Vágólapra másolva!
Az Alpine vezérigazgatója leszögezte, nem lesz előre meghatározott csapatsorrend az istálló két pilótája, Fernando Alonso és Esteban Ocon között. A francia versenyző szerint a visszatérő világbajnok rögtön felveszi a ritmust.

A tavaly még Renault-ként induló Alpine csapata a szokásosnál vélhetően valamivel több figyelmet fog kapni a szezon során, hiszen a francia istálló színeiben tér vissza az F1-be Fernando Alonso. A kétszeres F1-es világbajnok érkezése ugyanakkor csapattársának is jó lehetőséget jelenthet, hiszen ha legyőzné a nála jóval nagyobb eredményekkel rendelkező spanyol pilótát, azzal jelentősen növelné ázsióját.

Alonso nem lesz kedvezményezett csapaton belül Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Ugyanakkor az előéletüket megnézve ez nem tűnik valószínűnek. Alonso 17 F1-es szezonja alatt mindössze egy alkalommal kapott ki pontkülönbséggel aktuális csapattársától, ám 2015-ben egyrészt kihagyta az első futamot, másrészt a McLaren-Honda megbízhatatlansága nagyban befolyásolta a Jenson Buttonnal való összevetést. Ocon ellenben mind a négy eddigi idényében alulmaradt, igaz, 2016-ban csupán csonka évet teljesített a Manorral. Mindezek ellenére a 39 esztendős versenyző nem kap előjogokat csapaton belül.

– nyilatkozta Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója. – Ilyen az egészséges versengés, ez az egésznek a lényege. Nem lesznek utasítások, és nem lesz elsőszámú pilóta, [ilyen jellegű szerződés] nem létezik. Nem hiszem, hogy sok csapatnál fennállna ilyen helyzet, nálunk mindenesetre biztosan nem.”

Ami Ocont illeti, tavaly nem voltak csapaton belüli konfliktusok Daniel Ricciardóval, ám ez könnyen lehet, jelentős részben annak köszönhető, hogy általában elmaradt az ausztrál pilótától. 2017-ben és 2018-ban viszont más volt a helyzet, hiszen a Force India színeiben többször is megküzdött Sergio Pérezzel, aminek nem egyszer ütközés és balhé lett a vége. A francia pilóta szavai alapján azonban idén ettől nem kell tartaniuk.

– mondta. – Amikor ellene versenyeztem, rendre szoros, de korrekt és élvezetes csatát vívtunk. Nagyon várom, hogy versenyhétvégén is a csapattársa lehessek. Eddig nagyszerű az együttműködés, és úgy vélem, ez az év hátralévő részében is így marad.”

Ocon szerint csapattársa hamar felveszi a rutmust Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Elképzelhető, hogy az idény elején Ocon valamelyest előnyben lesz Alonsóval szemben, hiszen utóbbi egyrészt két szezont kihagyott és kevésbé ismeri az autót, másrészt februárban állkapocscsonttörést szenvedett, ami okozhat neki némi kényelmetlenséget. Az egyszeres dobogós azonban nem így látja a helyzetet.

Tavaly rengeteget tesztelt, és tapasztalata, valamint az elmúlt években elért eredményei alapján azt gondolom, hogy rögtön az elejétől felveszi a ritmust. Szóval szerintem kemény ellenfél lesz. Fernando kétszeres [F1-es] világbajnok, én pedig először dolgozhatok egy világelső mellett, ami érdekesnek ígérkezik.”