Társoldalunk:

Vettel és Stroll 61 év után először vezetett F1-es Aston Martint

2021.03.04. 19:35

Pályára lépett a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel új csapata, az Aston Martin színeiben és Lance Stroll-lal közösen összesen 100 km-t tett meg az új AMR21-essel.

A szerdai bemutató után csütörtökön a gyár szomszédságában lévő silverstone-i pályán Sebastian Vettel végre kipróbálhatta új csapata, az Aston Martin F1-es autóját, az AMR21-et. A patinás brit márka nagy hagyományokkal rendelkezik a motorsportok terén, de a Forma-1-ben csak rövid és sikertelen időszakot töltött, így a 61 éves hiátus új kezdetnek is tekinthető.

Vettel az AMR21-ben - kattintásra a bemutatóról és a bejáratásról is láthat képeketForrás: Aston Martin F1 Team

Vettel és csapattársa, Lance Stroll természetesen csak a Pirelli demókerekein hajthatta az autót, és a szabályok szerint hivatalosan filmforgatásként kezelt nap során összesen csupán 100 kilométert tehettek meg, ráadásul a csapat által kiadott fényképek szerint az időjárás sem volt kegyes az istállóhoz, hiszen nedves pályán történt meg a bejáratás.

Az AMR21-es szoros rokonságban áll a 2019-es világbajnok Mercedesszel, de a címvédőtől 2020-as alkatrészeket is kapott, valamint Andrew Green technikai igazgató szerint önálló fejlesztésű elemei is vannak, a külseje alapján azonban le sem tagadhatná az összefüggést, ami tavaly büntetéshez is vezetett.

A 15 pontnyi levonás miatt végül a mai Aston Martin lecsúszott a konstruktőri világbajnokság 3. helyéről, az istálló viszont idén ismét célba veszi a dobogó legalsó fokát.

„Az a célunk, hogy építkezzünk a tavalyi eredményeinkre, és újabb lépést tegyünk előre. Nincs oka annak, hogy ezt ne tudnánk elérni a tehetséges munkaerőnkkel és az új pénzügyi befektetéssel. A siker nem jön egycsapásra, de meggyőződésem, hogy most letesszük a következő évek fejlődésének alapjait” – szögezte le Otmar Szafnauer csapatfőnök.

Stroll is pályára lépett Silverstone-ban - kattintásra a bemutatóról és a bejáratásról is láthat képeketForrás: Aston Martin F1 Team

A folyamat egyik lépése Vettel leigazolása, Szafnauer megerősítette, hogy a német pilóta beilleszkedése simán ment, de úgy vélte, „egy ilyen tapasztalt embertől erre lehet számítani.”

Az amerikai cégvezető szerint Vettel „nem vesztett a tempójából”, és hozzátette, a csapat felelőssége, hogy helyzetbe hozzák a német pilótát, és hozhassa az eredményeket. Strollt tehetséges fiatal pilótának nevezte, de hozzátette, a tavalyi két dobogós hely és az esős törökországi pole pozíció után újabb sikereket várnak tőle.

Az Aston Martinnak idén is erős ellenfelekkel kell szembenéznie, a listavezető Mercedes és üldözője, a Red Bull után a McLarennel, az Alpine-nal és a Ferrarival is meg kell küzdeniük a konstruktőri pontversenyben. Andrew Green technikai igazgató elismerte, nem becsülik le a versenytársakat, de arra számít, hogy már a szezon elején is harcba szállhatnak a „B-liga legjobbja” címért.

„A Forma-1-ben az ember sohasem hagyja abba a fejlődést, az évek során rengeteget tanultunk. Az AMR21 e véget nem érő tanulási görbe megnyilvánulása. Szoros rokonságban áll a 2020-as autónkkal, de a karosszéria teljesen új. A szabályváltozások révén arra törekedtek, hogy visszafogják az összes csapat aerodinamikai teljesítményét, ez is szerepet játszott [a tervezésben]” – összegzett a brit szakember. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK