Red Bull: Felzárkóztunk a Mercedeshez, ilyen jó tesztelésünk még nem volt

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Bahrein teszt 1. nap
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen drives during the first day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. - Formula One teams take the wraps off their 2021 cars over three days of pre-season testing starting today at Bahrain's Sakhir International Circuit. Tickets for Formula One's season-opening Bahrain Grand Prix later this month will only be available to fans who have either been vaccinated or have recovered from coronavirus, organisers said. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
Vágólapra másolva!
Ígéretesen alakult a tesztelés a Red Bull számára, de Helmut Marko szerint még mindig a Mercedes az esélyes a Forma-1-ben, viszont a saját autójukat kiszámíthatóbbnak tartja a címvédőénél.

A Red Bull diktálta a tempót a Forma-1 előszezoni tesztelésén, Bahreinben, és bár a Mercedesnél előfordult már, hogy gyengébb teszteredmények után is visszavágtak a versenyeken, a világbajnoki címvédő ezúttal küszködött a beállításokkal, a W12 ingatagnak tűnt és megbízhatósági problémák is felmerültek.

Verstappen ritkán hibázott a tesztelésen, általában kezesnek és gyorsnak tűnt a Red Bull Forrás: AFP/Mazen Mahdi

A konstruktőri világbajnokság 2. helyezettjénél viszont ilyesmi nem merült fel, a kezdeti megcsúszások után Max Verstappen hajszolhatta az autót és a három nap végére ő bizonyult a leggyorsabbnak. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint ez volt a legjobb tesztjük, mióta létezik a csapat, ettől függetlenül nem bízta el magát.

– nyilatkozta az RTL-nek. – Azt viszont tudjuk, hogy a Mercedes az esélyes, és gyanítom, hogy sokkal több üzemanyaggal mentek, mint mi. Már az megmutatja, hogy nagyon magabiztosak lehetnek, hogy az üzemanyagszint terén nem igazodtak a többiekhez. Azt gyanítjuk, hogy sok tartalékuk van még.”

Az üzemanyagszint mellett a motorok teljesítménye is kérdéses, az nyilvánvaló volt, hogy a Mercedes visszafogta az erőforrás teljesítményét, mert Lewis Hamilton még az utolsó tesztnapon sem kapcsolt 8. sebességi fokozatba a leggyorsabb körei során. A Motorsport.com olasz kiadása paddockban dolgozó szakemberekre hivatkozva 50 lóerős önmegtartóztatásról írt.

Verstappent a homokvihar sem befolyásolta pénteken Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„A Mercedes az esélyes és mi vagyunk a kihívók, én így látom a helyzetet – mondta Marko. – Mögöttünk is küzdelem lesz. Szerintem a McLaren egy kissé kiemelkedik majd, de nem érik el a Mercedes és a mi szintünket. A középmezőny bizonyosan sűrűbb lesz” – vélte.

Az osztrák veterán az RTL-nek és az Auto Motor und Sportnak is elmondta, hogy a Red Bull nyugodtabb autónak tűnik a Mercedesnél, ez megkönnyíti a pilóták dolgát, akik könnyebben hajszolhatják az autót a határig. Kiemelte, ezt úgy érték el, hogy közben nem lassultak, egyszerre sikerült elérniük, hogy a Red Bull gyors és kiszámítható is legyen.

Az erőviszonyokat pontosan nem akarta megbecsülni, szerinte csak akkor érték utol a Mercedest, ha az „megrekedt”, de ezt nem feltételezik. „Azt viszont nem gondolom, hogy a különbség olyan nagy, mint tavaly volt, amikor a Mercedes reagált a Ferrari lenyűgözően erős motorjára és ők is nagyon elkezdtek igyekezni.”