Rangos elismerésben részesítették Michael Schumachert

Forma-1, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, USA Nagydíj 2006
Formula One Ferrari driver Michael Schumacher of Germany celebrates after winning his fifth United States Grand Prix 02 July 2006 at the Indianapolis Motor Speedway in Indianapolis. AFP PHOTO/Jeff HAYNES (Photo by JEFF HAYNES / AFP)
Vágólapra másolva!
Michael Schumachert és a veterán kommentátort, Paul Page-et is beválasztották az Indianapolis Motor Speedway Hírességek Csarnokába. A korábbi hétszeres világbajnok ötször győzött a legendás pályán rendezett USA Nagydíjon, így kívülállóként is beírta magát a Brickyard történetébe.

A rangos elismerések között kevés akad, amit Michael Schumacher eddig nem nyert el, és mostantól még kevesebb: az Indianapolis Motor Speedway Hírességek Csarnokába (HoF) idén a korábbi hétszeres világbajnokot és a veterán kommentátort, Paul Page-et választották új tagként.

Schumacher nyolcból hét indianapolisi nagydíjon indult, ötöt megnyert és további két 2. helyet szerzett Forrás: AFP/Jeff Haynes

A döntést 150 fős, újságírókból, döntéshozókból és a még élő tagokból álló grémium hozta meg 14 jelölt közül, akik az Indianapolis 500, a NASCAR programjában szereplő Brickyard 400, valamint az F1-es USA Nagydíj történetének fontos szereplői. A díjat nem csupán versenyzők, hanem főszerelők, mérnökök és tervezők, csapattulajdonosok, újságírók, történészek és sportbírók is megkaphatják.

Bár Bruce McLaren, Mario Andretti vagy Jack Brabham révén akadnak olyan személyiségek, akik az F1-ben is maradandót alkottak, az eddig beválogatott tagok között elsősorban olyan embereket lehet találni, akik az észak-amerikai autósport folklórban tették le a névjegyüket, így Schumacher elismerése mindenképpen kivételes.

A hétszeres világbajnok pályafutásának összegzése azzal indul, hogy Schumacher „minden idők egyik legnagyszerűbb tehetsége”, és a méltatásban arra is kitérnek, hogy pályafutása során „szinte minden pilótákhoz köthető rekordot” ő tartott (ezt mára Lewis Hamilton nagyrészt felülírta). Szintén kiemelik, hogy 2020 májusában Schumachert választották annak a személyiségnek, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a Forma-1 történetére.

Az Indianapolis Motor Speedway akkori elnöke, Tony George intette le Schumachert a 2000-es nagydíj végén Forrás: AFP/Peter Jones

Az F1-es sikerei általánosságban nem lennének relevánsak Indianapolisban, Schumacher viszont a Brickyardon is rekordot tart, hiszen a 2000-2007 között megtartott nyolc USA Nagydíjból ötöt ő nyert meg, köztük a pálya történetének első F1-es versenyét is. 2001-ben és 2002-ben a 2. helyezett lett (utóbbi győzelmet az utolsó métereken engedte át csapattársának, Rubens Barrichellónak), majd 2003-2006 között az összes indianapolisi futamon ő győzött, mielőtt először visszavonult.

Schumachert hivatalosan 2021. május 27-én léptetik be a Hírességek Csarnokába, ekkor Page mellett a NASCAR-legenda, Dale Earnhardt és az Indy 500 első női résztvevője, Janet Guthrie pályafutását is elismerik, miután a tavalyi gálát a koronavírus és az Indianapolis 500 elhalasztása miatt nem tudták megtartani.