Egyszerre volt kínos, zavarba ejtő és vicces Vettel és a Ferrari hattyúdala

Forma-1, Török Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 13: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks in the Paddock before practice ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 13, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Köztudottan nem zárult happy enddel Sebastian Vettel és a Ferrari hat éven át tartó együttműködése, a Netflix F1-es sorozatának harmadik évada pedig eddig nem látott jelenetekkel mutatja meg, hogy milyen volt a hangulat Vettel és a Ferrari között a tavalyi szezonban.

Tündérmeseként indult, majd frusztráló, lehangoló és szomorú vége lett Sebastian Vettel ferraris pályafutásának. A tavalyi szezon tulajdonképpen egy soha véget nem érni látszó, keserves hattyúdal volt a négyszeres világbajnoknak, aki úgy szenvedte végig az évet, hogy már az elejétől kezdve tudta, utolsó futamait teljesíti álmai csapatában, amely mindennek tetejébe 40 éve nem látott mélységekbe süllyedt és reménytelenül versenyképtelenné vált.

Vettel azóta továbblépett és az Aston Martinnál keresi a boldogságot, a Drive to Survive (Hajsza a győzelemért) nemrég megjelent harmadik évadának negyedik epizódja azonban még egy kicsit visszakalauzol minket utolsó ferraris évébe, és érdekes adalékokkal szolgál arról, hogy mennyire is volt keserédes a 2020-as esztendő a németnek. Figyelem, az alábbiakban a sorozat cselekményéből ragadunk ki részleteket!

Vettek utolsó ferraris éve hosszúra és igen gyötrelmesre sikeredett Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

A Netflix sorozatának Ferrarinak szentelt epizódja rögtön egy igen ütős és felettébb kínos jelenettel indít. A monzai Olasz Nagydíj előtt vagyunk, egy versennyel a Ferrari számára tragikusan rosszul végződött Belga Nagydíj után (a két autó több mint egy perces hátárnyban a 13., illetve a 14. helyen ért célba), Vettellel pedig egy rövid videót rögzít a csapat, amelyben a négyszeres világbajnok az istálló hazai futamára készített sisakfestését mutatja be, mondandóját pedig úgy zárja: „a legjobb ebben a sisakban az, hogy levehetem a maszkomat, amint felveszem a sisakot."

Nincs ebben semmi különös, Vettel csak hozza szokásos, viccelődős énjét, a kínos rész ezután következik. Davide Marchi, a Ferrari tartalomfelelőse ugyanis ekkor odalép hozzá, majd a következő párbeszéd zajlik le:

Marchi:„Nem lehetünk túl viccesek, tekintettel a belgiumi teljesítményünkre."
Vettel:„Ki mondja ezt?"
Marchi:„Mi..."
Vettel:„Szerintem viccesnek kellene lennetek a teljesítményünket elnézve..."
Vettel:„Most akkor ez a mottó a hétvégére? Ne nevessünk? Csak semmi vicceskedés?"

Vettel szavaira a szobában tartózkodók csak kínosan nevetgéltek, majd a szemmel láthatóan felbosszantott pilóta elhagyta a helyiséget.

A kínos jelenet

A maranellóiakkal csak az Olasz és a Toszkán Nagydíj alatt forgatott a Netflix stábja, így csak ekkor kaptak bebocsátást az istálló motorhome-jába, de – mint azt a fentebbi példa is mutatja – ennyi idő alatt is rögzítettek olyan jeleneteket, amelyek érzékletesen mutatják meg, hogy Vettel mennyire számított kívülállónak 2020-ban abban a gárdában, amely korábban egyértelműen az ő csapata volt.

A négyszeres világbajnok pedig egyértelműen nem is igyekezett titkolni, hogy mi a helyzet.

A néző számára mulatságos, a Ferrari sajtósainak viszont egészen biztos, hogy korántsem annyira vicces szurkálódás volt például az, amikor egy előre egyeztetett, szurkolókkal folytatott videochat során – amelyet Charles Leclerc-rel közösen ejtettek meg – Vettel beletrollkodott a monacói pilóta egyik válaszába. Leclerc éppen arra a kérdésre adott kitérő választ, hogy mikor alapít saját divatmárkát („mindig is nagyon szerettem volna, de majd a jövőben visszatérek rá"), mire Vettel közölte: „nem engedik neki, azért nem csinálja. Van egy partnerünk (itt a Leclerc pólóján levő Puma-logóra mutat), úgyhogy mondták neki, hogy ne tegye."

Eközben Leclerc zavarodottan nevetett, mire Vettel még hozzátette:

Az epizód harmadik, Vettel és a Ferrari elhidegült viszonyát érzékletesen megmutató jelenete a Toszkán Nagydíj előtt, a csapat sajtósainak a két pilótával tartott szokásos csütörtöki értekezletén zajlik, nem sokkal azután, hogy a négyszeres világbajnok bejelentette, 2021-től az Aston Martin versenyzője lesz. Többen, köztük Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is úgy vélte, Vettel direkt közvetlenül a Scuderia 1000. F1-es nagydíja elé időzítette a bejelentést, mert dühös volt a csapatra.

Vettel az egyik külföldi F1-es oldal szerint olyan volt, mint egy lázadó gyerek az iskolában

Felvetetette ezt a nézőpontot az értekezleten Silvia Hoffer Frangipane, a Ferrari vezető sajtósa is, majd hozzátette, az ő álláspontjuk természetesen az, hogy Sergio Pérez előző este történt bejelentése – miszerint 2021-ben már nem a Racing Point versenyzője lesz – miatt kellett lépnie Vettelnek, és megtenni az Aston Martinnal közös bejelentést. „Igen, de ez egyben az igazság is" – nézett a sajtósra a négyszeres világbajnok, mire az egy „okéval" zárta rövidre a témát. Ezután néhány pillanatig a képernyőn keresztül is vágni lehet a feszültséget a szobában, miközben Vettel sejtelmes pillantásokat küldött a maszkja mögül Hoffer irányába.

Persze legyinthetünk a fentebb idézett pillanatokra, mint kontextusból kiragadott és felnagyított mozzanatokra (a Netflix az idén sem ódzkodott a történtek dramatizálásától), a háttér és a történtek ismeretében mégis érdekes és sokatmondó adalékok ezek arról, hogy milyen lehetett Sebastian Vettelnek úgy eltölteni egy évet a maranellóiaknál, hogy tudta, bármi is történjék, a szezon végén a csapattal közös út végéhez ér.