Társoldalunk:
Hírlevél

Meghalt Murray Walker, a Forma-1 legismertebb kommentátora

2021.03.13. 21:04

97 éves korában meghalt Murray Walker, a világszerte ismert egykori kommentátor, aki több mint két évtizeden keresztül volt a Forma-1 hangja az Egyesült Királyságban.

98. életévében életét vesztette Murray Walker, aki évtizedekig volt a brit Forma-1-es közvetítések hangja. A hírt a Brit Versenyzők Klubja, vagyis a BRDC jelentette be, aminek ő is tagja volt. 

Murray Walker több mint két évtizeden keresztül közvetítette az F1-es eseményeketForrás: Getty Images/2007 Getty Images/Mark Thompson

Walker 1948-ban kezdte kommentátori pályafutását, miután a második világháborúban szolgálatot teljesített. Első versenyét 1949-ben közvetítette, később a motorsport minden szakágában feltűnt. Emellett a marketing területén is letette névjegyét, hiszen több olyan reklámszlogen is kötődik a nevéhez, amelyet hazájában máig jól ismernek.

1976-tól ő lett a sorozat állandó kommentátora a BBC-n, és ezt a pozíciót egészen 1997-ig megőrizte, amikor a közvetítési jogok átkerültek az ITV-hez. A következő években azonban még mindig őt hallgatták a brit nézők, amikor az F1 ment a televízióban, egészen a 2001-es USA Nagydíjig. Walker olyan korábbi F1-es pilótákkal dolgozott együtt, mint James Hunt vagy Martin Brundle.

„Mindig is azt tartotta az alapelvemnek, hogy ne csak szórakoztassak, hanem informáljak is – nyilatkozta Walker egy tíz évvel ezelőtti interjúban. – Tisztában voltam vele, hogy a közönségem 95 százalékát nem érdekli a dugattyúcsapszeg átmérője, hanem azt akarták, hogy megosszam velük azokat az izgalmakat, amelyeknek szerencsés módon tanúja lehettem. A szerencse a jó szó, hiszen a munkámnak köszönhetően körbeutaztam a világot, kismilliószor voltam olyan országokban, amelyekbe másként nem juthattam volna el. és remek emberek társaságában lehettem. Elképesztően szerencsés voltam.”

Az évtizedek során Walker rendkívül népszerűvé vált hazájában, és a videómegosztókon számos klasszikus közvetítését meg lehet találni. A brit nézők pár éve a legjelentősebb F1-hez kötődő televíziós személyiségnek választották meg, ami jól mutatja elismertségét. Azonban mindez nem korlátozódott a szigetországra, ugyanis neve rengeteg F1-es rajongónak cseng ismerősen világszerte. Stílusát a 2019-ben elhunyt újságíró, Clive James úgy írta le, hogy „nyugodtabban pillanataiban olyan a hangja, mintha égne a nadrágja”.

Neve egybeforrt az autósporttalForrás: Origo

Halálhírének hallatán természetesen rengeteg híresség megemlékezett róla, többek között olyan pilóta, akinek legnagyobb sikerét még ő közvetítette, de egykori kollégái sem hagyták szó nélkül a történteket.

„Az emberek néha megdöbbenéssel hallgatták őt, mert néha kissé elnézett dolgokat, de én mindig is azt gyanítottam, hogy ő pontosan tudja, hogy mit csinál – mondta Damon Hill, a Forma-1 1996-os világbajnoka a Sky Sportsnak. – Murrayn keresztül szerettük meg a sportágat, amikor fiatal rajongók voltunk, és amikor Nigel [Mansell] meghódította a világot, akkor a műsort Nigel Mansell és Murray Walker csinálta – idézte fel. – Tudta, hogy miről szól a kommunikáció, mit akarnak a rajongók, és valahogy nem helyezte magát senki fölé sem, hanem mindenkinek hozzáférhetővé tette [a sportágat]. Mindannyian ott ültünk, és [mondtuk, hogy] ’ugyan Murray, ezt még mi is láthattuk!’.”

„Nyugodj békében, Murray Walker! – ezek már Brundle szavai a Twitteren. – Minden szempontból kiváló ember, nemzeti kincs, kommunikációs géniusz és egy Forma-1-es legenda [voltál].”

„Nagyon szomorú hír, hogy Murray Walker meghalt – írta Jean Todt, az FIA elnöke szintén a Twitteren. – 25 évig volt a BBC és az ITV F1-es kommentátora, például James Hunttal együtt. és ő volt a Forma-1 hangja. Az FIA családja kegyelettel adózik neki, a gondolataim pedig a szerettei körül forognak.”

Az FIA elnöke is megemlékezett a legendás kommentátorról

Több csapat, köztük a Ferrari és a McLaren is részvétet nyilvánított, és olyanok is megemlékeztek róla, akik ma már fontos szereplői a sportágnak, az ő idejében viszont leginkább szurkolóként követték az eseményeket. „A mással összetéveszthetetlen kommentálásán nőttem fel, a sportág iránti szenvedélye mindenkit magával ragadott – fogalmazott Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke Instagram-oldalán. – Mindig különleges kiváltság volt a közös időtöltés vele”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK