Társoldalunk:
Hírlevél

Meghalt Ayrton Senna egykori csapattársa

2021.03.22. 18:48

Mindössze 62 éves korában meghalt Johnny Dumfries, korábbi Forma-1-es pilóta, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna egykori csapattársa.

Rövid betegség után, mindössze 62 évesen elhunyt John Cricthon-Stuart, Bute 7. márkija. A Johnny Dumfries néven versenyző skót nemes meglehetősen eredménytelen Forma-1-es pályafutást tudhat maga mögött, neve mégis sokakban megmaradt, miután az 1986-os szezonban ő volt Ayrton Senna csapattársa a Lotus-istállónál.

Sennával 1986-ban

Dumfries grófjaként versenyzői karrierjét Johnny Dumfries néven teljesítette, de márkivá válása után sem használta címeit és azt szerette, ha egyszerűen csak John Bute-ként hivatkoznak rá. Skócia egyik legősibb nemesi famíliájába születve, hatalmas vagyon örököseként nem követte a számára előre kijelölt utat, hanem tanulmányait félbehagyva álmait kezdte hajszolni. Tehetsége volt hozzá, az 1984-es szezonban szó szerint berobbant a brit Forma-3-ba, amelyet 14 győzelemmel nyert meg, miközben Ivan Capelli mögött második lett az európai sorozatban.

A következő szezont szerényebb eredményekkel az újonnan alakult Forma-3000-ben töltötte, de 1986-ra mégis megkapta a lehetőséget, a Lotus leszerződtette az egyre nagyobb hírnévre szert tevő Ayrton Senna mellé.

Részt vett az első Magyar Nagydíjon is, ez a kép ott készült rólaForrás: Getty Images/Mike King

Élete első és egyetlen Forma-1-es idénye azonban jókora csalódás volt, 15 versenyen indult (Monacóban nem tudta kvalifikálni magát) és mindössze 3 pontot szerzett, miközben brazil csapattársa kétszer győzött és összesen nyolcszor állt dobogón, aminek köszönhetően negyedik lett az összetettben.

Miután 1987-ben a Honda-motorokkal együtt érkező Nakadzsima Szatorut ültették a helyére, Dumfries az aranykorát élő sportautó-világbajnokság felé fordult, ahol megtalálta számításait és 1988-ban a Jaguar színeiben megnyerte a híres Le Mans-i 24 órást. A versenyzéssel végül 1991-ben hagyott fel. Ezután ideje nagy részét Bute szigetén, az ősi családi birtokon, a Mount Stewart House-ban töltötte. A családja által kiadott közlemény odaadó férjként, apaként, bátyként, nagybácsiként, fiúként és nagypapaként jellemzi őt, akit mindenki szeretett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK