Társoldalunk:
Hírlevél

Nem akarják túlhajtani Vettelt, rugalmasabbnak tartják Péreznél

2021.03.04. 12:05

Továbbra sem tartanak az Aston Martinnál új igazolásuk, Sebastian Vettel esetleges melléfogásaitól, a technikai igazgató szerint könnyebb lesz együtt dolgozni a négyszeres világbajnokkal, mint elődjével, Sergio Pérezzel. Vettel már jól beilleszkedett új csapatánál.

Az új Aston Martin AMR21 bemutatása alkalmával Sebastian Vettel is színre lépett új csapata színeiben. Ez volt az első alkalom, hogy a négyszeres világbajnok és környezete is hosszabban beszélt a várakozásaikról a 2021-es szezon kezdete előtt. Andrew Green technikai igazgató és Otmar Szafnauer csapatfőnök már korábban is méltatta a német pilótát, és ezúttal sem fukarkodtak az elismerésekkel.

Vettel már az Aston Martin színeiben készül a szezonra - GalériaForrás: Glenn Dunbar

„Szerintem kezd összeforrni a munkatársaival és a csapattal. Nyilvánvalóan nagyon szerethető srác, de hihetetlenül nagytudású és módszeres is a munkája terén – mondta Green. – Pontosan ezért szerettük volna bevonni őt. Már kezd látszani, hogyan tudunk alkalmazkodni a munkához való hozzáállásához, ez más, mint ahogy eddig csináltuk, de pont ezért akartuk megszerezni őt, hogy szert tegyünk egy négyszeres világbajnok tapasztalatára. Pont ez kell nekünk.”

Sokan féltették az Aston Martint a német pilóta leigazolásától, mert Vettel a Ferrarinál hajlamos volt látszólag ki nem kényszerített hibákat is elkövetni és előfordult, hogy feltűnően küszködött az autója beállításával, miközben Charles Leclerc jobb eredményeket ért el és jobban szerepelt nála. Green viszont nem számít problémákra a Sergio Pérez helyére érkező Vettel kapcsán.

„Megvan a saját vezetői stílusa, de ez nem különbözik attól, amit már más pilótáktól is láttunk – nyilatkozta. – Azt mondanám, nem annyira extrém, mint azé a versenyzőé, akit leváltott, vele nagyon nehéz volt minden pályán eltalálni a beállításokat. Néhány pályán tündökölt, más helyeken meg nem. Seb stílusa jóval kevésbé szélsőséges, és rendelkezünk az eszközökkel, valamint a felkészültséggel, hogy az igényeihez igazítsuk az autót. Az elmúlt hónap során ezen dolgoztunk a szimulátorban, nagyon elégedett az iránnyal, szóval ezzel nincs gond.”

Lance Stroll, Sebastian Vettel és Andrew Green az AMR21-es bemutatóján - GalériaForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Vettel nyilvánosan nem beszélt arról, hogy miért bukdácsolt a Ferrarinál, bennfentesek szerint a Scuderiánál uralkodó légkör, a csapaton belüli áskálódások és a fejlesztési irányvonal eltolódása is kedvezőtlen volt a számára. Az Aston Martinnál már eddig is azt hangoztatták, hogy mindent megtesznek a német pilóta boldogulása érdekében, és továbbra is a megoldásokra összpontosítanak.

„Nem igazán foglalkoztunk azzal, hogy hol járt korábban az esze, a mi csapatunk előre tekint. Annyit mondhatok, hogy hihetetlenül nyugodtnak tűnik és nagyon gyorsan beilleszkedett a csapatba. Azonnal érezhető volt a hozzájárulása. Szerintem kihozzuk a lehető legtöbbet Sebből, tényleg. Pályafutása csúcsán van, és ha nem tudjuk őt a legjobb formába hozni, az a mi hibánk lesz, nem az övé.”

Vettel és Stroll idei autója, az Aston Martin AMR21 - GalériaForrás: Aston Martin F1 Team

Greenhez hasonlóan Szafnauer is úgy vélte, Vettel a háttérben és a pályán is képes lesz hozni, amit elvárnak tőle az egyre nagyobb terveket szövögető Aston Martinnál. Az amerikai csapatfőnök szerint Vettelnek már az is elég lesz, ha Lance Stroll-lal egyenlő feltételeket kap.

„Mindenki odafigyel a kéréseire és az igényeire és keményen fogunk dolgozni, hogy elégedett legyen a beállításokkal – nyilatkozta. – Két pilótáról kell gondoskodnunk, és szerintem Sebnek is csak arra van szüksége, hogy egyenrangúan kezeljük őket, ebben pedig elég jók voltunk eddig, és arra számítok, hogy a jövőben is azok leszünk. Ha nem kell túlvezetnie az autót, csak úgy, ahogy képes rá, akkor bizonyosan a legtöbbet kihozzuk belőle.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK