondtam Toto [Wolffnak], hogy jó, ha januárnál sokkal hamarabb kezdünk gondolkodni a közös jövőről, mert akkor már szinte kezdődik a tesztelés.”

Teljesen elkötelezett vagyok a sportág mellett, szerintem az eddigi legjobb állapotban van az általunk megtett lépések révén. Nagyon büszke vagyok arra, amit az F1 tesz azáltal, hogy felismerték, remek felületük van ahhoz, hogy a világot jobbá tegyék, és imádom, amit csinálok. Régen nem érkeztem annyira izgatottan, mint most. Vagy így vagy úgy, de remek csata lesz, mindig is imádtam ezt.”

Az, hogy Hamilton és a Mercedes csak nehézkesen, későn és rövid időre állapodott meg, nyitva hagyja a kérdést, hogy mit hoz a jövő a versenyző és a csapat számára. Az előléptetésre pályázó George Russell nemrég elárulta, a Magyar Nagydíj utáni nyári szünetben döntés születik Hamilton, Valtteri Bottas és a saját sorsáról, és ezt Hamilton is megerősítette.

„A jelenlegi helyzetemben nem úgy érzem, hogy ez már a vége. Jövőre izgalmas szabályváltozások jönnek, a mostani is a legizgalmasabb szezonok [egyikének] tűnik, új csapatok vannak, új formátumú [versenyzés] és szorosabb a küzdelem. Nem úgy érzem, hogy már az utam végéhez értem, de a következő nyolc hónap során kiderül, készen állok-e abbahagyni vagy sem. Szerintem nem, de ki tudja.

Nevelőistállójához nem férne be

Hamilton pályafutása mára elsősorban a Mercedeshez kötődik, a német autógyártó a McLarennel együtt már gyerekkora óta támogatta, de 2012 végéig a wokingi istállóval állt szerződésben. Azóta már nem Ron Dennis, hanem Zak Brown irányítja a csapatot, és az amerikai üzletember elárulta, a jelenlegi helyzetükben nem venné vissza Hamiltont levezetni.

Hamilton pályafutása összefonódott a Mercedesszel - GalériaForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Hogy beültetném-e Lewist, ha üresedés lenne? Nyilván, de mi a jövőre próbálunk építkezni, ezért is ötvözzük a fiatalságot a tapasztalattal – utalt Lando Norrisra és Daniel Ricciardóra a Daily Mail hasábjain. – Ha most visszahoznánk Lewist, akkor az csak egy-két éves kaland lenne, és tudjuk, hogy még nem tudunk a világbajnoki címért küzdeni – mondta. – Nem hiszem, hogy Lewis számára ez megfelelő időzítés lenne.”

Brown ettől függetlenül kijelentette, szerinte lehetséges, hogy a Mercedes 2022-re mindkét pilótáját lecseréli, bár ez rendkívül kockázatos és élcsapattól szokatlan lépés lenne. Az amerikai üzletember Russell és Max Verstappen leigazolására számít.

„Igen, szerintem Maxot és George-ot láthatják majd ott 2022-ben. Szerintem ez a nyilvánvaló végkifejlet. Lewis megnyeri idén a nyolcadik világbajnoki címét, a minden tekintetben a legtöbbet nyerő versenyző lesz, és most csak egyéves szerződésük van. George a szerződése vége felé jár, Max pedig ki tud lépni belőle. Max révén a tapasztalat és a fiatalság, George esetében a fiatalság adott. A Mercedes helyében [úgy gondolnám], ez elég ütős felállás a következő öt évre.”

Meglepetés lenne, ha Hamilton nem a Mercedestől vonulna vissza, kérdés, hogy mikorForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Brown kijelentette, arra sem számít, hogy Hamilton a Mercedes kötelékéből másik csapathoz igazol, például a Red Bullhoz. „Nehéz dolguk lesz, mert mindenki le van kötve, és Lewis az egész pályafutását a Mercedesszel töltötte, a gyári csapatnál és a McLarennél. Úgy gondolom, ahogy Michael Schumacher is alapvetően a Ferrari embere volt, bár végül a Mercedesnél kötött ki, Lewis is a Mercedes embere, úgyhogy nem tudom, miért lépne ki ebből.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK