Társoldalunk:

Silverstone-ban rendezhetik az első sprintfutamot, ma szavaznak róla

2021.03.11. 13:07

Csütörtökön szavaznak az F1-es sprintfutamok bevezetéséről, de Stefano Domenicali, a sportág elnök-vezérigazgatója már szinte kész tényként beszél a versenyhétvégét felforgató újdonságról.

A júliusi Brit Nagydíjon próbálhatják ki először a Forma-1-ben a szombati sprintfutamokat. A sportág jogtulajdonosa, a Liberty Media szeretné fokozni az izgalmakat a szombati főműsoridőben is, ezért a fordított rajtrácsos futamok megbukása után a sprintfutamok bevezetését erőltetik. A csapatok többsége inkább támogatja a reformot, ami elemzésünk szerint nem sok jót ígér az izgalmak szempontjából.

Idén is kétszer rajtolhat az F1 Silverstone-banForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

A pilóták körében már nem ilyen népszerű az ötlet, Max Verstappen és Sebastian Vettel is bírálta az elképzelést, de a versenyzőket nem kérdezik meg erről, a lebonyolítás rendszeréről a jogtulajdonos, az FIA és a csapatok képviselői szavaznak Bahreinben a csütörtöki nap folyamán, de Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója már szinte eldöntött kérdésként beszélt az ügyről.

Most véglegesítjük a kérdéses részleteket – nyilatkozta a Daily Mailnek. – Az biztos, hogy nem akarjuk elvenni a nagydíj presztízsét. Az marad a hétvége végkifejlete. Pénteken lesz az időmérő, aztán szombaton a sprintkvalifikáció, ami tartalmas akciót nyújt majd a verseny előtti napon. A szurkolóknak, a médiának és a tévétársaságoknak több tartalmat ad.”

A mérnököket, köztük az Aston Martin technikai igazgatóját, Andrew Greent elsősorban a szabály részletei érdekli, a brit szakember rámutatott, hogy a jelenlegi F1-es motorokat adott számú futamra tervezték, nem volt világos az sem, hogy lehet-e módosítani a fékeken és egyéb fontos alkatrészeken, valamint természetesen a futam díjazása sem.

Domenicali ezzel kapcsolatban fontos részleteket árult el: „Körülbelül félórás lesz, dobogós díjátadást nem tartunk, azzal vasárnapig várni kell, de pontokat osztunk majd. Még nem döntöttük el, hogy mennyit, de beleszámítanak majd a világbajnokságba és [az eredmény] meghatározza majd a rajtsorrendet a versenyre. Azt elmondhatom, hogy Silverstone-ban lesz sprintfutam.”

Vettel nem rajongott az elképzelésértForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Az eddigi hírek szerint Kanadában, Olaszországban és Brazíliában tartották volna az első három, kísérleti sprintfutamot, hogy teszteljék, hasznos-e a formátum tartós bevezetése. Végleges döntés egyelőre nincs, az angliai Silverstone eddig nem szerepelt a tervben, de szimbolikus, hogy a jelentős változás pont az első nagydíj helyszínén jelenne meg, a remények szerint helyszíni közönség jelenlétében.

„A Forma-1-ben a versenyzés [színvonalának] kell javulnia, és szerintem az 2022-ben megtörténik, amikor az autók és a technikai szabályok lehetővé teszik majd a pilótáknak, hogy küzdjenek, úgyhogy lehetnénk türelmesek is” – nyilatkozta George Russell, a Williams pilótája.

Csapattársa, Nicholas Latifi viszont érdekesnek tartja a próbálkozást a formátummal, szerinte nem kell félni a változástól, viszont azt nem támogatná, hogy mesterséges legyen a versenyzés. „Ez lehetőségeket teremthet, és az idén várható helyzetünkben ezt üdvözlöm, de ahogy George is említette, a jövő évi szabályok szerintem megteszik, amit várunk tőlük, és remélhetőleg izgalmakat teremtenek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK