Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso elárulta, mi a visszatérésének fő oka

2021.03.17. 09:18

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso elmondta, mi vezérelte a Forma-1-es visszatérésében. A spanyol pilóta úgy érzi, befejezetlen dolga van a száguldó cirkuszban.

Fernando Alonso 39 évesen tért vissza az Forma-1-be, hogy Kimi Räikkönen után a mezőny második legidősebb versenyzője legyen. A kétszeres világbajnok kora ellenére úgy érzi, élete formájában van, és befejezetlen ügye van a királykategóriában, amelyet a 2018-as szezon végén hagyott el, hogy többek között Le Mans-ban és az Indianapolis 500-on versenyezzen.

Az idei évtől újra az F1 jelenti számára a prioritástForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A spanyol pilóta legutóbb a 2013-as Spanyol Nagydíjon nyert F1-es versenyt, dobogón pedig 2014-ben, még a Ferrarival állt. Legutóbbi négy idényét a McLarennél a szenvedés jellemezte, ezt megelégelve akasztotta szögre F1-es sisakját 2018 végén. Az utóbbi két évben ugyanakkor nem pihent, hanem lépten-nyomon bizonyította, hogy még ég benne a tűz és a tempója sem kopott. A visszatérése emiatt nem volt teljesen váratlan, a bahreini tesztelés alatt pedig azt is elmondta, mi jelentette számára a fő motivációt és vezérelte arra, hogy újra F1-es autóba pattanjon.

A fő ok, amiért itt vagyok és visszatértem, az az, hogy úgy éreztem, az utóbbi években nyújtottam a legjobb teljesítményt a karrierem során. Úgy éreztem, hogy jobban vezetek, mint valaha – nyilatkozta a Reuters-nek. – Döntést kellett hoznom arról, hogy mi legyen a következő kihívás a Le Mans, az Indy, a Dakar és mindazok után, amiket kipróbáltam. Arra gondoltam, hogy mivel most teljesítek a legjobban, talán a Forma-1-ben kellene lennem, a jövőben pedig lesz időm újra átgondolni néhány kihívást, amit nem teljesítettem. Ez a fő ok. Úgy éreztem, hogy van még itt dolgom."

Másfél napon át tesztelt Bahreinben mindenféle probléma nélkülForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Legalább két évre Alonso tehát félretett mindent (az Indy 500-győzelem továbbra is hiányzik a gyűjteményéből), és csak az F1-re fog koncentrálni az Alpine-istállóval közös projektben. Noha a tesztelésen túl van, és egyelőre úgy tűnik, a biciklis balesete után az állkapcsába helyezett titánium lemezek sem jelentenek gondot neki, azt ő sem tagadja, hogy vissza kell szoknia. Nem félek semmilyen kihívástól, de lesz egy pár dolog, amit két év kihagyás után újra kell tanulnom egy kicsit és újra hozzá kell szoknom. De a vezetés, a csapattal való közös munka és a versenyhétvégék megközelítése terén szerintem mindennek eléggé simán kell mennie. Nem otthon ültem két évig, hanem szinte minden hétvégén versenyeztem. Úgyhogy ennek rendben kell lennie."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK