Meghalt Murray Walker, a Forma-1 legismertebb kommentátora

Forma-1, Murray Walker, Honda Racing F1 Team
2006 Honda Racing Brackley, England. 6th March 2006. Murray Walker confirmed as team ambassador to the Honda Racing F1 Team.The 82-year-old will provide Honda’s VIP guests with an insight into the team’s progress and entertain them with his inimitable brand of F1 commentary at half of the 18 GPs, making his debut in Honda Racing F1 Team colours when the F1 circus returns to Europe in April. Unbranded. Photos: Malcolm Griffiths/LAT Photographic raf: Digital image
Vágólapra másolva!
97 éves korában meghalt Murray Walker, a világszerte ismert egykori kommentátor, aki több mint két évtizeden keresztül volt a Forma-1 hangja az Egyesült Királyságban.

98. életévében életét vesztette Murray Walker, aki évtizedekig volt a brit Forma-1-es közvetítések hangja. A hírt a Brit Versenyzők Klubja, vagyis a BRDC jelentette be, aminek ő is tagja volt.

Murray Walker több mint két évtizeden keresztül közvetítette az F1-es eseményeket Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Mark Thompson

Walker 1948-ban kezdte kommentátori pályafutását, miután a második világháborúban szolgálatot teljesített. Első versenyét 1949-ben közvetítette, később a motorsport minden szakágában feltűnt. Emellett a marketing területén is letette névjegyét, hiszen több olyan reklámszlogen is kötődik a nevéhez, amelyet hazájában máig jól ismernek.

1976-tól ő lett a sorozat állandó kommentátora a BBC-n, és ezt a pozíciót egészen 1997-ig megőrizte, amikor a közvetítési jogok átkerültek az ITV-hez.

A következő években azonban még mindig őt hallgatták a brit nézők, amikor az F1 ment a televízióban, egészen a 2001-es USA Nagydíjig. Walker olyan korábbi F1-es pilótákkal dolgozott együtt, mint James Hunt vagy Martin Brundle.

„Mindig is azt tartotta az alapelvemnek, hogy ne csak szórakoztassak, hanem informáljak is – nyilatkozta Walker egy tíz évvel ezelőtti interjúban. – Tisztában voltam vele, hogy a közönségem 95 százalékát nem érdekli a dugattyúcsapszeg átmérője, hanem azt akarták, hogy megosszam velük azokat az izgalmakat, amelyeknek szerencsés módon tanúja lehettem.

Az évtizedek során Walker rendkívül népszerűvé vált hazájában, és a videómegosztókon számos klasszikus közvetítését meg lehet találni. A brit nézők pár éve a legjelentősebb F1-hez kötődő televíziós személyiségnek választották meg, ami jól mutatja elismertségét. Azonban mindez nem korlátozódott a szigetországra, ugyanis neve rengeteg F1-es rajongónak cseng ismerősen világszerte. Stílusát a 2019-ben elhunyt újságíró, Clive James úgy írta le, hogy „nyugodtabban pillanataiban olyan a hangja, mintha égne a nadrágja”.

Neve egybeforrt az autósporttal Forrás: Origo

Halálhírének hallatán természetesen rengeteg híresség megemlékezett róla, többek között olyan pilóta, akinek legnagyobb sikerét még ő közvetítette, de egykori kollégái sem hagyták szó nélkül a történteket.

„Az emberek néha megdöbbenéssel hallgatták őt, mert néha kissé elnézett dolgokat, de én mindig is azt gyanítottam, hogy ő pontosan tudja, hogy mit csinál – mondta Damon Hill, a Forma-1 1996-os világbajnoka a Sky Sportsnak. – Murrayn keresztül szerettük meg a sportágat, amikor fiatal rajongók voltunk, és amikor Nigel [Mansell] meghódította a világot, akkor a műsort Nigel Mansell és Murray Walker csinálta – idézte fel. –

„Nyugodj békében, Murray Walker! – ezek már Brundle szavai a Twitteren. – Minden szempontból kiváló ember, nemzeti kincs, kommunikációs géniusz és egy Forma-1-es legenda [voltál].”

„Nagyon szomorú hír, hogy Murray Walker meghalt – írta Jean Todt, az FIA elnöke szintén a Twitteren. – 25 évig volt a BBC és az ITV F1-es kommentátora, például James Hunttal együtt. és ő volt a Forma-1 hangja. Az FIA családja kegyelettel adózik neki, a gondolataim pedig a szerettei körül forognak.”

Az FIA elnöke is megemlékezett a legendás kommentátorról

Több csapat, köztük a Ferrari és a McLaren is részvétet nyilvánított, és olyanok is megemlékeztek róla, akik ma már fontos szereplői a sportágnak, az ő idejében viszont leginkább szurkolóként követték az eseményeket. „A mással összetéveszthetetlen kommentálásán nőttem fel, a sportág iránti szenvedélye mindenkit magával ragadott – fogalmazott Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke Instagram-oldalán. – Mindig különleges kiváltság volt a közös időtöltés vele”