Sainz hajnal 4-kor is Vettelnek dolgozott, de máig tiszteli ellenfelét

Forma-1, Spanyol Nagydíj, csütörtök, Carlos Sainz, Sebastian Vettel, McLaren Racing, Scuderia Ferrari
McLaren's Spanish driver Carlos Sainz Jr (L) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel smile as they attend a press conference at the Circuit de Catalunya in Montmelo in the outskirts of Barcelona on May 9, 2019 ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Carlos Sainz elárulta, Sebastian Vettel személyesen neki is köszönetet mondott, amikor elhagyta a Red Bullt. A Ferrari új pilótája szerint elődje egy korszakot fémjelez a Forma-1-ben.

Pilótacsere történt a Ferrarinál az idei szezon előtt, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt eltanácsolták a Scuderiától, a helyére Carlos Sainz Jr. érkezett a McLarentől. Bár két különböző generációt képviselnek, korábban csapattársak is voltak a Red Bullnál, ahol Vettel négy világbajnoki címet szerzett, Sainz pedig szimulátorpilótaként dolgozott.

Sainz (középen) és Vettel (jobbra) kapcsolata nem romlott meg a pilótakeringő közepette sem Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Akkoriban még eltérő státuszban voltak, de Sainz máig szívesen emlékszik Vettelre, aki nem volt rest köszönetet mondani az erőfeszítésekért, amiket a spanyol pilóta az ő sikeréért tett. „Nagyon tisztelem Sebastiant, szerintem ő olyan versenyző, aki egy korszakot fémjelez, függetlenül attól, hogy mostanában elég nehéz évei voltak” – mondta a Soymotor.com-nak adott interjúban.

„Elmondok egy történetet: aznap, amikor elköszönt a Red Bulltól 2014-ben, én szimulátorpilóta voltam és küldött nekem egy levelet. Úgy gondolta, hogy fontos munkát végeztem a számára a szimulátorban, és vette a fáradtságot, hogy a Red Bullnál minden munkatársnak személyre szóló levelet küldjön.”

„Tudta, hogy reggel 4-kor is órákat töltöttem a szimulátorban és beállításokat javasoltam az ausztráliai versenyre. Levelet küldött nekem és megköszönte a szimulátorban tett erőfeszítéseimet, és a befektetett munkáért.”

„Azóta különösen kedvelem őt és a kamerákon túl is tartjuk a kapcsolatot. Ezt talán még sohasem mondtam neki, egyszer majd megteszem, de azóta nagyon tisztelem őt” – nyilatkozta a Ferrari 26 esztendős pilótája, aki 2015 óta Vettel ellenfele is, akkor mutatkozott be a Toro Rosso színeiben, majd a Renault-hoz és a McLarenhez került, mielőtt a Scuderiához igazolt.

Sainz és Vettel 2015-től egymás ellenfele az F1-ben Forrás: AFP/Lluis Gene

Vettel híres arról, hogy emberi gesztusokat gyakorol a munkatársai és olykor ellenfelei felé is, Pierre Gasly is felidézte, hogy az F1-es pályafutása előtt a német pilóta őt is ellátta tanácsokkal, Luca di Montezemolo is emlékezett arra, hogy a négyszeres világbajnok svájci csokival érkezett hozzá, amikor a Ferrarihoz való szerződésről kezdtek egyeztetni.

A Ferrarinál rendszeresen egyedi ajándékokkal lepte meg munkatársait és legközelebbi mérnökeivel képletesen kiültek a monzai lelátóra is, az Aston Martinhoz pedig saját készítésű házikenyérrel érkezett, és ráérzett a brit humorra is, ezzel Otmar Szafnauer csapatfőnök elismerését is kiérdemelte.