Társoldalunk:

A Ferrari már hajszolta az autót, a Red Bull apró problémákat oldott meg

2021.03.13. 18:58

Az időjárás ezúttal kegyesebb volt a csapatokhoz, ám a kihívások a bahreini tesztelés második napján sem maradtak el, hiszen versenyzői és technikai hibák is hátráltatták az istállók felkészülését. Lássuk, hogy értékelték az érintettek az eseményeket.

Véget ért a második tesztnap Bahreinben, a pilóták, valamint más csapattagok pedig szokás szerint értékelték a történteket. Percről percre tudósításunkat ezen a linken olvashatja, a 16 pilóta, valamint néhány csapatfőnök és mérnök nyilatkozatait pedig az alábbiakban idézzük.

Mercedes

Valtteri Bottas: „Az biztos, hogy ma jobban mentek számomra a dolgok, mint tegnap. Végre sikerült néhány tiszta etapot futni, hogy ismerkedjek az autóval és kipróbáljak néhány dolgot. (…) Az biztos, hogy erősebb a szél annál, amit a versenyeken tapasztaltunk itt, de nagyobb gond az autóval, hogy a hátulja eléggé harapós és könyörtelen. Az új gumikkal nagyon érzékeny, úgyhogy kissé le kell nyugtatnunk.”

A pénteknél jobb napja volt a Mercedesnek, de akad még teendőjük - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Bottas a szombati 1. hely kapcsán hozzátette: „Nagyon nehéz megmondani, hogy ez mit jelent. Nem ugrándozhatok örömömben, hiszen ez csak tesztelés. Mint mindig, arra összpontosítunk, hogy végezzünk a programunkkal és minél többet tanuljunk. Sohasem tudni, hogy milyen üzemanyagszinttel mennek a többiek. A holnapi nap végén remélhetőleg jobb képünk lesz arról, hogy hol tartunk.”

„A tesztelés idén korlátozottabb és mindenkinek több kompromisszumot kell kötnie, úgyhogy én már annak is örülnék, ha a holnapot simán teljesíteni tudnánk. Ma jól mentek a dolgok, a körök is elég gyorsak voltak, úgyhogy akarok még menni, hogy jobban ráérezzek az autóra.”
 
Lewis Hamilton: „Oké volt, a tegnapnál jobb, nem volt annyi homok. A pályán nem túl jó a tapadás, ezért nem a legkönnyebb hosszú etapokat futni, de legalább napsütés volt. Tegnaphoz képest a balansz kicsit jobb volt, de még bizonyos dolgokkal foglalkoznunk kell.”  

„Mára teljesen ellentétes lett a széljárás, úgyhogy a pálya is eléggé megváltozott, olyan helyeken is lehetett nyomni, ahol tegnap még nem. Elég viharos volt, ezt a 13-as kanyarban meg is tapasztaltam. A szabályváltozás miatt az autó hátulja nem túl jó, de próbáljuk megtalálni az arany középutat.”

Hamilton elásta magát a kavicságyban - GalériaForrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Én összesen hatvan valahány kört mentem ma [58-at – a szerk.], Valtterinek sok pályaidő kiesett tegnap, ez a korábbi tesztekhez képest nem sok, de próbálunk a lehető leghatékonyabbak lenni. A többiekhez, például a Red Bullhoz képest kisebb a futásteljesítményünk, úgyhogy csak tartani akarjuk a programunkat, futni a köröket és hatékonyan dolgozni. Az autó kiismerésére összpontosítunk, nincs értelme aggódni.”

Andrew Shovlin (vezető versenymérnök): „A mai nap jobb volt a tegnapinál, a terv szerint tudtunk menni délelőtt és délután is. Lewis a beállításokon és az adatgyűjtésen dolgozott, Valtteri eleinte hasonló feladatokat kapott. A nap késői szakaszát időmérő szimulációkra fordítottuk Valtterivel, lágyabb keverékű gumikon. Előrelépést tettünk a beállításokkal, és a nap végére a balansz is jobban összeállt, bár nyugodtabb és hűvösebb körülmények közepette. A délelőtti meleg, szelesebb időjárás közepette az autó még mindig kissé makrancos, ezen holnap próbálunk úrrá lenni. Mozgalmas nap lesz, az elégségesnél több teendőnk van, úgyhogy problémamentes napot remélünk.”

Red Bull

Sergio Pérez: „Nagyszerű volt egy teljes napon át tesztelni az RB16B-t, és a trükkös körülmények ellenére rengeteget dolgoztunk és sokat fejlődtünk. Jó együttdolgozni a csapattal, egyre inkább kezdek hozzászokni a dolgokhoz, és már érzem, hogy van potenciál. Holnap a délelőtti etap során leszek az autóban, szóval igyekszem még néhány kört beletenni.”

Pérez és Bottas - GalériaForrás: AFP/Mazen Mahdi

Guillaume Rocquelin (vezető versenymérnök): „Sergio egy egész versenyszimulációt teljesített, beleértve a bokszkiállásokat, ami nagyon hasznos volt számára, hiszen egyre inkább beágyazódik a csapatba, és minden procedúrát illetően felveszi a ritmust. Volt néhány apró problémánk, de semmi olyasmi, ami műszaki szempontból befolyásolta volna a teljesítményünket, de bizonyos tekintetben ezek olyan dolgok, amelyekkel az ember a tesztelés során akar szembesülni. Ezeket az apróságokat leszámítva ismét erős napunk volt. Egyértelmű, hogy nem a köridőre törekedtünk, erre csak egy keményebb keveréket használtunk el, szóval ebből a szempontból nem vonhatunk le következtetést. Összességében két jó napon vagyunk túl, és holnap remélhetőleg még egy produktív nappal zárunk.”

McLaren

Daniel Ricciardo: „Újabb remek nap, eddig jól alakul a teszt, és alig várom, hogy holnap az esti órákban is mehessek. Rengeteg kört tudtunk autózni, és minden etapot kipipálhattunk, ami a tervek között szerepelt, ami a megbízhatóság és a magabiztosság szempontjából is fontos. Most már csak az esti részt hiányolom, hiszen eddig kétszer voltam délelőtt, amikor forró a pálya, de általában éjszaka jövünk ide. Ugyanakkor holnap később leszek pályán, és szerintem képes leszek jobb teljesítményre sarkallni az autót, és jobban megállapítani, mennyire érzem kényelmesen magam, valamint azzal is tisztában leszek, mennyire állunk készen két héttel a rajt előtt.”

Ricciardo este is szeretne tesztelni, amire vasárnap lesz lehetőségeForrás: AFP/Mazen Mahdi

Lando Norris: „Jó volt a második napom az autóban, az időjárás szempontjából ma tisztábbak voltak a körülmények, aminek következtében több normál etapra volt lehetőségünk. A rendelkezésre álló idő felét aerodinamikai teszteléssel töltöttük, néhány rövidebb és hosszabb szakasszal, hogy felkészüljünk a [szezonnyitó] hétvégére. Jó, hogy mind a két típust megismertük, és felmértük, mely területen van még dolgunk a futamok előtt, de a holnapi nap szempontjából is hasznos volt. Ma mindenen végigmegyünk, holnapra némileg javulunk, és a lehető legfelkészültebben hagyjuk el Bahreint az első futam előtt.”

James Key (technikai igazgató): „Hasznos tesztnap volt, jó, hogy mindkét pilóta visszatért az autóba, miután volt egy kis idejük elemezni az első napon szerzett tapasztalatokat. Elég változatos programunk volt, amit úgy teljesítettünk, ahogyan azt reméltük, és a két versenyző összesen több mint száz kört tett meg. Aerodinamikai teszteket végeztek, és néhány gumikeveréket részletesebben vizsgáltak meg a tegnapinál. Mind az egykörös, valamint egykörös és versenyszimulációkat is teljesítettek, amelyekből még több következtetést vonhattunk le azt illetően, hogy mi várható ilyen körülmények között. A beállítások tesztelése hasznosnak bizonyult, hiszen néhány esetben megerősített minket, hogy jó az irány, amelyen tegnap a mainál nehezebb körülmények között elindultunk. Emellett olyan teszteket is el tudtunk végezni, melyek segítségével véglegesítettük az erőforrás beszerelését, valamint Mercedesnél dolgozó kollégákkal együtt történő üzemeltetését, és mindez a tervek szerint ment. Összességében pozitív és mozgalmas napunk volt jó megbízhatósággal. Már csak egy napunk maradt tesztelni, mielőtt az első futamon pályára gurulunk, szóval bízunk benne, hogy a holnap hasonlóan produktív lesz, és arra törekszünk, hogy a maximumot hozzuk ki a kevés rendelkezésre álló időből.”

Aston Martin

Sebastian Vettel: „Nem volt valami mozgalmas napom. Már elég korán váltóhibát tapasztaltunk, és ez a bokszba kényszerítette az autót. A srácok remek munkát végeztek és gyorsan beszereltek egy új sebességváltót, így még épp a délelőtti szakasz vége előtt visszajutottunk a pályára. Nem ideális, hogy ma csak ilyen kevés kört futottam, mert már csak egy nap van hátra a tesztelésből, és még mindig tanulok az új autóról. Szerencsére, délután egy kicsit jobban mentek a dolgok Lance számára, ez fontos információt adott nekünk. Remélhetőleg holnap simább napunk lesz.”

Vettel is tudja, hogy a második nap közel sem alakult ideálisan számáraForrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Lance Stroll: „Alapvetően nagyon pozitívan alakult a délután, Sebastian számára nehézkes volt a délelőtt, mert technikai problémák visszavetettek minket. A körülmények nem voltak éppen könnyűek a pályán, de még ilyenkor is nagyszerű vezetni és sok kört menni. Délután minden a terv szerint ment, a főbb feladatokat elvégeztük és kipipáltuk a kipróbálandó dolgokat. Sok teendőnk van még holnap, de egészen elégedett vagyok, mert rendben ment a délután.”

Alpine

Fernando Alonso: „Rengeteg kört tettünk ma meg, és követtük a tervezett programot, ami jó, de le kell ülnünk, és mindent ki kell elemeznünk. Jól éreztem magam az autóban, de úgy vélem, még inkább meg kell értenem az új aerodinamikai csomag jellegzetességeit. Ma a keményebb keverékeken mentünk, holnap pedig lesz még lehetőségünk, szóval Esteban [Oconnal] együtt igyekszünk minél több adatot gyűjteni, és finomhangolni a csomagot.”

Alonso még nem ismerte kimagát teljesen az autónForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Ferrari

Laurent Mekies (sportigazgató): „Újabb mozgalmas tesztnapon vagyunk túl Bahreinben, majdnem 700 kilométert tettünk meg a nyolc óra alatt. Az időjárás sokkal jobb volt a tegnapinál, de szél ezúttal is volt, főleg a nap első részében. Rengeteget foglalkoztunk a Pirelli abroncsainak kezelésével a hosszú etapok során, és sok adatot gyűjtöttünk, amit most alaposan ki fogunk elemezni. Az utolsó órában pedig az SF21-es maximális teljesítményét is elkezdtük vizsgálni, és itt szintén számos hasznos információval gazdagodtunk. Ez a három nap életbevágóan fontos, mi pedig módszeresen dolgozunk, hiszen a most elvégzett munka a kulcsa a szezonbeli szereplésünknek. Ennélfogva az a legfontosabb, hogy teljesítsük a tervezett programot, amit eddig meg is tettünk. Ami az erősorrendet illeti, ezen két hét múlva, a bahreini időmérőn fogunk először gondolkozni.”

A Ferrari már a maximális teljesítményt is elkezdte vizsgálniForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Alpha Tauri

Cunoda Juki: „Szerintem vezetéstechnikai szempontból minden alkalommal fejlődöm, amikor pályára megyek. Az időjárás ma is gondot okozott, főleg a szélirány változása, szóval ez egyértelműen tanulási folyamat volt. Most már tényleg kezdem megérteni az autót, és azt, ahogyan különböző keverékű gumikra reagál. A teljesítményem még nem tökéletes, de a magam részéről elégedett vagyok a teszt fejleményeivel. A gyors kanyarokban szintén egyre magabiztosabbá válok, hiszen minden egyes etap során egyre jobban értem az autó leszorítóerejének mértékét. A csapat sokat tanulhat, mint ahogyan én is, és ezt holnap remélhetőleg össze is tudjuk rakni.”

Pierre Gasly: „Újabb kifejezetten jó napom volt, délután rengeteg kört tettem meg. Sikerült minden, magas üzemanyagszintet igénylő etapot teljesítenünk, amit az elején elterveztünk, a vége felé pedig volt néhány egykörös szimuláció a lágyabb gumikon. Remekül éreztem magam a kocsiban, főleg a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva, ami pozitív. Nyilván vannak területek, ahol még fejlődnünk kell, de úgy vélem, egy nappal a vége előtt jó helyzetben vagyunk. A Honda erőforrása eddig nagyszerűen működött, és nem volt megbízhatósági problémánk, ami remek, szóval izgatottan várom a versenyt. Tudtam, hogy a két versenyző között megosztott háromnapos teszt nehéz lesz, de figyelembe véve, hány kört tettünk meg, jók az érzéseim a Bahreini Nagydíj előtt.”

Gasly dicsérte a Honda megbízható erőforrásátForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Jonathan Eddolls (vezető versenymérnök): „Összességében produktív napunk volt, és be tudtuk pótolni a tegnap délután elveszített kilométereket. Juki volt soron délelőtt, és az elején nagyon poros volt a pálya az éjszakai szél miatt, azonban ez nem volt hatással az aerodinamikai tesztelésre, amit az első pár órában végeztünk. Utána kipróbáltunk pár mechanikai beállítást, majd a végén megismerkedhetett az új lágy keverékekkel. Remekül szerepelt, és jó pozícióban van az utolsó fél tesztnapja, illetve a verseny előtt. Délután cseréltek Pierre-rel, aki egy kevert, versenyszimulációkból és egykörös etapokból álló programot teljesített, aminek során próbált minél többet tanulni a gumikról, illetve arról, hogyan lehet optimalizálni őket az autóhoz. Találtunk néhány érdekes irányt, amit ma kielemzünk, holnap pedig kipróbálunk. Elégedett vagyok a mai napi fejlődéssel, hiszen teljesítettük a tervünket, és összesen 144 kört tettünk meg. Holnap még mindig lesz tennivalónk, de jól haladunk afelé, hogy minden elemét teljesítsük a tervnek, és jó állapotban legyünk a szezonrajt előtt.”

Haas

Nyikita Mazepin: „Sokkal kellemesebb volt vezetni a pályán a tegnapinál. Délelőtt normálisabban tudtunk menni itt Bahreinben. A körülmények nyilván változtak tegnap este óta, de sokkal reprezentatívabbak lettek és ez hasznos tapasztalatot ad. Haladunk, ami jó hír, kezdek egyre jobban megismerni minden csapattagot. Tisztában vagyok azzal, hogy ez nagyon felkészült és erős csapat. Nekik is meg kell ismerniük engem, hogy lássák, képes vagyok elérni jó köridőket és hasznos visszajelzéseket adni. Ismerkedünk, de pillanatnyilag a következetes futás a teszt kulcsa.”

Mazepin egyik elfékezése - GalériaForrás: AFP/Mazen Mahdi

Mick Schumacher: „Csodálatos nap volt, ezt tekintem az első tesztnapomnak, kár volt a tegnapért. Lenyűgöző volt, hogy folyamatosan futhattam az etapokat, C2-es, C3-as és C4-es gumikkal. Két-három kör után már otthonosan éreztem magam az autóban, ami ígéretes, és ez az érzés csak fokozódott a nap során, a végére már szuper volt. Úgy vélem, gyorsan beépültem a csapatba, a srácok nagyon jó fejek. Imádok velük dolgozni. Nagyon várom a szezont, nagyszerű lesz, de holnap még be akarok gyűjteni néhány kört, ez a célunk.”

Günther Steiner (csapatfőnök): „Elég jól alakult a napunk, az összes teendőnket elvégeztük és a két pilótával 160-nál is több kört mentünk. Mindent megtettünk, amit elterveztünk, a versenyhétvége legtöbb elemét szimuláltuk. Időmérőt sajnos nem tudtunk szimulálni, amikor [a pálya] kezdett gyorsulni, de az fontosabb, hogy mindkét fiú sok kört ment és tanulta a folyamatainkat. Ezen a nagyon rövid előszezoni teszten is próbáljuk felkészíteni őket a nagydíjra amennyire csak lehet. Nagyon elégedett vagyok.”

Alfa Romeo

Antonio Giovinazzi: „Nagyon örülök az elvégzett munkánknak, hosszú napunk volt, sok kört mentünk, de szerintem minden tételt kipipáltunk a listánkon. Hosszú etapokat és időmérős köröket is futottunk, sikerült mindent elvégeznünk, amit szerettünk volna. Ez volt az utolsó napom az autóban az első verseny előtt és magabiztos vagyok a szezonra nézve. Télen keményen dolgoztunk és felkészültünk az első fordulóra. Azt nehéz megmondani, hol tartunk, szerintem van egy jó alapunk, de ezt az év első időmérő edzéséig nem tudhatjuk biztosan."

Giovinazzi magabiztos a szezonrajt előttForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Jan Monchaux (technikai igazgató): „Ma is jó tesztnapunk volt, 125 kör került a nevünk mellé. Teljesíteni tudtuk az első versenyszimulációnkat a délelőtt során, jól ment és sok dologra rájöttünk, ami jó szolgálatot tesz majd a szezon során. Délután a figyelmünk középpontjában az egykörös tempó állt és a beállítások finomítása. Fontos volt, hogy egy újabb egész napot megtettünk műszaki hibák nélkül, így minden tervezett tesztet elvégeztünk. Antonio remek munkát végzett, minden körből kihozta a legtöbbet, ahogy tegnap is tette. Most a mérnökökön a sor, hogy feldolgozzák az adatokat és előkészítsék a holnapi tesztnapot. Kimi [Räikkönen] visszaül az autóba, valószínűleg a maihoz hasonló programot fut majd a teszthetünk lezárásaként."

Williams

Dave Robson (vezető teljesítménymérnök): „Mozgalmas napunk volt, összesen 132 kört teljesítettünk nagyobb hibák nélkül. A nap folyamán változott a pálya állapota, ez megnehezíti az összehasonlításokat, de hasznos munkát tudtunk végezni. Nicholasnak jól jött, hogy problémamentes napja volt, és különböző körülmények közepette mindenféle gumival kipróbálhatta az autót.”

„Úgy tűnik, hogy holnapra az időjárás ismét kissé megváltozik, amikor George [Russell] beül az autóba, hogy befejezze az előszezoni tesztelést. Sok teendőnk van még, de magabiztosak vagyunk, hogy holnap is eredményes napunk lesz, és a lehető legjobb helyzetbe hozzuk magunkat az első versenyre.”

Latifi egyszer látványosan megppördült, de a Williams nagyobb probléma nélkül teljesítette a napotForrás: AFP/Mazen Mahdi

Nicholas Latifi: „Jó volt, hogy nyomhattam az autónak a száraz pályán és visszarázódhattam a tél elmúltával. A szél miatt trükkös nap volt, de ilyen körülmények között sokat lehet tanulni. Az előszezoni tesztelésen normális, hogy akadnak megcsúszások, mivel kerestem a határokat. Szerintem örülhetünk a ma megtett körszámnak, sok elemezhető adatunk van, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a szezon első versenyére.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK