Mercedes-másolatból az F1 legújabb autója lett az Aston Martin?

Forma-1, Bahrein teszt, 3. nap, Lance Stroll, Aston Martin, Lando Norris, McLaren
McLaren's British driver Lando Norris (L) and Aston Martin's Canadian driver Lance Stroll vie for position during the third day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 14, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
Vágólapra másolva!
Érdekes műszaki megoldásokkal rukkoltak elő a csapatok a bahreini F1-es tesztelésre, ezek jól mutatják, hogy a csapatoknak milyen kompromisszumok közepette kellett boldogulniuk az idei autók fejlesztése terén. Kiemelünk néhányat. 

Kevés szabálymódosítás történt az idei F1-es szezon előtt, azok viszont alaposan megdolgoztatták a mérnököket, hiszen az FIA a biztonság érdekében csökkentette a leszorítóerőt, a járványhelyzet miatt pedig gazdasági korlátozásokat is életbe léptettek, köztük az idén megjelenő költségplafont. A csapatok mégsem állhattak le, a Haas kivételével mindenki felhasználta a fejlesztési zsetonjait. A három tesztnap alapján kiemelünk néhány érdekességet az autókról.

Így lesz a koppintásból „saját” autó

A tavalyi szezon egyik legnagyobb felháborodását a ma már Aston Martin néven induló Racing Point okozta azzal, hogy lényegében lemásolták a 2019-es Mercedes W10-et, a feltűnő hasonlóságot pedig azzal magyarázták, hogy a szabályoknak megfelelően átálltak a Mercedes szélcsatornájának használatára, és a világbajnok istállótól is vásároltak alkatrészeket, ami azt eredményezte, hogy egy hasonló koncepciójú autóval álltak elő.

Messziről nem nehéz azt hinni, hogy az Aston Martin egy Mercedes, de a helyzet ennél összetettebb Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Az érvelést nem vették meg az ellenfelek, és a Renault-val (a mai Alpine-nal) az élen addig kukacoskodtak az FIA-nál, amíg sikerült bebizonyítani, hogy a Racing Point a fékhűtők esetében szabályellenesen használta fel a Mercedes megoldását. Levontak tőlük 15 pontot, ami végül a konstruktőri világbajnokságban a 3. helyükbe került (a McLaren javára) és megszigorították a másolásra vonatkozó szabályokat is.

Jött viszont a koronavírus, és az eredetileg az idei évre szánt átfogó technikai szabálymódosítások 2022-re tolódtak, így az ellenfelekhez hasonlóan az Aston Martin is kénytelen volt a tavalyi autójára alapozva megalkotni az AMR21-est, ami ránézésre még mindig a Mercedesre emlékeztet (a sötétzöld fényezés miatt könnyű összetéveszteni is a kettőt), de már nem olyan nyilvánvaló az összefüggés.

Az Aston Martin idei filozófiájában azonban továbbra is tetten érhető a Mercedes-faktor.

A csapat a szabályok kreatív értelmezésével zsetonok felhasználása nélkül átvehette az idei Mercedes teljes „hátulját”, a hajtásláncot és a beépítéshez szükséges elemeket, így azokat a zsetonokat, amiket például a Ferrari arra fordított, hogy rendbe tegye az autó hátulját, ők máshol hasznosíthatták.

Az Aston Martin új oldaldobozai, fékhűtői és padlólemeze a tavalyi Racing Pointtal, illetve a Mercedes alkatrészeivel összehasonlítva Forrás: F1 TV

Ez a másik terület a váz volt: a silverstone-i istálló az egyetlen, ami új túlélőcellát tervezett és gyártott az idei szezon előtt, és Sam Collins, az F1 TV technikai szakértője amellett érvelt, hogy akkor új egy autó, ha új a váza, így ezt figyelembe véve az Aston Martin az egyetlen igazán új autó a mezőnyben, még akkor is, ha az aerodinamikai felületek tekintetében még mindig hasonlít a Mercedesre.

A hasonlóság viszont már inkább a koncepcióban jelenik meg. A padlólemezt elnézve az nem egyértelműen ugyanolyan, de a gyári istállónál és az Aston Martinnál is hasonló nyomon indultak el,

ami különbözik mindenki más megközelítésétől. Az új vázból adódóan továbblépés figyelhető meg az autó oldaldobozainak kialakítása terén, az Aston Martin itt is közelebb jár a címvédőhöz a másik két ügyfélnél, a McLarennél és a Williamsnél. A silverstone-i csapatnál új első fékhűtőket is kipróbáltak az első napon, szombaton viszont inkább visszarakták a tavaly is használt verziót.

Hozzá kell tenni, hogy a hasonlóság egyelőre úgy tűnik, hasonló problémákat is generál. A Mercedes mellett az Aston Martin is a vártnál kevesebb kört tett meg, mindkét istállónál akadtak problémák a sebességváltóval és a turbóval (az Astonnál el is romlott, a Mercedesnél a harmadik napon már a végét járta, ezt füstjelek is sejttették), ez a másik két partnercsapatnál nem jelentkezett. Magyarázat lehet a motorral kapcsolatos műszaki problémákra, hogy élen álló gyártóként a Mercedesnél a legnehezebb dacolni a csökkenő határhasznosság elvével, ráadásul idén már a szezon elejére el kellett készülni a fejlesztésekkel, mert motorcserék alkalmával már nem lehet változtatni a specifikáción.

Variációk a padlólemez kialakítására Forrás: F1 TV

Az Aston Martin tehát idén már önállóbb lett a tavalyi Racing Pointhoz képest, de továbbra is érezni a Mercedes erős behatását. Erre Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója rátett még egy lapáttal, az osztrák veterán a Motorsport-Magazin.com-nak azt mondta, az Aston Martin „a második Mercedes”, kiemelve, hogy mindkét autóban felmondta a szolgálatot a sebességváltó.

A váz maradt, de a Mercedes új

Az a sebességváltó, ami James Allison, a Mercedes technikai igazgatója szerint a túlélőcellához, az üzemanyag-ellátórendszerhez, a hidraulikus rendszerhez és sok-sok egyéb elemhez hasonlóan a „másolás-beillesztés” módszerével került át a tavalyi Mercedes W11-ről az idei W12-re.

Az F1-es közvélemény most azt találgatja, hogy a magasabb padlószögű Red Bull előnyben van-e az alacsonyabb Mercedeshez képest Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Collins rámutatott, hogy a világbajnok istálló alaposan átalakította a hátsó felfüggesztést, és azt gyanította, hogy új a Mercedes váltóháza, de Allison ezt nem erősítette meg, és abban is más véleményen van az elemzőhöz képest, hogy mi számít új autónak.

A Mercedes „fizikailag” is átépítette a tavalyi autót az idei specifikációra, a váz pontosan ugyanaz, amit a tavalyi utolsó versenyen is használtak, de Allison szerint maga az autó ettől még nem tekinthető ugyanannak. „Az biztos, hogy

Allison szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy az autó versenyképességét meghatározó tényezők közül sok szabadon fejleszthető maradt, például az aerodinamikai csomag, a motor és a hűtőrendszer is új a Mercedesen, és a szakember szerint „az ilyen dolgok adják a fő különbségeket az autók között.”

A Mercedes nehezen vezethetőnek bizonyult Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

A Mercedes technikai igazgatója már korábban is ízes hasonlatokkal illusztrálta a véleményét az aerodinamikát érintő szabályváltozásokkal kapcsolatban, az előző év végén úgy vélte, a helyzet olyan, mintha kommandósok rontanának az F1-es autók teljesítményére, a mérnököknek pedig vissza kell verniük őket, a W12 kapcsán pedig „szabályalkotói vandalizmusnak” nevezte a padlólemezt és a diffúzort érintő változásokat, amelyek „másfél évvel vetették vissza az autó teljesítményét.”

Ez egyelőre meg is látszik a világbajnok istálló szereplésén,

a tesztelésen váratlanul sok hibával szembesültek a megbízhatóság és az autó teljesítménye terén is.

A W12 nehezen vezethetőnek és a Red Bullnál lassabbnak tűnt főleg az egykörös tempó terén. Továbbra is megválaszolatlan kérdés, de az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a Mercedes és így az Aston Martin által is követett hosszú tengelytávú és alacsonyabb padlószögű autókoncepciónak többet ártottak az új szabályok, a magas padlószögű Red Bull és az Alpha Tauri viszont sziporkázott a pályán és rendkívül stabilnak tűnt.

Az Alpha Tauri és az Aston Martin padlószögének összehasonlítása Forrás: F1 TV

A szezon nagy kérdése, hogy az előző évekhez hasonlóan a Mercedes ismét megtalálja-e a problémáik forrását és megoldását, ha igen, mennyi idő alatt válnak versenyképessé és ez mekkora kapacitásokat von el a 2022-es autó fejlesztéseitől.

A McLaren a motorcserén túl is tudott újítani

Az Alpine vaskos légcsatornája mellett a legtöbben talán a McLaren új diffúzora láttán kapták fel a fejüket az első tesztnapok során. Az Aston Martin AMR21-es mellett a McLaren MCL35M változott a legtöbbet az előző szezonhoz képest, hiszen a wokingi istálló a Renault motorjáról Mercedesre váltott, ezért az autó teljes hátulját át kellett alakítaniuk, lényegében a zsetonrendszert is miattuk vezették be. Ez kompromisszumokkal is járt, a McLaren sziluettje láthatóan nem olyan karcsú, mint a gyári Mercedesé vagy az Aston Martiné, de a diffúzor tervezésekor találtak egy kiskaput, és papíron valamelyest kevesebb leszorítóerőt vesztenek, mintha a riválisokhoz hasonlóan az összes elemből lenyestek volna 5 cm-t, ahogy az új szabályok megkövetelik.

Egy bizonyos szint alá ugyanis nem lóghatnak be terelőcsatornák, mint korábban, a McLaren-diffúzor legbelső idomai mégis a határvonal alól kukucskál ki. Bár erre a részre (a középső 50 cm-re) nem vonatkozik a magasságkorlátozás, egy másik előírás értelmében itt úgy kell barkácsolni, hogy ha egy aszfalttal párhuzamos síkkal képzeletben belevágunk a diffúzorba, azon csak összefüggő vonalak jelenhetnek meg lenyomatként. Az idei megoldásban ez egy H-betűre hasonlító alakzat, míg a tavalyi változatnál egy "szétszakadt", nem folytonos H-betű lett volna.

Craig Scarborough technikai elemző rámutatott, ezt úgy intézték el, hogy a legbelső terelőcsatornákat nagyon szorosan hozzáragasztották a padlólemez különleges formájú nyúlványához, így teljesül az összefüggő vonalakra vonatkozó követelmény.

A csapat így valószínűleg továbbra is eléri, hogy a diffúzor közepén hatékonyan áramoljon a levegő és kizárják az oldalról bezavaró örvényeket. Ezzel szemben a konkurencia autóin az említett csatornák kintebb találhatók, és azokon a padlólemez is kicsit rövidebb.

James Key, a McLaren technikai igazgatója méltatta munkatársait a felfedezésért, de az innovációt a szezon egészére nézve nem tartotta jelentősnek.

„Az érdem teljesen az aero-részlegünkön dolgozó srácoké, mert észrevették a lehetőséget, hogy kihasználhatják a szabályokat. Mindig jó érzés, amikor találunk valamit, ami kissé egyedi lehet. Gyanítom, hogy erről sokat fognak beszélni, de ez csak az autó hátulján látható bonyolult összkép része, biztosra veszem, hogy mire visszatérünk ide, már el is felejtik” – mondta Key.

A padlólemez és a diffúzor féltve őrzött titok a csapatoknál, a McLaren megoldását viszont hamar le fogják másolni Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

A trükk nem akkora innováció, mint a Brawn GP egykori dupla diffúzora vagy a Red Bull befújt diffúzora, de valószínűleg minden csapat megvizsgálja majd, és nem lenne meglepő, ha a leggyorsabbak már a Bahreini Nagydíjon továbbfejlesztett alkatrésszel jelennének meg, akár a McLaren ötletét is felhasználva.

Elképesztően amatőr volt a Williams

A riválisok szintén meríthetnek a Williams autójának megoldásaiból, még akkor is, ha a grove-i istálló FW43B-je várhatóan idén is csak az utolsó két rajtsor pozícióiért küzd majd. Az ellenfelek munkáját ráadásul idén a Williams maga is segíti, ami

egészen elképesztő módon az autó teljes 3D modelljét kiadta egy mobilalkalmazásban, amit végül leszedtek az online szoftveráruházakból.

A Williams azt tervezte, hogy egy kiterjesztett valóságon alapuló applikációval mutatják be az FW43B-t, az alkalmazást letöltő felhasználók így bármilyen környezetbe „behelyezhették” volna az autó modelljét az okostelefonok kijelzőjén, de a terv meghiúsult, miután szemfüles internetezők az appot megvizsgálva kinyerték az autó modelljét tartalmazó fájlokat és rendereket készítettek.

A csapat végül lefújta a bemutatót, és ilyenkor megszokott módon hackelést kiáltottak (bár a történtek inkább az adatbányászat fogalmával írhatók le), ami már önmagában kínos a marketingrészlegre nézve, onnantól viszont már az új menedzsment felelőssége is felmerül, hogy Collins szerint „úgy tűnik, az autók teljes, valódi CAD modelljét töltötték fel és tették közzé online.”

„A paddockban terjedő pletykák szerint a többi csapatot figyelmeztették, hogy ebből semmilyen adat ne kerüljön fel a szervereikre. Az appban lévő 3D modell az FW43B nagyon élethű leképezésének tűnik, és CFD elemzések alapja is lehet. Valószínű, hogy a szezon előrehaladtával diákok és mások is pont ezt fogják tenni.”

A Williams kiterítette a lapjait az egész világ előtt Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Efelől aligha lehet kétségünk, hiszen a tavalyi lezárások közepette otthon unatkozó F1-es mérnökök okostelefonon futtatható virtuális szélcsatornákkal szórakoztatták magukat, most gyaníthatóan sokan érezték úgy, hogy a vártnál sokkal korábban jött a karácsony, és hiába a Williams a mezőny egyik sereghajtója, így is kézen-közön foroghatott a grove-i istálló új autójának modellje.