Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen: A Mercedes csak el akarja hitetni, hogy a Red Bull az esélyes

2021.03.23. 19:06

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke állítja, nem igazodtak ki teljesen az idei F1-es autójukon, Max Verstappen viszont úgy véli, a világbajnoki címvédő csak fokozni akarja a nyomást a Red Bullon.

A világbajnoki címvédő Mercedes és a kihívó, a Red Bull csatájának ígérkezik a Forma-1 hétvégén kezdődő 2021-es szezonja. Az idén is feketére festett Ezüstnyíl nem remekelt az előszezoni tesztelésen, a holland pilóta viszont sok kört tett meg és gyorsnak is bizonyult, de az eredmények közepette nehéz tisztán látni, ezért sokféleképpen lehet értelmezni az eseményeket.

A Mercedes nem remekelt a teszten, de Verstappen szerint továbbra is ők az esélyesekForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

A Mercedes azt állítja, hogy az idei szezonra készített W12 egyelőre nem esélyes, mások viszont nem hisznek nekik, köztük a Ferrarinál versenyző Carlos Sainz Jr. sem. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az ORF-nek azt állította, egyelőre tényleg nincsenek nyerő formában, és a két évvel ezelőtti autójukhoz hasonlóan dívának nevezte azt. 

 Az elmúlt évek során remekül szerepeltünk, ezért is mondja most mindenki, hogy csak altatunk

– jelentette ki. – Úgy gondolom, a mi csapatunk ment a legtöbb üzemanyaggal, de ettől függetlenül az autó zavarosan viselkedett, eléggé instabil volt, különösen oldalszélben. Úgy tűnik, egy kissé makrancos dívánk van, ahogy a két évvel ezelőtti autó is az volt, nem is tudtuk rendesen kiismerni.”

Wolff elismerte, a rövid, csupán háromnapos tesztelés sem segített nekik, hogy úrrá legyenek a problémán és kiigazodjanak az autón. Leszögezte, vannak „kisebb gondjaik”, amelyeket meg kell oldaniuk, ezért „biztosan nem vagyunk annyira felkészültek, mint a korábbi évek során voltunk.”

Várhatóan a legnagyobb ellenfelük Verstappen lesz, ő viszont nem osztja ezt a nézetet.  

„Tudom, hogy az emberek izgatottak és azt gondolják, hogy ezt csak úgy mondjuk, de a Mercedes még mindig favorit. Hogy is ne lennének, amikor zsinórban hét világbajnoki címet nyertek! Biztos vagyok abban, hogy a Mercedes is el akarja hitetni az emberekkel, hogy mi vagyunk az esélyesek és ezzel nyomást akarnak ránk helyezni, de mi csak a saját dolgunkkal foglalkozunk.”

Verstappen volt a leggyorsabb a teszten, új csapattársa, Sergio Pérez is versenyképes lehetForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Minden szezont új lehetőségnek tartok a legyőzésükre, de hülyeség lenne arra számítani, hogy a küzdelem könnyű lesz és a teszteredmények alapján azt gondolni, hogy mi vagyunk előrébb. Alig várom, hogy a Q3-ban mindannyian elkezdjük nyomni, akkor derül majd ki mindenkiről, hogy mire képes maximális teljesítménnyel és alacsony üzemanyagszinttel. Akkor látszik majd az is, hogy ki fejlődött a legtöbbet, és a futamon ki tudja egy egész versenytávon is fenntartani a teljesítményét.”

Verstappenhez hasonlóan főnöke, Christian Horner is úgy véli, a Red Bull nem mehet biztosra. A brit szakember a csapat weboldalán megjelent bejegyzésében kijelentette, a tavalyi autó jó alap volt a fejlődéshez, de nem tekint rá esélyesként.

„A Mercedesnél persze próbálják elvonni magukról a reflektorfényt, ami a játék része, de az a helyzet, hogy hétszeres világbajnokok, rajtunk múlik, hogy felzárkózzunk és megküzdjünk velük. A tavalyi volt az egyik legerősebb szezonjuk és az idei autó a tavalyi továbbfejlesztése, úgyhogy Bahreinben kiderül, idén mivel rendelkezünk, a többi meg majd jön utána.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK