Verstappen: A Mercedes csak el akarja hitetni, hogy a Red Bull az esélyes

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Red Bull, Max Verstappen, Bahrein teszt 1. nap, homokvihar
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 on track during Day One of F1 Testing at Bahrain International Circuit on March 12, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke állítja, nem igazodtak ki teljesen az idei F1-es autójukon, Max Verstappen viszont úgy véli, a világbajnoki címvédő csak fokozni akarja a nyomást a Red Bullon.

A világbajnoki címvédő Mercedes és a kihívó, a Red Bull csatájának ígérkezik a Forma-1 hétvégén kezdődő 2021-es szezonja. Az idén is feketére festett Ezüstnyíl nem remekelt az előszezoni tesztelésen, a holland pilóta viszont sok kört tett meg és gyorsnak is bizonyult, de az eredmények közepette nehéz tisztán látni, ezért sokféleképpen lehet értelmezni az eseményeket.

A Mercedes nem remekelt a teszten, de Verstappen szerint továbbra is ők az esélyesek Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

A Mercedes azt állítja, hogy az idei szezonra készített W12 egyelőre nem esélyes, mások viszont nem hisznek nekik, köztük a Ferrarinál versenyző Carlos Sainz Jr. sem. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az ORF-nek azt állította, egyelőre tényleg nincsenek nyerő formában, és a két évvel ezelőtti autójukhoz hasonlóan dívának nevezte azt.

– jelentette ki. – Úgy gondolom, a mi csapatunk ment a legtöbb üzemanyaggal, de ettől függetlenül az autó zavarosan viselkedett, eléggé instabil volt, különösen oldalszélben. Úgy tűnik, egy kissé makrancos dívánk van, ahogy a két évvel ezelőtti autó is az volt, nem is tudtuk rendesen kiismerni.”

Wolff elismerte, a rövid, csupán háromnapos tesztelés sem segített nekik, hogy úrrá legyenek a problémán és kiigazodjanak az autón. Leszögezte, vannak „kisebb gondjaik”, amelyeket meg kell oldaniuk, ezért „biztosan nem vagyunk annyira felkészültek, mint a korábbi évek során voltunk.”

Várhatóan a legnagyobb ellenfelük Verstappen lesz, ő viszont nem osztja ezt a nézetet.

„Tudom, hogy az emberek izgatottak és azt gondolják, hogy ezt csak úgy mondjuk, de a Mercedes még mindig favorit. Hogy is ne lennének, amikor zsinórban hét világbajnoki címet nyertek! Biztos vagyok abban, hogy a Mercedes is el akarja hitetni az emberekkel, hogy mi vagyunk az esélyesek és ezzel nyomást akarnak ránk helyezni, de mi csak a saját dolgunkkal foglalkozunk.”

Verstappen volt a leggyorsabb a teszten, új csapattársa, Sergio Pérez is versenyképes lehet Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Minden szezont új lehetőségnek tartok a legyőzésükre, de hülyeség lenne arra számítani, hogy a küzdelem könnyű lesz és a teszteredmények alapján azt gondolni, hogy mi vagyunk előrébb.

maximális teljesítménnyel és alacsony üzemanyagszinttel. Akkor látszik majd az is, hogy ki fejlődött a legtöbbet, és a futamon ki tudja egy egész versenytávon is fenntartani a teljesítményét.”

Verstappenhez hasonlóan főnöke, Christian Horner is úgy véli, a Red Bull nem mehet biztosra. A brit szakember a csapat weboldalán megjelent bejegyzésében kijelentette, a tavalyi autó jó alap volt a fejlődéshez, de nem tekint rá esélyesként.

„A Mercedesnél persze próbálják elvonni magukról a reflektorfényt, ami a játék része, de az a helyzet, hogy hétszeres világbajnokok, rajtunk múlik, hogy felzárkózzunk és megküzdjünk velük. A tavalyi volt az egyik legerősebb szezonjuk és az idei autó a tavalyi továbbfejlesztése, úgyhogy Bahreinben kiderül, idén mivel rendelkezünk, a többi meg majd jön utána.”