Társoldalunk:
Hírlevél

Mercedes: Nincs gyors megoldás az autónk gyengeségeire

2021.03.18. 14:41

A Mercedes mérnöki gárdájának két kiemelt tagja, James Vowles stratéga és Andrew Shovlin vezető versenymérnök a tesztelés után úgy vélte, nyilvánvaló, hogy a W12-es vezethetősége elmarad az ellenfelek autóitól és szoros szezonra számítanak a Red Bull ellen.

Az előszezoni F1-es tesztek után a Mercedes formája tartja lázban az F1-es közvéleményt és a csapat értékelő videójában Andrew Shovlin vezető versenymérnök és James Vowles stratéga sem kerülte ki a váratlan gyengélkedés okait. Nagy titkokat természetesen nem vettek fel a leintés után 24 órával felvett epizódban, de megerősítették, hogy akadnak megoldandó problémáik.

A Mercedes pilótái többször is megpördültek a tesztelés soránForrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Eléggé nyilvánvaló volt, hogy az autónk nehezen vezethető, ezzel ellentétben a Red Bull tulajdonképpen nagyon stabil volt, különösen a kör utolsó szektorában – nyilatkozta Vowles. – Szerintem ez korrekt megfigyelés. Kívülről is látható volt és azt mondanám, hogy a köridők is tükrözték ezt. Azt is el kell mondani, hogy 24 órával a teszt után még nincs mindenre válaszunk.”

A stratéga elmondta, hogy rengeteg adatot gyűjtöttek a háromnapos tesztelés során, ezeket elkezdték kiértékelni, Shovlin rámutatott, abban már biztosak, hogy a pályán uralkodó erős szél a Mercedes teljesítményének többet ártott, mint az ellenfeleknek, különösen hátszél esetében. A gumik túlmelegedése sem segített a világbajnoki címvédőnek.

„Akad néhány probléma, de ennél fontosabb, hogy láthattuk, az ellenfeleink nem küszködtek ugyanúgy, mint mi, szóval eléggé összpontosítanunk kell arra, hogy megértsük, miért gyenge a hátsó tapadás, hogyan tudjuk stabilabbá, kiszámítóbbá tenni. Ezen dolgozunk most. Remélhetőleg a versenyhétvége nem lesz olyan nehéz a pilótáinknak, most elég keményen kellett dolgozniuk, hogy hozzák a köridőket.”

A Mercedes küszködését látva sokan abban reménykednek, hogy az elmúlt években megszokottaknál szorosabb F1-es szezon jöhet, Vowles elárulta, alapvetően ő is erre számít, bár a csapatnál akkor sem érezték könnyűnek a versenyzést, amikor nagy fölénnyel gyarapították a győzelmeik számát.

„A tesztelés után nagy a bizonytalanság, senki sem tudja pontosan a paddockban, hogy hol tartanak, de néhány trend azért látszik. Azt mondanám, a Red Bull a teljesítmény terén előrébb jár, ők szerepeltek a legjobban a teszten, de ez csak egy teszt. Ez nem verseny és csak egy helyszín a 23-ból” – utalt a jövő hétvégi nagydíjra.

„Azt mondanám, hogy szoros szezonunk lesz, a Red Bull kemény ellenfél, erős csomagjuk van és nyilvánvaló, hogy gyorsan elkapták a fonalat. Ennek eredménye, hogy a szezon során különböző nyomvonalú pályákon biztosan közelebb vagy távolabb leszünk hozzájuk képest, de nem hiszem, hogy úgy kezdünk neki a szezonnak, hogy teljesen behozzuk a lemaradást és előttünk leszünk. Szóval, röviden: igen, szoros lesz a világbajnokság.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK