Vágólapra másolva!
A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media bemutatta az első Szaúd-arábiai Nagydíj helyszíne, a dzsiddai utcai pálya nyomvonalát. A tervezésben Ross Brawn is közreműködött.

Idén új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára, a sportág történetében először Szaúd-Arábiában is nagydíjat rendeznek. A közel-keleti országban hosszabb távon egy épített versenypályán tartják majd a nagydíjat, amíg viszont az elkészül, Dzsidda utcáin rendezik meg a versenyt.

A pálya a városközponttól 12 kilométerre, északra található majd a Vörös tenger partjánál, 6175 méteres lesz, vagyis a belgiumi Spa után a versenynaptár második leghosszabb helyszínének ígérkezik. A szaúdi pálya a leggyorsabb utcai helyszín lehet, az átlagsebesség 250 km/h körül alakul majd, ezen jelenleg csak Monza tesz túl 264,4 km/h-val.

Az utcai helyszínen szokatlan módon három DRS-zóna is segíti majd az előzést, ezt a sportág purista rajongói általában nem kedvelik, a falak között viszont az előzés és az izgalmas verseny zálogának ígérkezik. A nyomvonal kialakításában az F1 sportért felelős ügyvezetője, Ross Brawn is közreműködött, a kivitelezést az F1 udvari pályaépítője, Hermann Tilke végzi.

„Mindig izgalmas, amikor közölhetjük egy új pálya részleteit, és a Saudi Arabia Street Circuit sem kivétel – nyilatkozta Brawn. – Nagyon szorosan együttműködtünk a Tilkénél dolgozó csapattal és a promóterrel, hogy a pálya biztosan izgalmas, test-test elleni küzdelmet hozzon a rajongóink számára és kihívás elé állítsa a pilótákat.”

Ilyen lesz egy kör a dzsiddai pályán

A terv kihozza a legjobbat egy korszerű utcai pályából, de vannak tempós részei, amelyek nagy kanyarsebességet és előzési lehetőségeket teremtenek. A környezet hihetetlen a Vörös tenger partján, alig várjuk már, hogy decemberben az autókat is láthassuk itt.”

A szaúdi helyszín a Forma-1 rekordhosszúnak ígérkező, 23 futamos szezonjának utolsó előtti állomása lesz december elején. A sportág promóterét rendszeresen bírálják azért, mert több más sportesemény után versenyt rendeznek a kétes nemzetközi megítélésű olajnagyhatalom területén, ráadásul a februári Formula E-futam idén rakétatámadást is el kellett hárítani a térségben.