Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: Az Aston Martinnál nem a drága dizájnfotelek számítanak

2021.03.05. 09:23

Sebastian Vettel maga mögött hagyta a Ferrarinál megélt küszködést és úgy érzi, van még benne egy világbajnoki cím, szerinte még mindig hosszú pályafutása lehet a Forma-1-ben.

Az Aston Martin színeiben folytatja pályafutását Sebastian Vettel, hosszú várakozás után szerdán bemutatták az idei autót, az AMR21-est és a német pilóta, valamint csapattársa, Lance Stroll csütörtökön be is járatta a brit versenyzöldre fényezett versenygépet.

Vettel idén már nem vörösben, hanem zöldben versenyez - GalériaForrás: Glenn Dunbar

Vettel új fejezetet kezd, miután 2015 és 2020 között a Ferrari versenyzője volt, a közösen töltött időszak tündérmesének indult, de az utolsó hónapok már rémálomba illettek, hiszen Mattia Binotto már a szezon előtt közölte vele, hogy az év végén nem hosszabbítják meg a szerződését, majd a pályán is csak küszködés jött. Vettel viszont az Aston Martinnál megújulhat.

Ez a csapat még mindig növekszik, a dolgok eléggé máshogy mennek itt – mondta. – Nem a külsőségek a lényegesek vagy az, hogy drága dizájnfotelek legyenek az irodában, hanem a háttérben végzett munka. Az alapján, amit eddig láttam, az itteni emberek nagyon felkészültek és tehetségesek. Az elmúlt másfél-két évben most először kapnak némi levegőt” – utalt az anyagi háttér megerősödésére.

A közvélemény megosztott volt azzal kapcsolatban, hogy az Aston Martin vezetése helyesen döntött-e, amikor elküldték a Szahíri Nagydíjat megnyerő Sergio Pérezt, és leigazolták a helyére a bukdácsoló Vettelt, de a menedzsment azóta töretlenül kitart amellett, hogy Vettel páratlan tapasztalattal gazdagítja a csapatot. A versenyző szerint maga mögött hagyta a tavalyi nehézségeket.  

„Nem titok, hogy tavaly voltak időszakok, amikor nem voltam a legjobb hangulatban. Tudtam, hogy nem hozom azt a szintet, amit elvárok magamtól, de megbékéltem ezzel. Idén már előre tekintek” – szögezte le.

Vettel 33 esztendős, a Red Bullnál 2010 és 2013 vége között négy világbajnoki címet nyert, egyebek mellett ő a sportág történetének legfiatalabb világbajnoka is, de a Ferrarinál nem tudta beérni az ötszörös világelső Juan Manuel Fangiót, és tavaly felmerült az is, hogy szögre akasztja a sisakját. Most viszont úgy tűnik, a német pilóta egy ideig még a Forma-1-ben akar versenyezni.

„Szerintem van még bennem egy világbajnoki cím. Korábban is megvolt, és nagy megkönnyebbülést jelentett az első megnyerése, mert az ember ilyenkor már tudja, hogy képes rá. Nem érzem, hogy ez már ne lenne meg. Nem vagyok még túl öreg és sok idő van még” – nyilatkozta.

Kérdés, hogy az Aston Martin elég gyorsan világbajnoki esélyessé tud-e válni, hiszen a fejlesztések terén egyelőre a Mercedes „B csapatának” tűnnek, de Lawrence Stroll irányítása alatt új gyár épül és a személyi állomány is bővül. A Forma-1-ben még a legerősebb csapatoknak is szokott kelleni 5 év ahhoz, hogy beleszóljanak a világbajnoki küzdelembe, de Vettel szerint ez lerövidülhet.   

Vettel csütörtökön vezette először az AMR21-est - GalériaForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„A Forma-1 változik, talán már nem kell az a 3-5 év – vélte. – Talán lerövidül és azt reméljük, hogy mindenki közelít majd az élmezőnyhöz, és nem csak akkor lehet majd dobogóra jutni, ha az élen álló srácok kiesnek vagy balesetbe keverednek” – utalt arra, hogy a Mercedes és a Red Bull részéről is melléfogásra van szükség ahhoz, hogy a többiek beleszólhassanak a dobogós helyek eloszlásába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK